Hyppää sisältöön

Eläinlääketieteellisen linjan perustaminen nelinkertaisti pienen lukion hakijamäärän

Reilun neljäntuhannen asukkaan kunta Parikkala houkutteli hakijoita esimerkiksi Helsingistä, Juuasta ja Kuopiosta.

Rescue koira eläinlääkärissä
Parikkalan lukion eläinlääketiedelinjan opiskelijat pääsevät tutustumaan eläinlääkärin työhön myös käytännössä. Kuvituskuva. Kuva: Seppo ahava / Yle
Tanja Hannus

Parikkalan lukio nelinkertaisti hakijamääränsä toisen asteen yhteishaussa. Lukiossa alkaa syksyllä eläinlääketietellinen linja, mikä lukion arvion mukaan nosti hakijamäärää.

Reilun neljäntuhannen asukkaan kunta Etelä-Karjalassa houkutteli hakijoita eri puolilta Suomea. Eteläisin hakija oli Helsingistä ja pohjoisimmat Juuasta ja Kuopiosta. Kaukaisimmat kiinnostuneet olivat Oulaisista ja Lohjalta.

Parikkalan kunta tarjoaa kaikille lukiolaisille ilmaisen asunnon.

Kaikkiaan Parikkalan lukion oli merkinnyt joksikin hakutoiveekseen 64 hakijaa. Parikkalan lukion oli merkannut ykköstoiveekseen yhteensä 28 nuorta. Heistä 17 haki eläinlääketieteelliselle linjalle ja 11 yleislinjalle.

Odotukset täyttyivät reilusti

Parikkalan lukio odotti ensi syksynä alkavalle uudelle eläinlääketiedelinjalle noin kymmentä opiskelijaa, joten odotukset ovat täyttyneet reilusti.

– Näihin lukuihin täytyy olla todella tyytyväinen, iloitsee opinto-ohjaaja Sami Sinkkonen.

Eläinlääketieteellinen linja eroaa yleislinjasta siinä, että se valmentaa opiskelijaa jo lukioaikana eläinlääketieteellisiin opintoihin. Linja sopii myös lääkärin, biologin, sairaanhoitajan, eläintenhoitajan tai maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan tuotantoeläinpuolesta kiinnostuneille.

Eläinlääketiedelinja on myös Ruoveden lukiossa Pirkanmaalla ja Kannuksen lukiossa Keski-Pohjanmaalla.

Yksi tavoite on paikata eläinlääkäripulaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut selvityksen eläinlääkärien saatavuuden parantamiseksi. Eläinlääkäreistä on pulaa ympäri Suomea.

Sinkkonen kertoi aiemmin Ylelle, että yksi tärkeä syy linjan perustamiselle on sekin, että Parikkala on vireää maataloustuotannon aluetta. Kunnasta löytyy eri tuotantosuuntien tiloja, jotka toimivat linjan yhteistyökumppaneina.

– Opintotarjonnan tulee vastata työelämän tarpeita, ja tätä tällä linjalla tavoitellaan. Eläinlääkäriopinnot vievät vielä lukion jälkeen noin kuusi vuotta, eli eläinlääkäritilanteen paraneminen on niin sanotusti pitkässä juoksussa.

Suosittelemme sinulle