Hyppää sisältöön

Kertaalleen suljettu grilli saa uuden alun Rovaniemellä – koko ala selvisi kovasta talvesta odotettua paremmin

Liian korkeiksi kohonneet kustannukset kaatoivat monia matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä kuluneen talven aikana. Rovaniemellä vuodenvaihteessa suljetun grillin tarina saa jatkoa tutuissa käsissä.

Rauha Alakunnas perusti Alakunnaksen grillin vuonna 1976. Nyt hän ojentaa reseptikirjan uudelle yrittäjälle Kaisa Heikkilälle. Rauha Alakunnaksen poika Pasi Alakunnas on ollut töissä grilillä koko ikänsä, lähes 50 vuotta.
Juha Mäntykenttä

Ennen talvea, energiahintojen ampaistessa pilviin, tilanne ravintola- ja matkailualan yrityksissä näytti erittäin huolestuttavalta. Matkailu- ja ravitsemuspalvelut ry Maran syyskuussa teettämän jäsenkyselyn mukaan 15 prosenttia yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla tulevana kevättalvena.

Esimerkiksi rovaniemeläinen grilliyrittäjä Jani Alakunnas sai tarpeekseen kestämättömiksi nousseista kustannuksista. Hän ilmoitti marraskuussa laittavansa lapun yli 50 vuotta toimineen grillin luukulle. Yli 2 500 euron sähkölaskut ja pompsahtaneet raaka-aineiden hinnat olivat liikaa grilliruokaa myyvälle yritykselle.

Viime vuoden loppupuoli oli yrityksille erityisen tiukkaa aikaa. Vuodenvaihteessa Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kertoi, että yrityksiä oli pulassa eri puolilla Suomea. Nyt Lappi arvioi, että ala selvisi pelättyä lievemmin.

Koronan kolhimat yritykset selvisivät heikoimmin

Timo Lapin tiedossa ei ole, että yritysten konkursseja tai lopettamisia olisi ollut tänä keväänä tavallista enemmän. Syynä on se, että sähkönhinta laski huippuhinnoista tammi-maaliskuussa lauhan sään ja hyvän tuulivoimatuotannon ansiosta.

– Yrittäjät ovat kuitenkin olleet tiukilla, kun energian hinnan lisäksi muun muassa elintarvike- ja työvoimakulujen ovat nousseet reippaasti, Timo Lappi sanoo.

Lappi jatkaa, että elintarvikekulut olivat tammi-helmikuussa 22 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten.

– Inflaatio on rasittanut matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä erityisen kovasti siksi, että moni yritys oli jo pahoin kärsinyt koronapandemian vaikutuksesta.

Uusi alku kulttigrillille syttyi kaupan kassalla

Rovaniemellä grilliruuan ystävät ottivat vuodenvaihteessa sulkeneen Alakunnaksen grillin lopettamispäätöksen murheellisena vastaan. Siksi moni on hieraissut silmiään, kun viime päivinä grillirakennuksen ympärillä on ollut taas liikettä. Edellisen omistajan serkku Kaisa Heikkilä jatkaa paikassa uudella nimellä.

Tuoreella yrittäjällä riittää uskoa tulevaan. Tähän vaikuttaa moni asia.

– Sähkönhinta on tullut alas. Raaka-aineet ovat edelleen ylhäällä, mutta hintoja nostetaan noin 25 prosenttia. Markkinakiinteistöt tulivat myös tosi hyvin vastaan tontin vuokrassa, Heikkilä luettelee.

Kaisa Heikkilä on ehtinyt tekemään elämässään monenlaisia asioita ennen yrittäjäksi ryhtymistään.

– Olen vähän tämmöinen, että menen pää kolmantena jalkana eteenpäin. Maanmittausinsinööriksi valmistuin 2016. Pääosan elämästäni olen ollut ravintola-alalla.

Hän on ollut aiemmin muun muassa kaupassa töissä. Juuri siellä kaupan kassalla hänelle tulikin ehdotus yrittäjäksi alkamisesta, kun Heikkilän serkku Jani Alakunnas otti grillin pyörittämisen puheeksi hänen kanssaan. Vaati vielä toisen kohtaamisen kassahihnalla, kun ajatus löi jo tulta.

– Tuumasin, että anna minun miettiä hetki. Enkä kauaa miettinyt, kun ajatus oli valmis ja rupesin hommiin, Heikkilä kertoo.

Suosittelemme sinulle