Hyppää sisältöön

Raivoa rappukäytävässä ja uhkauksia puoluetoimistolla – vaalikampanjoijat miettivät, mistä ihmisten vihainen käytös johtuu

Pirkanmaa on yksi paikoista, jossa puolueiden kampanjatoimistoille tuli alkutalvesta valeräjähteitä. Kysyimme Tampereen kampanjakentillä liikkuvilta, millaisia uhkaavat tilanteet kampanjoidessa ovat.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin pahoinpitely nosti kampanjoinnin turvallisuuden puheenaiheeksi. Tampereen vaalikopeilta kerrotaan, että ikävät kokemukset ovat yksittäistapauksia. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaus ja editointi Antti Eintola / Yle.
Anna Sirén

Vakava vaalihäirintä nousi tapetille reilu viikko ennen virallista äänestyspäivää, kun kokoomuspoliitikko Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin Helsingin Itäkeskuksessa. Hyökkääjä solvasi kansanedustajaa tämän juutalaisuudesta.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan vaalihäirintä on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ylen haastattelemat puolueaktiivit Pirkanmaalla kertovat vaalikampanjoinnin sujuneen näissä vaaleissa pääosin rauhallisesti, mutta ihmisten paha olo näkyy myös ”iholle tulemisena” ja vihaisuutena. Moni puolue on kieltänyt ehdokkailtaan kampanjoinnin yksin.

Kokoomus terhentyi varan vuoksi

Zyskowiczin puoluetoverit Pirkanmaalla ovat saaneet olla rauhassa. Kokoomuksen piirijohtajan Jari Porraslammen mukaan kampanja-aikana ei ole tapahtunut mitään sellaista, johon olisi pitänyt reagoida.

Uhkatilanteisiin on varauduttu, ja kaikille ehdokkaille on jaettu ohjeistus varan vuoksi.

– Zyskowiczin tönäisy osoitti, että aina jotakin voi tapahtua.

Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtaja Salla Mäkelä.
Kokoomuksen naisten liiton varapuheenjohtaja Salla Mäkelä kertoo vaalityön sujuneen Tampereen Keskustorilla pääosin mukavasti. Maailmantilanne tuntuu hänen mukaansa kuitenkin lisänneen ahdistuneisuutta. ”Ihmiset tulevat välillä niin lähelle, että sylki roiskuu naamalle, kun he kertovat pahasta olostaan. Joskus sellainen tilanne voi tuntua uhkaavalta.” Kuva: Antti Eintola / Yle

Myös keskustan Pirkanmaan toimistolla ollaan tyytyväisiä kampanjarauhaan. Puolueen kohdalle osui Keski-Suomessa tönimistapaus, mutta Pirkanmaalla äänestäjien kohtaaminen on sujunut leppoisasti.

Asiattomuuksia näkyy vain henkilöön menevässä somekirjoittelussa.

– Yleisesti ottaen kampanja-aika on ollut hyvin asiallista ja keskustelevaa. Mutta yksikin tuollainen tapaus [Zyskowicz] on tuomittava, ja jostainhan se aina kertoo, pohtii Pirkanmaan keskustan toiminnanjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä.

Ero Tampereen Keskustorin vaalimökille tulijoiden mielialassa on selkeä, kun vertaa neljän vuoden takaiseen.

– Silloin istuvaa pääministeriä Juha Sipilää käytiin arvostelemassa kovinkin sanoin, muistaa kojulla kahvia tarjoileva Pirkanmaan keskustanaisten toiminnanjohtaja Kristiina Mäki-Välkkilä.

Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanohjaaja Kristiina Mäki-Välkkilä.
”Viime vaalien alla oltiin tehty hirveän vaikeita leikkauksia. Ymmärsi kyllä, että ihmiset olivat turhautuneita ja vihaisia. Ehkä korona-aika on antanut perspektiiviä”, Kristiina Mäki-Välkkilä pohtii keskustan vaalikojulla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vihreiden esitteet revittiin käsistä

Vihreiden kampanjakentille on jouduttu kutsumaan poliisi. Vapaaehtoinen kampanjatyöntekijä Christina Lokkinen joutui vaaliviikon alla uhkaavaan tilanteeseen, kun hän jakoi esitteitä tamperelaisen kerrostalon rappukäytävässä.

– Ovisummerin soittamisesta suuttunut henkilö hyökkäsi kimppuuni, repi mainokset käsistä ja raivosi. Soitin poliisille. Pelästyin aika lailla, ja tilanne on mielessä edelleen, Lokkinen kuvailee.

Tämän tapauksen lisäksi yhtä kadulla kampanjoinutta vihreää on yritetty lyödä.

Vihreiden kampanja-apulainen Christina Lokkinen.
Pelottavasta tilanteesta huolimatta Christina Lokkinen kehuu kampanja-aikaa pääosin mukavaksi. ”Erityisesti minua on ilahduttanut se, miten paljon nuoria on käynyt jutulla ja kunnolla haastamassa ehdokkaita.” Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan vihreiden vaalipäällikkö Hanna Hiltunen kertoo, että puolueella on paljon nuoria ehdokkaita ja häirintää ilmenee.

Vihreillä on virallinen turvallisuusohjeistus, mutta asia on Hiltusen mukaan ollut viime vuosina niin pinnalla, että siitä muistutetaan muutenkin joka käänteessä.

Hän pohtii vihreiden tilanteen olevan mahdollisesti erilainen moniin muihin puolueisiin verrattuna. Etenkin nuoret naiset saavat jatkuvasti osakseen kaikenlaista uhkailua, Hiltunen sanoo.

– Jotain varmasti kertoo se, että meillä puhutaan ”perustappouhkauksista”, joita tulee esimerkiksi somen puolella.

Puolueiden vaalikoppeja Tampereen Keskustorilla
Tampereen Keskustorilla kampanjoivat kertovat äänestäjien olevan innokkaasti liikkeellä, kun koronavuosien jälkeen on taas mahdollista kohdata ehdokkaita kasvokkain. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vasemmistoliiton toimistolle lähetettiin feikkiräjähde

Alkutalvesta eri puolueiden toimistoihin eri puolilla Suomea lähetettiin epäilyttäviä paketteja.

Tampereella vasemmistoliiton puoluetoimistolle tullut räjähteen näköinen paketti johti vaalitilaisuuden perumiseen.

Pirkanmaan vasemmistoliiton toiminnanjohtajan Veera Kiretin mukaan kaikki ehdokkaat ja kampanjatyöntekijät koulutetaan turvallisuusuhkien varalta. Monen muun puolueen tavoin perussääntönä on, ettei koskaan kampanjoida yksin.

Vasemmistoliiton vapaaehtoinen vaalityöntekijä Harri Tuominen.
Pommiuhka puoluetoimistolla säikäytti, myöntää vasemmistoliiton vapaaehtoinen vaalityöntekijä Harri Tuominen. ”Ei se asian ääreltä kuitenkaan vienyt.” Kuva: Antti Eintola / Yle

Näiden vaalien alle on osunut muutama uhkaava tilanne.

– On tultu tosi iholle ja otettu vaikka olkapäästä kiinni. Yksi tapaus oli, jossa koetettiin pestä naamaa, tai ”suuta saippualla”, Kiretti kuvailee.

Silti se, mihin ollaan varauduttu, on lopulta jäänyt toteutumatta.

– Ihmiset ovat eri mieltä ja haluavat etenkin Keskustorilla haastaa, mutta ketään ei ole pahasti uhkailtu, Kiretti sanoo.

SDP saanut valeräjähteen jälkeen olla rauhassa

Myös SDP:n toimistolle Tampereella tuli räjähdettä muistuttava paketti samoihin aikoihin kuin vasemmistoliitolle. Tapaus on puolueen toistaiseksi vakavin kokemus vaalihäirinnästä, eikä puoluetoimisto ole sen lisäksi joutunut näissä vaaleissa reagoimaan mihinkään turvallisuuteen liittyen.

Pirkanmaan SDP:n toiminnanjohtaja Harri Sandell kertoo, ettei ehdokkailta ole tullut ilmoituksia uhkaavista tilanteista. Hän kuitenkin pohtii, ovatko ihmiset muuttuneet vaalikentillä yleisesti agressiivisemmiksi.

Syy voi olla sosiaalinen media, jossa on totuttu kovempaan kielenkäyttöön kuin kasvokkain.

Puolueiden vaalikoppeja Tampereen Keskustorilla
Rauhallinen kampanjatunnelma vahvistetaan myös SDP:n vaalimökiltä Keskustorilta. Satunnaista huutelua pahempaa pääministeripuolueen kohdalle ei ole osunut. Kuva: Antti Eintola / Yle

Perussuomalaista tökittiin rintaan

Pirkanmaan perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Sami Kymäläinen kertoo, ettei hänelle ole tullut yhtään ilmoitusta kampanjoinnin turvattomuuteen liittyen. Omakohtaista kokemusta kuumenneista tunteista löytyy.

– Minua tökittiin viimeksi eilen Akaassa marketin edessä sormella rintaan. En ole kokenut tuollaista kuitenkaan uhkaavaksi. Kun olen sanonut, että lopeta, niin tökkiminen on loppunut.

Puolueiden vaalikoppeja Tampereen Keskustorilla
Myös perussuomalaisia ohjeistetaan kampanjoimaan joko parin kanssa tai isommalla porukalla. Puhelimet ja maalaisjärki neuvotaan pitämään mukana. Kuva: Antti Eintola / Yle

Zyskowiczin tapaus on Kymäläisestä huolestuttava.

– Paljon tuntuu olevan turhautumista, mikä saattaa purkautua agressiivisuutena.

Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt saaneet olla rauhassa

Keskustorin vaalimökkijonon itäpäässä naapuruksina ovat Liike Nyt ja kristillisdemokraatit. Tässä päässä toria edes ääntä ei ole kohotettu, vaan molemmilta kojuilta kerrotaan vain rauhallisista kohtaamisista.

Kristillisdemokraattien vaalipäällikön Timo Rauhalammin tietoon ei ole tullut yhtään ikävää tapausta muualtakaan. Ehdokkaita on kuitenkin kehotettu kertomaan heti, jos uhkaavia tilanteita ilmenee.

Puolueiden vaalikoppeja Tampereen Keskustorilla
Liike Nytin kojulta veikataan, että puolue ei herätä yhtä suuria tunteita kuin osa muista puolueista, ja siksi häiriöitä ei osu omalle kohdalle. Kuva: Antti Eintola / Yle

Suosittelemme sinulle