Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan poliisin Instagram-tili kaapattiin – mukana menivät kaikki 10 000 seuraajaa

Tili kaapattiin joulukuussa. Se huomattiin noin tunnin sisällä, mutta selvitys on ollut hidasta, poliisi kertoo.

Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.
Poliisi muistuttaa, ettei edes se välty kanaviinsa kohdistuvilta hyökkäyksiltä. Kuva: AOP
Otso Karhu

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tili kuvapalvelu Instagramissa kaapattiin viime joulukuussa, poliisi tiedottaa.

Vaikka tili saatiin takaisin haltuun, Itä-Uudenmaan poliisi menetti kaikki 10 000 seuraajaansa ja tilillä vuodesta 2014 asti julkaistun sisällön.

– Tässä oli taas kaikille sosiaalisen median käyttäjille hyvä muistutus siitä, että edes poliisi ei välty kanaviinsa kohdistuvilta hyökkäyksiltä ja varkausyrityksiltä, viestintäpäällikkö Annika Rajasalo sanoo tiedotteessa.

Itä-Uudenmaan poliisin Instagram-tilin kaikki sisältö oli julkista, joten mitään salassa pidettävää sisältöä ei joutunut vääriin käsiin. Myös alkuperäinen käyttäjänimi saatiin palautettua.

Tili avautuu uudelleen tänään torstaina.

Rikosilmoitus tehty

Tilin kaappaus joulukuussa huomattiin, kun kirjautuminen tilille oli estynyt. Poliisi otti yhteyttä Instagramin omistavan Metan nimeämään poliisin yhteyshenkilöön heti, kun asia huomattiin.

Poliisi arvioi, että asia huomattiin noin tunti kaappauksen jälkeen.

– Yritämme edelleen selvittää, onko tilimme sisältöä mahdollista saada palautettua, mutta se vaikuttaa tässä vaiheessa epätodennäköiseltä. Asiat etenevät suurten organisaatioiden, kuten Metan kanssa, kovin hitaasti, ja aikaa selvityksiin on kulunut kohtuuttoman paljon, Rajasalo toteaa.

Itä-Uudenmaan poliisi teki tilin kaappauksesta rikosilmoituksen. Tapausta tutkii Helsingin poliisilaitos.

Samalla poliisin sometilien turvallisuuteen liittyviä ohjeita päivitettiin ja tilejä päivittävää henkilöstöä koulutettiin uudelleen.

Ilmoitus kaappauksesta Kyberturvallisuuskeskukseen

Poliisi muistuttaa, että tilien kalasteluyritykset ovat moninaisia ja hyvin vakuuttavia. Mitä pidempään kaappaaja hallinnoi tiliä, sitä vaikeampi sitä on saada takaisin. Myös sisällön menettäminen on todennäköisempää.

Sometilin kaappauksesta kannattaa poliisin mukaan aina ilmoittaa alustan ylläpidolle ja Kyberturvallisuuskeskukselle. Kiristysyrityksistä kannattaa ilmoittaa poliisille.

– Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut verkkosivuillaan hyvät ohjeet sosiaalisen median huijausten varalta. Suosittelemme kaikkia somessa toimivia tutustumaan ohjeisiin ja tekemään suojaustoimet niin hyvin kuin mahdollista, Rajasalo sanoo.

Suosittelemme sinulle