Hyppää sisältöön

Video: Gepardi sai pentuja Intiassa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Gepardit hävisivät Intiasta runsaat 70 vuotta sitten. Intian hallitus haluaa palauttaa kannan. Sitä varten Intiaan on tuotu gepardeja eteläisestä Afrikasta.

Maria Tolsa

Gepardinaaras synnytti keskiviikkona neljä pentua Kunon kansallispuistossa Intiassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun Intiassa syntyy gepardinpentuja.

Gepardit hävisivät Intiasta runsaat 70 vuotta sitten. Syynä pidetään niiden metsästystä ja elinympäristöjen katoamista.

Intian hallitus halusi palauttaa gepardikannan, ja siksi Intiaan siirrettiin syyskuussa 2022 kahdeksan gepardia Namibiasta. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun luonnonvaraisia gepardeja siirrettiin mantereelta toiselle luontoon vapauttamista varten.

Gepardeja varten perustettiin Intiassa uusi puisto noin 300 kilometrin päähän pääkaupungista Delhistä. Eilen keskiviikkona siellä tuli maailmaan Siyayaksi nimetyn kolmevuotiaan naaraan poikue.

Gepardi joutui ahtaalle Aasiassa

Aasiangepardin historiallinen levinneisyysalue on ulottunut Aasiassa Lähi-idästä Bangladeshiin asti. Nyt 2020-luvulla aasiangepardia on tavattu luonnonvaraisena enää vain Iranissa.

Intiassa on puuhattu gepardien palauttamista jo 1950-luvulla. Alun perin Intiaan piti tuoda aasiangepardeja Iranista. Keskustelut gepardien tuomisesta Afrikasta alkoivat 1990-luvulla.

Afrikassa gepardeja on noin 7 000, suurin osa niistä eteläisessä Afrikassa. Intiaan on tuotu gepardeja myös Namibian naapurimaasta: Etelä-Afrikasta siirrettiin 12 gepardia tämän vuoden helmikuussa.

Kriitikot ovat epäilleet, että Afrikasta tuoduilla gepardeilla olisi vaikeuksia sopeutua uuteen elinympäristöönsä. Samalla alueella elää muun muassa leopardeja, jotka ovat uhka gepardinpennuille. Gepardeja voisi myös kulkeutua puiston ulkopuolelle ja joutua muiden eläimien tai ihmisten saaliiksi.

Intian viranomaisten mukaan huolet ovat perusteettomia. Myös Namibiassa hanketta koordinoinut Laurie Marker sanoi syyskuussa, että gepardit ovat sopeutumiskykyisiä ja pärjäävät Intiassa luultavasti hyvin.

Intian hallitus juhlii pentujen syntymää

Intian pääministeri Narendra Modi oli näyttävästi mukana gepardien siirrossa Intiaan. Hän muun muassa päästi eläimet vapaaksi Kunon puistoon syyskuussa 72-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi.

Hallituksen ministerit ovat iloinneet gepardinpentujen syntymisestä.

– Ihania uutisia, Modi tviittasi.

Intian viranomaisten mukaan pentujen sukupuoli ei ole vielä tiedossa.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle