Hyppää sisältöön

Kiinteistöpalvelualan lakko peruuntui myöhään illalla, eikä tieto kerennyt tavoittaa kaikkia – PAMin yhteyshenkilö: ”On herätty esimiehen soittoon”

Ratkaisu löytyi illalla noin kello 23 aikaan pitkien keskustelujen jälkeen. Uusi työehtosopimus tuo parannuksia palkkoihin ja työehtoihin.

Anonyymejä PAM:in lakkolaisia kylttien kanssa.
Kiinteistöpalvelualan lakon peruuntumisesta ilmoitettiin vain reilua tuntia ennen kuin sen piti alkaa. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Emilia Pakkala

Kiinteistöpalvelualan työriidassa saavutettiin sopu myöhään keskiviikkona. Lakko olisi koskenut yhteensä 27 000:ta ihmistä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lakkoon olisi osallistunut noin tuhat työntekijää.

Tieto lakon peruuntumisesta tuli illalla kello 23:n aikaan, eikä tieto ehtinyt saavuttaa kaikkia työntekijöitä ennen aamua.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Oulun osaston yhteyshenkilö Maria-Riitta Mällinen kertoo, että omille jäsenille lähetettiin tieto lakon peruuntumisesta tekstiviestillä.

– Olen kuullut aamun aikana yksittäistapauksia, ettei tietoa ole hoksittu tai on herätty esimiehen soittoon. Osalla alkaa työvuoro esimerkiksi neljältä, niin onhan se sanomattakin selvää, ettei tieto kerennyt tavoittaa kaikkia, kertoo Mällinen.

Mällinen kuitenkin muistuttaa, ettei työntekijälle tule tappiota. Työnantajan tulee hoitaa kustannukset ja jos palkka jää maksamatta, lakkoavustusta voi hakea.

– Ei ole työntekijän syy, että neuvottelut venyivät näin pitkään. Työntekijät voivat olla huoletta, Mällinen rauhoittelee.

Viime tinkaan tullut tieto lakon peruuntumisesta on puhututtanut muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Pirkanmaalla kritisoitiin sitä, ettei työntekijöille tullut keskiviikkoillan aikana viestiä siitä, että neuvottelut jatkuvat.

PAMin Oulun osaston yhteyshenkilö Maria-Riitta Mällinen kertoo, että vaikkei sitä välttämättä sanota, ratkaisua koitetaan löytää aina viimeiseen saakka. Yleensä työntekijöitä pyydetään myös seuraamaan tiedottamista. Mällinen kuitenkin myöntää, että tiedottamisen suhteen PAMilla olisi ollut petrattavaa.

– Kun eilen kerrottiin, että lakko on tulossa, niin olisihan siinä voinut yhdellä lauseella todeta, että ratkaisua yritetään vielä löytää. Se ei varmaankaan ollut jokaisella jäsenellä tiedossa.

Parannusta työehtoihin ja palkkaan, jälkimmäiseen tosin odotettua vähemmän

Ratkaisu löytyi illalla pitkien keskustelujen jälkeen. PAMin mukaan ratkaisua ei ollut helppoa hyväksyä, mutta uusi työehtosopimus tuo parannuksia palkkoihin ja työehtoihin.

PAMin aluepäällikkö Jarno Koski kertoo, että palkan suhteen ei päästy tavoitteeseen: tarkoituksena oli lähteä hakemaan noin kahden sadan euron korotusta tälle sopimuskaudelle, mutta korotusta saatiin noin 130 euroa, kertoo Koski. Palkkaratkaisu astuu voimaan jo toukokuun alusta.

Koski sanoo, että vaikka korotus ei ollut sitä, mitä odotettiin, on se silti eteenpäin.

– Kyllä vääntöä pitää tehdä jo senkin takia, että alan vetovoimaisuutta saadaan lisättyä. Ongelmaa on ollut siitä, ettei työntekijöitä ole niin paljon saatavilla kuin mitä työnantaja tarvitsisi. Palkkaushan siinä paljon vaikuttaa: jos palkkaus on sellainen, ettei ihminen elä sillä kunnolla, ei se alalle ensisijaisesti hakeudu.

Työehtosopimusten teksteihin tuli neuvotteluiden myötä ehkäpä merkittävimmät muutokset entiseen, kertoo Koski. Parannuksia saatiin muun muassa työaikoihin liittyen, kuten kaksi lauantai-sunnuntai vapaapäiväyhdistelmää lisää vuodessa.

Lisäksi sovittiin useista tasa-arvoa ja työssäjaksamista edistäviä parannuksista: huhtikuusta alkaen myös ei-synnyttävä vanhempi saa 36 palkallista vanhempainvapaapäivää.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Suosittelemme