Hyppää sisältöön

Arsi Ruuskanen kertoo MM-kisojen rajusta kokemuksesta – hulvaton video paljastui hiihtäjälle vasta päiviä törmäyksen jälkeen

Maastohiihtäjä Arsi Ruuskanen arvioi pääsevänsä rullasuksille kesäkuussa. Kaudesta jäi kaksijakoinen maku, vaikka Ruuskanen onnistui murtautumaan ensi kertaa maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon.

Arsi Ruuskanen tränar.
Arsi Ruuskasen MM-kisat päättyivät nopeasti. Kuva: Tomi Hänninen
Joel Holma

Hiihtäjä Arsi Ruuskanen vastaa torstaina puhelimeen ja kertoo tehneensä aamulla lyhyen jumpan. Harjoittelu jatkuu iltapäivällä myöhemmin tasatyöntölaitteella kahden ja puolen tunnin ajan. Ulos hiihtämään ei ole mitään asiaa, saati Inarin SM-kisoihin nyt viikonloppuna.

Viisi viikkoa sitten Planicassa Ruuskanen kiidätettiin sairaalaan MM-kisojen yhdistelmäkisassa.

Ruuskanen törmäsi ensimmäisellä kierroksella alamäessä mainosaitaan. Hiihtäjä kertoo ensiajatuksen olleen välittömästi kaatumisen jälkeen, että kisa voisi vielä jatkua.

– Heti ajattelin, että pystyn vielä nousemaan letkaan mukaan ja hiihtämään maaliin. Kun makasin ja yritin nousta, tajusin nopeasti, että ladulle ei mennä takaisin. Jalalla ei voinut tehdä mitään. Kyllä se säikäytti, Ruuskanen muistelee Yle Urheilulle.

Ruuskasen jalka ei murtunut. Tarkka diagnoosi oli hiihtäjän mukaan pehmytkudos/lihasvaurio.

Kausi keskeytyi tähän kaatumiseen. Hiihtäjä joutui katsomaan osan kisoista kotisohvalta.

– Se harmitti. Mutta miesten viestimitali oli hieno asia. Olen iloinen äijien puolesta.

Niko Anttola, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola tuulettavat MM-hopeaa.
Suomen viestijoukkue otti yllätyshopeaa MM-kisoissa. Vasemmalta oikealle Niko Anttola, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Kisajärjestäjä sai välittömästi rapaa niskaan Ruuskasen kaatumisen takia. Mainosaita poistettiin myöhemmin ja puihin tuotiin pehmusteita.

– Se mainosaita oli väärässä paikassa, ja siellä oli ladun vieressä kiviä sen lisäksi. Jos oli vähän kurvista ulkona, siihen mainosaitaan törmäsi. Se oli järjestäjiltä aika iso virhearvio, Ruuskanen sanoo.

Ruuskasen mukaan järjestäjät eivät olleet ottaneet huomioon mutkaan vaativuutta yhteislähtökisassa.

Tässä paikassa Arsi Ruuskanen osui mainosaitaan – asiantuntija avaa vaaratilannetta

Nälkää ensi kauteen

Ruuskanen on palannut harjoittelun pariin. Tasatyöntölaitteen ja jumpan lisäksi urheilija on käynyt uimassa sekä tehnyt yläkropalle voimatreeniä. Tätä on luvassa vielä viikon päivät.

Hiihtäjä uskoo, että rullasuksille on mahdollista päästä kesäkuussa. Ensi kauden aikatauluihin vamma ei pääse vaikuttamaan, Ruuskanen arvioi.

Mikä on jalan kunto?

– Ihan ok. Se on päivä päivältä, viikko viikolta menossa parempaan. Toiveissa on, että ensi kauden pystyn aloittamaan normaalisti. Juoksun kuormitusta pitää tarkkailla alkuun.

23-vuotias Ruuskanen teki tällä kaudella todellisen läpimurron hiihdon maailmancupiin. Nuorten maailmanmestari hiihti maailmancupissa 8. sijalle Davosin 20 kilometrin vapaan väliaikalähtökisassa joulukuussa.

Davosin raskaat ladut palvelevat Ruuskasen isoa vahvuutta: kovaa hapenottokykyä.

MM-kisojen loukkaantuminen teki kaudesta silti kaksijakoisen.

– Nälkää jäi ensi kauteen todella paljon. Tulen varmasti vahvempana takaisin. Vietiin perustasoa ja ominaisuuksia eteenpäin täksi kaudeksi. Harjoituskausi onnistui.

Ensi kauden tavoite on vakiinnuttaa taso maailmancupin eliitissä.

– Perustason hiihdolla pitää päästä top 20 -joukkoon. Mitä lähemmäksi kärkeen perustasolla pääsen, sen parempi. Uran paras maailmancup-sijoitus on myös tavoite ensi kaudella, Ruuskanen vastaa maltillisesti.

Ruuskasella on takana rankka kuukausi, mutta sitä on helpottanut lukuisat tsemppiviestit, joita hiihtäjä sai Planican jälkeen.

– Kannustavista viesteistä olen saanut voimaa. Yllätyin, että mediassa sain noin paljon huomiota.

Pari päivää kaatumisen jälkeen Ruuskanen törmäsi ensimmäistä kertaa haastatteluun, jossa Arto Nieminen Suomen huoltojoukoista kommentoi Ruuskasen kaatumista kesken kisan.

– Se oli ihan hauska video, hauskaa viihdettä, Ruuskanen naurahtaa.

Voit katso videon alapuolelta.

Suosittelemme sinulle