Hyppää sisältöön
"Se ei ole vain Suomen valinta", sanoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kysymykseen siitä, onko vielä tietoa, liittyykö Suomi Natossa Norfolkin vai Brunssumin "leiriin".

Natossa on kaksi ”leiriä”, kumpaan Suomi haluaa? Puolustusministeri Kaikkonen naureskeli ja vihjasi, että ”joitain ajatuksia alkaa olla”

Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen pitää yllättävänä ja erikoisena, että Venäjä on viime ajat pysytellyt hiljaa Suomen suhteen.

Tekijät
  • Kaikkien 30 Nato-maan parlamentit ovat ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyden.
  • Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uskoo, että Suomi on jäsen viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
  • Lähikuukausina selviää, kumpaan leiriin Suomi Natossa päätyy – Brunssumiin vai Norfolkiin.
Jaakko Mannermaa

Ylen Hentunen: Venäjän hiljaisuus on yllättävää ja erikoista

Venäjän hiljaisuus Suomen suhteen viime aikoina on pantu merkille. Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen pitää tilannetta yllättävänä ja erikoisena.

– Olisi luullut, että tässä olisi parin viime viikon aikana tullut jotain sieltä. Tämän kymmenen kuukauden aikana on valmistauduttu vaikka mihin hybridi- ja kyberuhkiin.

Toisaalta Suomen turvallisuus on jo parantunut hakuaikana, huomauttaa tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista. Muilta mailta saadut epävirallisetkin turvatakuut ovat nostaneet pelotetta, hän sanoo.

Jaakko Mannermaa

Ruotsista onnitellaan Suomea, mutta optimismi oman jäsenyyden nopeasta etenemisestä hiipuu

Ruotsissa tunnelmat ovat olleet kaksijakoiset Suomen Nato-jäsenyyden varmistumisen jälkeen.

Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen kertoo, että sekä pääministeri Ulf Kristersson että ulkoministeri Tobias Billström ovat onnitelleet Suomea, mutta Kristersson sanoi myös suoraan, että Ruotsinkin olisi jo pitänyt olla maalissa.

– Kyllä tässä aavistus on pettymystä ilmassa.

Turkista ei ole viime päivinä kuulunut uusia vaatimuksia Ruotsille, kertoo Auvinen. Turkki on aiemmin pyytänyt muun muassa terroristeina pitämiensä henkilöiden luovuttamista.

Auvisen mukaan Ruotsille on ollut yllättävää Unkarin lähettämä tuore "puutelista".

– Sieltä sanottiin, että on ärsyynnytty siitä, että Ruotsi pitää itseään moraalisesti ylempiarvoisena eikä kunnioita Unkaria. Tämä tupsahti ehkä vähän puskista.

Ruotsissa ei enää olla varmoja siitä, että maa pääsee Naton jäseneksi Vilnan huippukokoukseen mennessä. Kokous pidetään ennen heinäkuun puoltaväliä.

Jaakko Mannermaa

Suomen sijoittuminen Naton sisällä ratkeaa lähikuukausina

Lähikuukausina selviää, kumpaan leiriin Suomi Natossa päätyy – Brunssumiin vai Norfolkiin. Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan päätös tehdään yhdessä Naton kanssa.

– Katsotaan, mikä olisi Suomen puolustuksen ja Naton Pohjois-Euroopan puolustuksen kannalta hyvä ratkaisu. Molemmissa on puolensa.

Natossa on kaksi niin sanottua ylätason johtoesikuntaa. Toinen sijaitsee Brunssumissa Alankomaissa ja toinen Norfolkissa Yhdysvalloissa.

Kaikkonen ei vielä paljasta, mille puolelle Suomi on kallellaan.

– Että kumpaan mennään? Kyllä siitä jotakin ajatuksia alkaa olla, mutta työ on vielä kesken. Se ei ole vain Suomen valinta.

Tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että Suomelle olisi ehkä luontevampaa kuulua Norfolkin leiriin.

Johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista arvioi aiemmin eri leirejä Ylen haastattelussa.

Jaakko Mannermaa

Tutkija Särkkä: Pitää olla poliittinen tahtotila kehittyä Nato-maana

Tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Naton myötä saatava turva on merkittävä. Tämä johtuu paitsi turvatakuista myös ydinasepelotteesta.

– Se on niin merkittävä pelote, että sitä varmasti miettii kaksi kertaa, haluaako hyökätä sellaisen maan kimppuun.

Särkän mukaan Suomella on erittäin hyvät lähtökohdat jäsenyyteen. Kansallista puolustuskykyä on kehitetty vuosikymmenten ajan, mutta työtä on jatkettava.

– Meillä pitää myös olla resurssit ja poliittinen tahtotila kehittyä Naton jäsenmaana.

Jaakko Mannermaa

Kaikkonen: Natossa viimeistään vappuna

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uskoo, että Suomi pääsee Naton jäseneksi huhtikuun aikana.

– Latu näyttää nyt olevan auki. Käsitykseni on se, että vappuna ollaan Nato-Suomessa, Kaikkonen sanoi Ylen erikoislähetyksessä.

Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa yleinen arvio on, että maaliin päästään 2–4 viikon kuluessa.

Sakari Nuuttila

Unkari toimitti Suomen Nato-ratifioinnin Washingtoniin

Unkarin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Szabolcs Takács on virallisesti toimittanut Unkarin ratifiointipäätöksen Suomen Nato-jäsenyydestä Washingtoniin.

Takács kertoo Twitter-päivityksessään luovuttaneensa Unkarin alkuperäiset ratifiointipaperit Yhdysvaltain ulkoministeriöön talteen.

Suomen Nato-jäsenyys toteutuu sen jälkeen, kun myös Suomen hakemus on talletettu Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Jaakko Mannermaa

Erikoislähetys Suomen Nato-jäsenyydestä alkamassa

Suomen Nato-jäsenyyttä käsitellään Yle Uutisten suorassa erikoislähetyksessä alkaen kello 19. Lähetys on katsottavissa TV1:ssä, Yle Areenassa ja klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Lähetyksessä ovat vieraina muun muassa tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Sakari Nuuttila

Huippukokousisäntä: "Nato on vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan"

Suomi osallistuu heinäkuussa ensimmäistä kertaa Naton huippukokoukseen täysjäsenenä. Huippukokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa.

– Lähestymme Vilnan Nato-huippukokousta vahvempina ja yhtenäisempinä kuin koskaan, kirjoittaa Liettuan presidentti Gitanas Nausėda Twitterissä.

Liettuassa on tällä viikolla juhlittu maan 19 vuotta kestänyttä Nato-jäsenyyttä. Maaliskuun lopulla vuonna 2004 Natoon liittyivät Liettua sekä Viro, Latvia, Bulgaria, Romania, Slovakia ja Slovenia.

Katriina Töyrylä

Tanska: Suomi vahvistaa Natoa, Ruotsia odotetaan

Tanskan Nato-edustusto tviittaa, että sotilasliitto on vahvempi ja turvallisempi, kun Suomi on yksi liittolaismaista.

– Odotamme, että Ruotsinkin jäsenyyden ratifiointi saadaan pian päätökseen, edustusto sanoo.

Suosittelemme sinulle