Hyppää sisältöön

Aprillipäivänä voit joutua juomaan kuravettä, mutta onko se vaarallista? Selvitimme, mitä kuraveden juomisesta seuraa

Kuraveden juominen voi pahimmillaan viedä ihmisen sairaalaan, ja se sisältää monenlaisia eliöitä. Silliäkin kannattaa maistella vain kohtuudella, lastentautien ylilääkäri sanoo.

Kuravettä voi joutua juomaan, jos tulee puijatuksi aprillipäivänä, mutta mitä se kuravesi oikein sisältää?
Markku Lähdetluoma

Lastentautien ylilääkäri Heikki Tuikkala Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta ei suosittele kuraveden juomista kenellekään.

– Meidän lastenlääkäreiden vahva suositus on, että kuravettä ei kenenkään kannata juoda!

Kuravedellä tarkoitetaan esimerkiksi ulkoa löytyvää, seisovaa ja likaisen sameaa vesilammikkoa. Pienet lapset ovat erityisen kiinnostuneita näistä kuralammikoista ja hiekkalaatikolla kuravesi antaa myös leikkeihin aivan oman säväyksen.

Tälläiset kuravedet voivat kuitenkin sisältää useita ihmiselle haitallisia bakteereja, viruksia tai muita eliöitä. Näistä voi saada lievimmillään vatsanväänteitä tai edelleen kunnon vatsatautioireita eli oksentelua, ripulia, kuumeilua ja vatsakipuja.

– Pahimmillaan vatsa-suolikakanavan infektiot voivat aiheuttaa vakavia sairaalahoitoakin vaativia tauteja.

Lisäksi kuravesissä voi olla ilmansaasteista tai teollisista päästöistä irronneita kemikaaleja tai raskasmetalleja, jotka ainakin suurissa määrin ovat haitallisia.

– Eli juodaan myös aprillipäivänä vain puhdasta rikasta vettä, jota meillä Suomessa on onneksi hyvin saatavilla.

Heikki Tuikkala kertoo, että aprillipäivänä sillin suhteen ei tarvitse olla niin tarkkana, mutta nekin ovat usein hyvin suolaisia.

– Niitäkään emme suosittele suuria määriä, eikä ihan pienille lapsille!

Kuralätäkkö kadun reunassa, likaisen ruskeaa vettä ja likaista lunta.
Kevään edistyessä kuralätäköt valtaavat katujen reunustat. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Onko kuravedessä kaupallista potentiaalia?

Myöskään Lahden Seudun Kehityksen (Ladec) bio- ja kiertotalouden asiantuntija ja liiketoimintakehittäjä Jukka Selin ei kehota juomaan kuravettä edes aprillipäivänä.

– Siinä voi maha alkaa aktivoitumaan, sillä kuravedessä on paljon kiintoaineita, isompaa ja pienempää roskaa. Hiekkaa, hienoainetta ja liuenneita aineita ja muun muassa bakteereja aika paljon.

Autoteiden varsilla voi kuraveteen liueta autojen kautta metalleja, kuten rautaa korroosion kautta, kun teitä suolataan niin paljon, Selin sanoo.

– Eiköhän tämä maailma ole siihen suuntaan menossa, että autoteollisuus kiinnittää näihin huomiota ja teiden suolausta myös vähennetään.

Entä olisiko kuravedellä kaupallista potentiaalia?

– Kyllä juomavettä pystytään tekemään likaisestakin vedestä, mutta se ei Suomessa ole järkevää. Vesi on Suomessa muutoinkin vähän liian halpaa.

Oletko juonut kuravettä? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 2.4.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle