Hyppää sisältöön

Verkko-ostoksista pyydetään jopa tuhansien eurojen "varausmaksua" – moni on mennyt lankaan, joka on helppo välttää

Nettihuijauksissa yleistä on, että myydään tuotetta, jota ei oikeasti ole olemassa. Poliisi kehottaa olemaan valppaana verkko-ostoksia tehdessä.

Sormet näppäimistöllä.
Netissä tehdyt petokset keskittyvät usein samoille henkilöille, jotka tehtailevat useampia petoksia. Kuvituskuva. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Milka Krogerus

Verkko-ostoksiin liittyvät huijaukset ovat muutaman vuoden aikana nousseet hallitsemaan poliisin tilastoja. Poliisi kirjaa nykyään päivittäin jopa kymmeniä rikosilmoituksia, jotka koskevat verkkohuijauksia.

Usein kyseessä on tilanne, jossa suositulla nettisivulla myydään tuotetta, jota ei ole aikomuskaan myydä tai sitä ei ole edes olemassa. Lopulta maksettua tuotetta ei toimiteta, rahoja ei palauteta eikä myyjään saa minkäänlaista yhteyttä kaupanteon jälkeen.

Tällaisten huijausten takia poliisin tilastoissa komeilee jatkuvasti useita petoksiksi ja lieviksi petokseksi määriteltyjä tapauksia. Rikosylikomisario Marko Muhosen mukaan uhriksi voi joutua minkä ikäinen henkilö tahansa.

Yleisimpiä huijaustuotteita ovat pelikonsolit, vaatteet, kengät ja muut tavalliset kulutustavarat, joille on kysyntää. Rajuimpia esimerkkejä huijauksista on Muhosen mukaan traktorikaupat, joissa kaupitellaan traktoria netistä etsityllä kuvalla.

– Kun ostaja ottaa yhteyttä myyjään, tämä yleensä kertoo, että kyselyjä on ollut paljon ja varausmaksu pitäisi maksaa. Sitten kaupat eivät toteudukaan eikä myyjään enää saa yhteyttä. Näissä tapauksissa voi menettää jopa tuhansia euroja.

Vaikka netissä tapahtuvien huijausten jäljille teoriassa pääsisi helposti, rikosten suuri määrä hidastaa poliisin työtä ja syyllisten kiinnisaaminen ja korvausten saaminen venyy. Joskus poliisin avulla saadaan aikaan sovinto ja rahat palautetaan, mutta monesti rahat on menetetty lopullisesti.

– Joskus asia etenee käräjäoikeuteen siitä syystä, että tekijää tekee petoksia sarjoina, joissa on paljon asianomistajia. Näissä tilanteissa usein on niin, ettei epäillyllä ole varallisuutta maksaa aiheettomia vahinkoja ja ne jäävät rikoksen uhrin maksettavaksi, Muhonen sanoo.

Poliisin vinkit nettihuijauksen varalta:

  • Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, josta myyjä ei pysty esittämään kuittia, laittamaan tuotteesta tarkempia lisäkuvia tai selvitä luotettavasti, mistä on tuotteen hankkinut. Myös lyhyt taustaselvitys myyjän tai kaupattavan tavaran osalta saattaa pelastaa monelta turhalta toimelta jälkikäteen.
  • Jos myyjä pyytää sinua maksamaan ”varausrahaa” ennakkoon, suhtaudu tähän epäilevästi.
  • Maksa tuotteista vain sellainen hinta, jonka olet valmis häviämään, mikäli myyjä osoittautuu epärehelliseksi.
  • Jos myyjä onnistuu erehdyttämään sinua kaupoissa, tee tästä ilmoitus myös verkkosivustojen ylläpitäjälle.

Suosittelemme sinulle