Hyppää sisältöön

Ehdokkaan mainoksia tuhottu ainakin kuudella eri paikkakunnalla: ”Tuntuu henkilökohtaiselta”

Pirkanmaalla kristillisdemokraattien ehdokas Sirpa Pursiainen aikoo tehdä ilkivallasta rikosilmoituksen.

Lumisesta penkereestä näkyy osa vaalimainosta. Mainos on tolpan juurella.
Kansanedustajaehdokkaan Sirpa Pursiaisen vaalimainokset ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi usealla eri paikkakunnalla. Tämä kuva on Tampereen Teiskosta. Kuva: Sirpa Pursiainen
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokas Sirpa Pursiainen epäilee, että hänen vaalimainoksiaan on tuhottu systemaattisesti.

Hänen mukaansa tuhoja on tehty ainakin kuudella paikkakunnalla eli Tampereella, Vesilahdella, Lempäälässä, Kangasalla, Ylöjärvellä ja Hämeenkyrössä.

– Yhden pylvään juurella oli tuoreet isot kengänjäljet ja mainos maassa. Eilen Ylöjärvellä mainos oli niin korkealla, että se oli riuhtaistu irti siten, että itse materiaali oli pettänyt, sillä nippuside ei ilman terää katkea.

Pursiainen aikoo tehdä ilkivallasta rikosilmoituksen.

– Jonkun täytyy nähdä kovana uhkana, että viitsii nähdä tällaista vaivaa. Saman puolueen ehdokkaan mainos sai olla viereisessä pylväässä rauhassa. Tämä tuntuu henkilökohtaiselta.

Pursiaisen mukaan pylväsmainoksia on tuhottu hiljaisissa paikoissa.

– Sellaisissa paikoissa mainokset ovat saaneet olla rauhassa, jossa on kova riski jäädä kiinni.

Tamperelainen kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoi Iltalehdessä, että hänen suuri kuvallinen vaalilakanansa revittiin ja varastettiin samasta paikasta jo toistamiseen.

Ilkivaltaa tehty eri puolilla Suomea

Näissäkin vaaleissa poliitikot ovat kertoneet ilkivallasta. Aamulehti kertoi maaliskuussa, että perussuomalaisten mainoksia on revitty laajasti Tampereella ja lähikunnissa. Ilkivalta on kohdistunut myös muihin puolueisiin.

Esimerkiksi Ylöjärvellä ja Nokialla ensimmäiset ilkivaltatapaukset tulivat tietoon vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun mainokset oli saatu paikoilleen.

Mainoksia on tuhottu myös muualla Suomessa. Kuopiossa joku ampui useita kertoja kansanedustaja Marko Kilven (kok.) vaalimainosta.

Vaalimainoksen turmeleminen on rikos, josta voi saada sakkoja.

Toisinaan poliisi saa ilkivallantekijät teostaan vastuuseen.

– Olemme saaneet muutamia ihan verekseltään kiinni, kun poliisipartio on osunut paikalle oikeaan aikaan. Ne ovat olleet baari-illan jälkeisiä tapahtumia, kun on saatu kuningasidea ja käyty töhrimässä tai anastamassa vaalimainos, Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel sanoi kaksi viikkoa sitten.

Suosittelemme sinulle