Hyppää sisältöön

Gravitaatiolinssi paljasti kaukaisesta galaksista ultramassiivisen mustan aukon, joka on massaltaan 30 miljardia Aurinkoa

Brittiastronomit löysivät kaukaisesta avaruudesta massiivisen mustan aukon. Havainto aukosta saatiin käyttäen luonnon omaa kaukoputkea, gravitaatiolinssiä.

Taiteilijan näkemys mustasta aukosta.
Taiteilijan näkemys mustasta aukosta, jonka painovoimakenttä vääristää avaruutta ympärillään. Kuva: ESA/Hubble/Digitized Sky Survey
Veikko Eromäki

Durhamin yliopiston astronomit ovat löytäneet kaukaisesta galaksista ehkä suurimman ihmiskunnan koskaan havaitseman mustan aukon.

Tutkijaryhmän johtaja, tohtori James Nightingale kutsuu tiedotteessa löytöä ”äärimmäisen jännittäväksi” ja sanoo sen olevan aivan ylärajalla sen suhteen, kuinka isoja mustat aukot nykyteorian puitteissa edes voivat olla.

Yleensä isoja, miljoonia tai miljardeja kertaa Auringon massan kokoisia mustia aukkoja kutsutaan supermassiivisiksi. Nyt löydetty musta aukko on niin iso, että kategoriaksi annettiin ultramassiivinen.

Royal Astronomical Societyn Monthly Notices -julkaisussa ilmoitettujen tulosten mukaan ultramassiivisen mustan aukon massa olisi noin 30 miljardia kertaa oman aurinkokuntamme Auringon massa.

Ultramassiivinen musta aukko on satojen miljoonien valovuosien päässä sijaitsevan galaksin keskipisteessä.

Yleensä ihmistekoiset teleskoopit eivät riitä näin kaukaisten kohteiden havainnoimiseen. Löytö tehtiinkin lainamaalla luonnolta hieman isomman mittakaavan suurentajaa, kokonaista galaksia.

Puhutaan gravitaatiolinssistä.

Ultramassiivisen mustan aukon tapauksessa gravitaatiolinssinä toimi Maan ja mustan aukon galaksin välissä sijaitseva galaksi. Tämä galaksi taittaa gravitaatiokentällään valoa, joka suurentaa kauempana olevaa galaksia maasta tarkkailtaessa.

Astronomit käyttivät välissä olevaa galaksia ikään kuin tyhjän viinilasin pohjana, joka suurentaa edessä olevaa.

Alustavat havainnot ultramassiivisesta mustasta aukosta tehtiin gravitaatiolinssikuvien perusteella jo vuonna 2004. Nyt havaintoa saatiin tutkittua kunnolla DiRAC-supertietokoneella ajettujen simulaatioiden ja Hubble-avaruusteleskoopin kuvien avulla.

Gravitaatiolinssin yhdistäminen muihin työkaluihin mahdollistaa entistä paremmin ei-aktiivisten mustien aukkojen löytämisen.

Aktiivisten mustien aukkojen löytäminen avaruudesta on helpompaa, koska niiden lähelleen vetämä materia kuumentuu ja vapauttaa avaruuteen energiaa muun muassa valona ja röntgensäteinä.

Ei-aktiivisia mustia aukkoja on vaikeampi löytää, koska syystä tai toisesta niiden lähellä ei ole materiaa ”syötäväksi”, eivätkä ne lähetä energiaa vinkiksi olemassaolostaan.

Gravitaatiolinssin avulla näitä ei-aktivisia aukkoja voi havaita kaukaa avaruudesta, ja siten tutkia niitä – esimerkiksi selvittää mahdollisia syitä ultramassiiviseen kokoon.

Suosittelemme sinulle