Hyppää sisältöön

Maksoitko itsepalvelukassalla vahingossa ostoksesi kahdesti? Kysyimme kaupoilta, korvataanko virheet jälkikäteen

Pikakassoilla vastuu tuotteiden skannauksesta oikein on asiakkaalla. Kaupat saattavat kuitenkin joissain tapauksissa korvata virheet.

Ihmisiä seisoo itsepalvelukassojen äärellä valmiina maksamaan. Etualalla on selin lippispäinen mies.
SOK-marketkaupan kehitysjohtaja Jarkko Mäkisen mukaan jo joka neljäs markettiasiakas valitsee pikakassan tavallisen kassan sijaan. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle
Maria Salovaara

Kauppojen pikakassat eli itsepalvelukassat ovat kasvattaneet suosiotaan. Kun niillä asioi nopeasti, saattaa sattua myös virheitä.

Yleen yhteyttä ottanut ihminen kertoo, että hän skannasi vahingossa yhden ostoksistaan kahdesti ja huomasi virheen vasta kotona. Mitä siinä tilanteessa pitää tehdä?

SOK-marketkaupan kehitysjohtaja Jarkko Mäkisen mukaan tällaiset selvittelytilanteet ovat harvinaisia. Virhettä voi olla vaikea selvittää jälkikäteen.

– Asiakas voi tietysti olla myymälään yhteydessä virheen huomattuaan. Nämä pyritään ratkaisemaan aina tapauskohtaisesti, Mäkinen sanoo.

Selvitys tapahtuu kaupan omia järjestelmiä käyttäen, joista mahdollinen lyöntivirhe voidaan todentaa. Mäkisen mukaan pikakassapalveluun on myös sisäänrakennettu varmistuksia, joilla pyritään ehkäisemään isoja virheitä.

Myös Keskolta kerrotaan, että asiakkaan kuitti ja ostotapahtuma voidaan tarkistaa jälkikäteen. Tällöin asiakaspalvelu tekee asiasta selvityksen ja asiakas saa hyvityksen, jos hän on vahingossa tehnyt virheen skannauksessa.

– Asia selvitetään kuitin ja asiakkaan tekemän reklamaation perusteella, kertoo K-Citymarketin sektorijohtaja Minna Wallenius.

Mies maksaa itsepalvelukassalla ruokaostoksiaan.
K-Citymarketin sektorijohtaja Minna Walleniuksen mukaan itsepalvelukassojen käyttöaste K-Citymarketeissa vaihtelee kauppakohtaisesti. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuitti kannattaa tarkistaa jo kaupassa

Jarkko Mäkinen muistuttaa, että on asiakkaan vastuulla tarkastaa huolellisesti, että kaikki tuotteet on skannattu oikein. Tämän käyttöehdon asiakas hyväksyy kassaa käyttäessä.

Kuitti olisi hyvä tarkistaa heti paikan päällä, jolloin virhelyönnin korjaaminen on helppoa.

– Sähköiset kuittipalvelut ovat lisääntyneet ja pyrimme siihen, että ne ovat asiakkaan luettavissa heti ostotapahtuman jälkeen, Mäkinen sanoo.

Mäkinen mainitsee myös, että asiakkaiden rehellisyys on ihailtavaa.

– Saatetaan tulla kauppaan kertomaan, että tällainen tuote jäi vahingossa maksamatta pikakassalla.

Oletko saanut korvauksia itsepalvelukassoilla sattuneista virheistä? Voit kommentoida aihetta sunnuntaihin 2.4. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle