Hyppää sisältöön

Uudet polttomoottoriautot katoavat autokaupoista, vaikka EU muutti linjaansa

EU sallii polttomoottoriautot vuoden 2035 jälkeenkin, kunhan niissä käytetään synteettisiä polttoaineita. Autoala ennakoi, että sähköautojen voittokulku jatkuu linjauksesta huolimatta.

Hannele Muilu

Suomen Porschen tuoteasiantuntija Ville Nieminen käynnistää näytteeksi Porschen espoolaisessa autoliikkeessä.

– Auton äänimaailmahan on osa sen sielua, se korostaa auton fiilistä, Nieminen sanoo ja pöräyttää autolle lisää kierroksia.

Joillekin urheiluautojen ostajille ääni on niin rakas, että hiljainen sähkömalli ei houkuta.

Saksan ja Italian urheiluautojen valmistajien mukaan heidän asiakkaansa eivät halua hiljaisia ja akun takia raskaampia sähköautoja. Se on yksi syy miksi Saksa jyräsi EU:ssa kumoon uusien polttomoottoriautojen täyskiellon.

Polttomoottoriautoja saa nyt valmistaa vuoden 2035 jälkeenkin, kunhan tankkiin pannaan vain synteettisiä polttoaineita eli sähköpolttoaineita. Ne eivät lisää hiilidioksidin määrää ilmassa.

Suomen Porschelta tosin todetaan, että myynnistä ylivoimainen osa on jo sähkö- ja hybridiautoja.

Toyota bZ4X täyssähköauton latauspistokkeen luukku.
Autonvalmistajat ovat jo siirtymässä sähköautoihin. Kuvassa Toyota bZ4X täyssähköauton latauspistokkeen luukku. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Sähköpolttoaine maksaa liikaa

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo, että EU:n päätös ei kampita sähköautojen voittokulkua.

– Akkusähkö tulee olemaan 2030-luvulla kaikkein yleisin teknologia autoissa.

Hän arvelee, että henkilöautoissa polttomoottoreista tulee pienen joukon arvokkaimpien autojen teknologia.

Autotehtaista ei kuulunut suuria riemunkiljahduksia polttomoottorien pelastamisesta. Moni automerkki on jo laskenut tulevaisuutensa sähköautojen varaan eikä peruuttele päätöksestä.

Synteettisten polttoaineiden suosiota jarruttaa niiden kalliimpi hinta. Bensiiniin verrattuna sähköpolttoaine maksaa tällä hetkellä tuplasti. Tulevaisuuden hinta-arviot veroineen Suomessa vaihtelevat puolestatoista eurosta kuuteen euroon litralta.

Tero Kallio kyykistyneenä sähköautojen väliin.
Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo, ettei polttomoottoriautojen salliminen kampita sähköautojen menestystä. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Alalla pidetään kuitenkin EU:n kääntymistä polttomoottoriautojen hyväksymiseen hyvänä.

– Nyt autojen ja synteettisten polttoaineiden valmistajille jää kannustin syytää tuotekehitysmiljardeja synteettisten polttoaineiden kehittämiseen, Kallio sanoo.

Kun tuotekehitys ja valmistusmäärät kasvavat, sähköpolttoaineiden hinnat voivat laskea. Ei myöskään voida olla varmoja siitä, mikä on 2050-luvulla paras teknologia ympäristön ja ilmaston kannalta.

– Voi olla, että meillä parinkymmenen vuoden päästä käydään kiivasta keskustelua sähköautojen akkujen materiaaleista ja kaivannaisteollisuudesta ja niihin liittyvistä haasteista.

EU:n ei kuulu määrätä yhtä teknologiaa

VTT:n liikennetutkimuksen johtaja Ari Aalto pitää hyvänä sitä, että EU ei tukahduta innovointia. Hän arvelee, että Saksa halusi myös antaa EU:lle opetuksen.

– Haluttiin ehkä näpäyttää EU:ta siitä, että EU:n ei pitäisi tehdä sellaista sääntelyä, joka johtaa käytännössä vain yhteen teknologiaratkaisuun vaan pikemminkin asettaa tavoitteita.

Henkilökuvassa Ari Aalto, liikennetutkimuksen johtaja, VTT.
VTT:n liikennetutkimuksen johtaja Ari Aalto sanoo, ettei EU:n kuulu rajoittaa innovaatioita vaan antaa tavoitteita. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Synteettisten polttoaineiden pääraaka-aineita ovat vety ja hiilidioksidi. Hiilidioksidi voidaan ottaa talteen vaikka sellutehtaan piipusta.

Vetyä saadaan hajottamalla vettä elektrolyysillä vedyksi ja hapeksi. Sen jälkeen vedystä ja hiilidioksidista tehdään kemiallisia yhdisteitä, joita voidaan käyttää polttoaineena.

Hiilidioksidi kiertää eikä sen määrä ilmassa ei lisäänny.

Synteettisen polttoaineen valmistus vaatii sähköä, jota toisaalta voidaan ladata suoraan autoonkin. Suoraan autoon ladattu sähkö kuljettaa autoa paljon pidemmälle kuin samasta määrästä sähköä tehty sähköpolttoaine. Näin ollen sähköpolttoaine tuskin on edullisempaa kuin sähkö.

– Tällä hetkellä synteettiset polttoaineet vaikuttavat kalliilta, niiden tuotantomekanismi on kallis. Suuri elementti hinnanmuodostuksessa on sähkökustannus, Aalto sanoo.

Hän korostaakin, että sähköpolttoaineen energiatehokkuus on huomattavasti alhaisempi kuin akkusähkön.

Synteettiset polttoaineet voivat saada tärkeän roolin raskaassa liikenteessä. Pitkiä matkoja ajavien raskaiden kuorma-autojen sähköistäminen on hankalaa. Raskasta liikennettä ei koske vuoden 2035 rajapyykki, mutta sinnekin päästövähennystavoitteita on luvassa.

Lentoliikenteeseen ja merenkulkuun synteettisiä polttoaineita kehitetään kiivaasti.

Suomeen voisi tulla synteettisten polttoaineiden valmistusta, mikäli paljon puhutut investoinnit vetytalouteen pääsevät kunnolla vauhtiin.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 2.4. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle