Tomas Bederdin oli 17-vuotias, kun hän päätti perustaa Suomeen uuden puolueen. Vanhat valtapuolueet olivat niin jäyhiä ja tylsiä.
Bederdin halusi eduskuntaan uuden sukupolven.
– Sinne tarvitaan ihmisiä, jotka ovat kuunnelleet punkkia ja syöneet roskaruokaa. Nyt eduskunta on täynnä karjalanpiirakka-ihmisiä, Bederdin latasi Ylen radio-ohjelmassa vuonna 1991.
Syntyi Nukkuvien puolue. Perustamiskokous pidettiin kesällä 1990, ja ensimmäiset vaalit olivat jo samana syksynä.
Kannanotot eivät hukkuneet massaan.
– Minua oikeen ärsyttää, kun kuuntelee faijan konservatiivista lässytystä esimerkiksi Baltian tilanteesta. Semmoista hyssyttelyä, joka tulee suoraan niinku Mauno Koiviston suusta, Bederdin sanoi Ylellä vuonna -91.
Arkistojen kätköistä
Toisen suuren valtiomiehen Winston Churchillin suusta on puolestaan väitetty tulleen kuuluisa aforismi: jos ei ole radikaali nuorena, ei omista sydäntä, ja jos ei ole konservatiivi vanhana, ei omista aivoja.
Tomas Bederdin pääsee tämän lausahduksen koeajoon.
Hän istuu järvenpääläisen kaksionsa olohuoneessa. On kevät 2023. Käsissä on Ipad ja arkistomateriaaleja, joista silmiin katsoo hän itse – 30 vuotta nuorempana.
– En ole näitä vissiin koskaan nähnytkään. Tai en ainakaan muista nähneeni.
Se on hyvin mahdollista. Vielä 30 vuotta sitten ei ollut suoratoistopalveluita, joista katsoa lähetyksiä jälkeenpäin.
Ylen arkistoista Bederdinin vanhat tv- ja radiohaastattelut ovat nyt kuitenkin löytyneet.
Ruudulla vajaa parikymppinen Tomas puhuu Raptorista ja strippareista, pikkupaavoväyrysistä, turhista lupauksista ja poliitikkojen puheripulista. Kieli on terävää.
Viisikymppinen Tomas kuuntelee tarkasti. Välillä hän hymähtelee, sitten nauraa oikein kunnolla. Toisinaan ilme on vakavampi.
Annetaan Bederdinin kertoa, mitä mielessä liikkuu. Arkistomateriaalit on nyt katsottu ja kuunneltu.
– Kiitoksia, älä kuunnelluta enää, hän sanoo ja naurahtaa.
Punoittaako korvia?
– Olivathan nuo aika sen ajan tuoretta näkemystä kyllä… joo… niin, hän pohdiskelee.
Joinain hetkinä Bederdin uskoi tosissaan, että Nukkuvien puolueesta tulee vielä todella suosittu.
Kärkkäitä näkemyksiä heitettiin Bederdinin mukaan huumorilla, mutta tosissaan. Siihen koko Nukkuvien puolueen idea perustui. Tavoite oli saada nuorten ja nukkuvien äänestäjien huomio, ja siten herättää keskustelua.
Nukkuvat puhuivat esimerkiksi Karjalan takaisin valtaamisen puolesta. Myös viinat piti saada kauppoihin ja ydinvoimalat rakenteille. Työttömille olisi varmaan jossain kohtaa ehdotettu eutanasiapilleriä, Bederdin kuvailee puolueen kärkkäitä heittoja.
– Pitää muistaa, että me olimme nuoria poikia. Silloin maailma on aika mustavalkoinen.
Nukkuvien puolueen mielestä poliitikot olivat liian kuvia ja teennäisen vakavia.
Tomas Bederdin kertoo, että puolue halusi ”heittää vähän show'ta kehiin”.
”Nythän show'ta on tullutkin perussuomalaisten myötä. Mutta äänestysaktiivisuus on edelleen pieni”, Bederdin toteaa.
Nuoret ja vanhemmat lähellä toisia
Mielikuva siitä, että nuorena ollaan radikaalimpia, tuntuu olevan laajasti jaettu. Mutta nyt tuore kysely pistää mielikuvan koetukselle.
Tutkimuslaitos Laboren, Tampereen ja Turun yliopiston sekä E2-tutkimuslaitoksen yhdessä toteuttama kysely selvitti suomalaisten ajatuksia siitä, millaista politiikkaa pitäisi tehdä.
Alustavista tuloksista kävi ilmi, että nuorten näkemykset ovat kautta linjan hyvinkin lähellä vanhempien ikäluokkien näkemyksiä useimmissa politiikkatoimissa. Lentovero oli yksi harvoista poikkeuksista.
Nuorten vastauksista korostui myös asioita, jotka alleviivaavat maltillisuutta. Nuoret sijoittivat itsensä vasemmisto-oikeisto-akselilla voimakkaasti keskelle. Näin oli myös arvoliberaali-arvokonservatiivi-akselilla sekä janalla, jossa piti ilmoittaa onko ympäristömyönteinen vai ei niin ympäristöstä kiinnostunut.
On tietysti mahdollista, että tuoreessa kyselyssä mukana olleet politiikkatoimet olivat sellaisia, joita nuoret eivät kokeneet itselleen relevanteiksi ja vastasivat siksi maltillisesti. Näin sanoo kyselystä vastannut Turun yliopiston taloustieteen professori Janne Tukiainen.
Joka tapauksessa tulokset yllättivät Tukiaisen.
– Kyllä minullakin on ollut se mielikuva, että nuorten näkemykset ovat radikaalimpia kuin vanhempien ikäpolvien. Mutta näköjään tämä on ollut nimenomaan vain mielikuva.
Mutta ovatko nuoret todella maltillistuneet, vai onko ympäristö muuttunut?
Tukiainen pohtii, että eniten muutosta on tapahtunut keski-ikäisissä. Hän käyttää termiä ”aikuisto”.
– Perussuomalaisten nousun takia myös aikuisto on mielestäni radikalisoitunut. Jos katsoo miten aikuiset käyttäytyvät somessa, niin vaikea siellä on enää nuoren radikalismilla erottua joukosta.
Tukiainen huomauttaa myös, että monesta ennen radikaalista asiasta, kuten ympäristönsuojelusta ja ihmisoikeuksien puolustamisesta, on tullut valtavirtaa kaikenikäisille.
Yrittäjä-ihmisestä sairaseläkkeelle
Tomas Bederdin kokee muuttuneensa maltillisemmaksi iän myötä. Tulee sellaiseksi harmaaksi mössöksi, hän kuvailee.
– Ehkä minäkin olisin sellainen poliitikko, joita silloin 30 vuotta sitten haukuin, jos olisin päässyt läpi.
Bederdin on kulkenut pitkän matkan Nukkuvien puolue -ajoista. Poliittinen aktiivisuus laantui nopeasti sen jälkeen, kun ”Nupun” läpimurto jäi haaveeksi.
Elämään tuli muita tärkeitä asioita. Perhe ja oma yritys, esimerkiksi.
Yrittäjyyden lisäksi Bederdin on kuitenkin kokenut myös ”toisen puolen”. Viimeiset 13 vuotta hän on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia.
Nykyään Bederdinin arki on ajan tappamista. Pudotus yrittäjä-ihmisestä ”yhteiskunnan elätiksi” on ollut kova, hän toteaa.
– Muistan, kuinka nuorena piti pelastaa maailma. Mutta sitten kun ikää tulee, ymmärtää, että omassakin elämässä on aika paljon tekemistä. Että pärjäisi edes itse.
Mitään Bederdin ei kuitenkaan kadu. Nuorena kuuluukin olla tuoreita näkemyksiä, hän toteaa.
Arkistopätkien näkeminen muistuttikin lopulta ennen kaikkea ”nuoruuden hyvästä huumasta”.
– Meillä oli oikeasti hauskaa. Oli kiva nähdä, että elämä on ollut joskus muutakin kuin Netflixin katsomista.
Viime vuosina Nukkuvien puolueesta ovat muistuttaneet vain kaksi pölyttyvää kansiota. Sininen ja punainen. Niihin on huolellisesti koottu Bederdiniä koskevat lehtiartikkelit.
Kansiot on aikoinaan tehnyt Bederdinin tietämättä hänen äitinsä. Äiti, joka väitti häpeävänsä poikansa juttuja ”silmät päästänsä”.
Myös Bederdinin isä, siis se ”konservatiivinen lässyttäjä”, on tehnyt tunnustuksen.
– Hän on sanonut, että äänesti minua vaaleissa. Vaikka vähän eri sukupolvea ollaankin.
Perjantai: Vaalit tulee, oletko valmis? nähdään tänään Perjantai 31.3. klo 21.05 Yle TV1:llä. Vieraina Unto Hämäläinen ja Satu Hassi.