Hyppää sisältöön

Huijari houkutteli sijoittamaan kryptovaluuttoihin, mutta ottikin uhrien nimissä huomattavia lainoja, epäilee poliisi

Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on toteuttanut tekonsa erittäin suunnitelmallisesti. Hänet on vangittu helmikuussa.

Lähikuva järjestyspoliisin selkämyksestä.
Tällä hetkellä tiedossa on yli kymmenen uhria pääkaupunkiseudulta, Pirkanmaalta ja Hämeestä. Poliisi pitää mahdollisena, että uhreja saattaa ilmaantua vielä lisää. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Rosa Lehtokari

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii laajaa petosrikoskokonaisuutta, joka liittyy perättömään kryptovaluuttasijoitustoimintaan.

Poliisin mukaan epäilty on uskotellut uhreilleen, että kyseessä on yritystoimintaan perustuvaa sijoittamista, missä on mahdollista ansaita huomattavaa tuloa ilman riskiä.

Todellisuudessa huijari on ottanut uhrien nimissä lainoja eri rahoitusyhtiöistä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisarion, tutkinnanjohtaja Juha Springaren mukaan tiedossa oleva yhteisvahinko on enimmillään noin 200 000 euroa. Rikoshyötyä on kuitenkin yritetty saada yli 600 000 euron edestä.

Epäilty vangittiin todennäköisin syin useista rikoksista epäiltynä helmikuun puolivälissä.

– Epäilty on ensin ollut vangittuna useamman viikon ajan useista petos- ja rahanpesurikoksista. Tutkinnan edetessä uusia uhreja on toistuvasti ilmennyt lisää, Springare kertoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty käytti myös toista tekotapaa, jossa hän ehdotti ulkomaalaistaustaisille taksinkuljettajille parempaa ansaintamahdollisuutta.

Tällä tavalla erehdyttäen hän sai haltuunsa uhrien henkilötietoja ja haki lainoja heidän nimissään.

Kryptovaluutan takavarikointi haasteellista

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäilty toteutti tekonsa erittäin suunnitelmallisesti. Hän kätki omaisuutta sekä häivytti rikoksilla saamiensa varojen alkuperää kryptovaluuttapalveluita hyödyntäen.

Poliisi on tutkinnan aikana saanut jäljitettyä huomattavan määrän varallisuutta tiettyihin kryptovaluuttalompakoihin, mutta niiden takavarikointi on haasteellista.

Molempien tekotapojen uhreiksi joutuneita henkilöitä saattaa ilmaantua vielä lisää, Springare arvelee. Nyt heitä on yli kymmenen pääkaupunkiseudulta, Pirkanmaalta ja Hämeestä.

Suosittelemme sinulle