Hyppää sisältöön

Nuori sijoitettiin virheellisin perustein uuteen sijaishuoltopaikkaan – oikeus tuomitsi sakkoja

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kaavin entisen sosiaalijohtajan ja sosiaalityöntekijän sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lapsi piirtää.
Kaavin sosiaalihuollon laiminlyönneistä on käyty oikeutta Pohjois-Savossa. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen

Kaavin entinen sosiaalijohtaja ja entinen sosiaalityöntekijä on tuomittu tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin lastensuojeluun liittyvässä tapauksessa. Molemmat kiistivät syytteet.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Kaavin kunnan entiselle sosiaalijohtajalle Suvi-Tuulia Seitsojoelle 25 päiväsakkoa eli yhteensä noin 1 200 euron sakon. Sosiaalityöntekijälle langetettiin 30 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa hieman alle 500 euroa.

Oikeus katsoi, että Kaavin kunnassa tehtiin kaksi kertaa päätös 16-vuotiaan asiakkaan sijaishuollosta virheellisin ja vanhentunein tiedoin lokakuussa 2018 ja tammikuussa 2019. Oikeuden mukaan sijaishuoltopaikan perusteeton muutos aiheutti vahinkoa nuoren terveydelle, kasvulle, kehitykselle ja opiskelulle.

Sijaishuoltopaikan muuttamista perusteltiin nuoren koulunkäyntivaikeuksilla ja arjen tuen riittämättömyydellä. Ennen sijoituspaikan muutosta nuorella oli kuitenkin alkanut mennä silloisessa sijaishuoltopaikassaan paremmin. Nuoren mukaan hän oli yrittänyt tuoda esiin, ettei muutolle ole enää perusteita eikä hän halua muuttaa. Hän koki, että hänen sanomisiaan mitätöitiin.

Tapahtuma horjutti luottamusta aikuisiin

16-vuotias nuori sijoitettiin paikkaan, jossa oli häntä paljon nuorempia lapsia. Nuori kertoi, ettei saanut olla tekemisissä muiden lasten kanssa. Uudessa paikassa hän lakkasi syömästä, koska ei uskaltanut poistua huoneestaan.

Nuori myös lopetti koulunkäynnin, koska sosiaalitoimi kielsi häntä olemasta yhteydessä entiseen sijaishuoltopaikkaan. Nuoren mukaan häntä uhkailtiin myös puhelimen takavarikoinnilla, jos hän ei tottelisi. Hän sai ulkoilla vain valvottuna.

Nuori pääsi keväällä 2019 takaisin entiseen sijaishuoltopaikkaansa, mutta tapahtuma horjutti hänen luottamustaan aikuisiin.

Sosiaalityöntekijä kertoi oikeudessa olleensa Kaavilla alusta alkaen hyvin kuormittunut, koska hänellä oli liikaa töitä. Suuri työmäärä vaikutti hänen mukaansa myös sijaishuoltopaikan muutosta koskeneeseen päätökseen. Hänellä oli ollut noin vuoden kokemus lastensuojelutyöstä.

Seitsojoki puolestaan vetosi siihen, että hän oli luottanut päätöstä valmistelleen sosiaalityöntekijän tietoihin. Hänet oli tuolloin vasta valittu Kaavin sosiaalijohtajaksi. Hänellä oli kuitenkin noin 10 vuoden kokemus sosiaalityöntekijän ja sosiaalijohtajan tehtävistä ennen Kaavin kuntaan siirtymistä.

Yle ei tavoittanut Seitsojokea kommentoimaan uutista.

Tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Suosittelemme sinulle