Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Suomessa asuva espanjalaismies kouluttautui lähteäkseen terroristiseksi taistelijaksi Syyriaan tai Länsi-Afrikkaan

Parikymppistä Suomessa asuvaa espanjalaismiestä syytetään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syytetty kiistää syytteen.

Syytetty istuu täysin tunnistamattomaksi pukeutuneena, huppu pään yli vedettynä Helsin Käräjäoikeuden salissa.
Syyttäjä vaatii miehelle vähintään puolentoista vuoden vankeustuomiota. Asian käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 30. maaliskuuta. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
STT

Syyttäjä vaatii terrorismirikoksesta syytetylle miehelle vähintään puolentoista vuoden vankeustuomiota.

Parikymppistä Suomessa asuvaa espanjalaismiestä syytetään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Asian käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Syyttäjän mukaan mies oli hankkinut tietoverkon välityksellä islamististen terroristijärjestöjen aineistoja, jotka liittyivät muun muassa ampuma- ja teräaseiden tappavaan käyttöön ja räjähdysaineiden omatoimiseen valmistamiseen.

Mies oli myös harjoitellut rynnäkkökiväärityyppisellä muovikuula-aseella ampumista ja aseen kuljettamista autossaan, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan mies oli päättänyt tehdä tai valmistella yhden tai useamman terrorismirikoksen.

– Kouluttautumisen aikana (syytetty) on etsinyt yhteyksiä ja ollut yhteydessä islamistisia terroristijärjestöjä kannattaviin ja niiden toimintaa tukevaa materiaalia jakaviin tahoihin sekä suunnitellut osallistumista terroristisena taistelijana jihadiin Syyriassa tai Länsi-Afrikassa. (Syytetyllä) ei ole ollut mitään tutkimustarkoituksiin liittyvää taikka muuta laillista perustetta edellä mainitulle kouluttautumiselle, syyttäjä sanoi haastehakemuksessaan.

Miehen puolustus myöntää yhteydenpidon, mutta kiistää rikoksen

Mies kiistää syytteen. Miehen kirjallisessa vastauksessa käräjäoikeudelle myönnetään, että hän oli hankkinut varsin laajalti aineistoa, jota voidaan pitää ääri-islamistisena. Hän kuitenkin kiistää perehtyneensä läheskään kaikkeen siitä.

Vastauksen mukaan mies oli yhteydessä ääri-islamistisia ajatuksia kannattaviin tahoihin, koska aihepiiri kiinnosti häntä.

– Päämieheni kiistää, että tarkoituksena olisi ollut osallistua terroristisena taistelijana jihadiin Syyriassa tai Länsi-Afrikassa. -- Päämieheni on riidattomasti ollut kiinnostunut ääri-islamilaisesta ajattelusta ja on kerännyt aineistoa sekä viestitellyt aiheesta. Kyseenalaisen aineiston hallussapito ja islamisteja tukevat kannanotot eivät vielä sellaisenaan täytä (syytteessä olevan rikoksen) tunnusmerkistöä, miehen asianajaja Joonia Streng kirjoittaa vastauksessa.

Suosittelemme sinulle