Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Naton ja Venäjän tulevalla rajalla – aidan rakennuspalikoita odotellaan

Kolmen kilometrin pituisen testiaidan rakentaminen etenee aikataulussa.

Kaivuri tekee töitä tulevan raja-aidan kohdalla.
Rajavartiolaitoksen kuvat aitatyömaalta on otettu tällä viikolla. Kuva: Rajavartiolaitos
Ilona Pesu

Suomen itärajalla tehdään nyt pohjatöitä raja-aitaa varten.

Rajavartiolaitos rakennuttaa Imatran rajanylityspaikan tuntumaan noin kolmen kilometrin pituista niin sanottua testiaitaa. Sen avulla viranomaiset testaavat raja-aidan toimivuutta Suomen olosuhteissa.

Maanrakennustyöt alkoivat Rajavartiolaitoksen hankepäällikön Ismo Kurjen mukaan viime viikolla, ja aitatoimitukset alkavat huhtikuun puolivälin jälkeen. Urakka etenee Kurjen mukaan aikataulussaan.

Rajavyöhyke, pääsy ilman lupaa kielletty -kyltti aidassa rajatyömaan tuntumassa.
Esteaidan lisäksi maastoon rakennetaan tie rajavartijoiden kulkua ja huoltoajoa varten. Aidan yhteyteen tulee myös teknistä valvontaa. Kuva: Rajavartiolaitos

Testiaidan lisäksi Imatran Immolan varuskunta-alueelle nousee noin 300 metrin pituinen aidanpätkä koulutuskäyttöä ja valvontatekniikan testaamista varten.

– Immolan aita on huomattavasti lyhyempi, ja työt kestävät vähemmän aikaa. Mutta tavoiteaikataulu on molemmilla sama eli kesäkuun loppuun mennessä valmiiksi, Kurki kertoo.

Kaavio suunnitellusta raja-aidasta. Aidan korkeus n. 3,5m ja Suomen puolella noin 20m aukkoa.
Raja-aidan korkeudeksi kerrottiin viime vuoden lopulla noin 3,5 mietriä. Grafiikka ei ole mittakaavassa. Kuva: Rajavartiolaitos, Jyrki Lyytikkä / Yle Kuva: Rajavartiolaitos, Jyrki Lyytikkä / Yle

Raja-aitakokonaisuuteen kuuluvat varsinaisen aidan lisäksi sen vieressä kulkeva tie sekä teknistä valvontaa.

Rajavartioston yleisjohtaja Joona Kokkonen kertoo, ettei työmaa ole aiheuttanut poikkeusjärjestelyjä rajavalvontaan, vaan itärajaa valvotaan tavalliseen tapaan.

Yleiskuvassa näkyy aluetta, johon aitaa aletaan rakentaa. Puut on jo kaadettu.
Testiaidan rakennustyöt alkoivat helmikuussa puiden kaatamisella aidan tieltä. Aukko on noin kymmenen metriä leveä. Kuva: Rajavartiolaitos

Testiaidan jälkeen Rajavartiolaitoksen on tarkoitus rakennuttaa aitaa tärkeimmiksi katsotuille alueille, kuten rajanylityspaikkojen läheisyyteen.

Aitaa tulisi vuosina 2023–2025 yhteensä 70 kilometriä, josta 55 kilometriä Kaakkois-Suomeen ja loput Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin.

Kokonaisuunnitelman mukaan 1 300 kilometrin pituista itärajaa aidataan 200 kilometrin matkalta.

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitos kertoi väliaikatietoja työmaalta Twitterissä. Jos yllä oleva upotus ei näy, näet sen täältä.

Suosittelemme sinulle