Hyppää sisältöön

Miksi äänestysprosentti nousee, vaikka ennakkoäänestys päättyi jo? Tästä on kyse

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Sen jälkeen monien kuntien äänestyprosentit ovat kuitenkin nousseet. Joillain paikkakunnilla nousua on ollut jopa yli prosenttiyksikön verran.

Eduskuntavaalien 2023-logo harmahtavalla pohjalla
Lauri Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnan Eurassa oli kuluvan viikon tiistaina klo 22 eduskuntavaalien äänestysprosentti 38,3 %. Ennakkoäänestys oli samana iltana päättynyt paria tuntia aiemmin.

Tämän jälkeen äänestysprosentti on noussut. Pari päivää ennakkoäänestämisen jälkeen perjantaina iltapäivällä prosentti oli 39,1.

Nousua on siis melkein prosenttiyksiön verran.

Miten tämä on mahdollista? Ennakkoäänestämisen jälkeen äänestämisessä pitäisi olla usemman päivän tauko ennen sunnuntain varsinaista vaalipäivää.

Euran keskusvaalilautakunnan sihteeri Kari Kankaanranta osaa kertoa asialle luonnollisen selityksen.

– Meillä on todennäkoisesti vielä keskiviikkona kirjattu esimerkiksi laitosääniä järjestelmään. Laitosäänestyksiä meillä järjetettiin vielä tämän viikon maanantaina ja tiistaina.

Laitosäänestäjien määrä on näissä vaaleissa Eurassa hyvin samalla tasolla kuin aiemminkin.

– Se on pysynyt hyvin samana. Samoin kotiäänestäjien määrä.

Myös ulkomailta saapuvat äänet nostavat äänestysprosenttia. Kankaanranta kertoo, että ääniä voidaan edelleen kirjata vaalijärjetelmään ennen sunnuntain varsinaista vaalipäivää.

– Yksittäisiä ääniä voi tulla myös vielä perjantaina.

Posti kantaa edelleen ääniä

Äänestysprosentti on noussut ennakkoäänestyksen päättymisen jälkeen myös Euran naapurissa Eurajoella.

Tiistai-iltana kymmeneltä äänioikeuttaan oli käyttänyt 45,5%. Perjantaina ydinvoimapitäjän uurnilla on käynyt kaikkiaan 46,8 %.

Eurajoen keskusvaalilautakunnan sihteeri Ulla Viitasalo kertoo samat syyt kuin naapurikunnan Kankaanrantakin. Laitos-, koti- ja ulkomaanäänet ovat nostaneet äänestysprosenttia.

Viitasalo nostaa esille sen, että posti on kuljettanut aiempaa hitaammin ennakkoääniä heille Eurajoelle. Ääniä kirjattiin järjestelmään vielä perjantaina iltapäivällä.

– Tuntuu, että tällä kertaa meille on saapunut ennakkoääniä myöhäsemmässä vaiheessa kuin aiemmin. On todella harvinaista, että näin vaaliviikon perjantaina vielä kirjataan ääniä.

Kaikilla ennakkoäänestyspaikoilla ei ole käytössä sähköistä vaalitietojärjestelmää.

Suosittelemme sinulle