Hyppää sisältöön

Ruotsalaismedia: Turkin päätös oli odotettu, mutta Ruotsille se on takaisku

Samalla kun Suomi ottaa askeleen kohti Natoa, epävarmuus Ruotsin jäsenyydestä lisääntyy, analysoi Ruotsin televisio SVT.

Norjan ja Ruotsin pääministerit sekä Suomen presidentti seisovat maidensa lippujen edessä sisätilassa, hirsiseinän edessä.
Norjan ja Ruotsin pääministerit sekä presidentti Sauli Niinistö kuvattiin tiedotustilaisuudessa Ruotsissa helmikuussa 2023. Kuva: EPA-EFE
Maria Tolsa

Suomi on nyt saanut Turkilta vihreää valoa Nato-jäsenyydelleen. Päätös oli odotettu, mutta Ruotsille se oli kuitenkin takaisku.

Näin kirjoittaa Ruotsin televisio SVT uutisanalyysissään.

Samalla kun Suomi ottaa askeleen kohti Natoa, epävarmuus Ruotsin jäsenyydestä lisääntyy. On epäselvää, milloin Turkki ja Unkari ovat valmiita hyväksymään Ruotsin, toteaa kotimaan politiikan kommentaattori Mats Knutson.

Hän listaa riskejä: Ruotsi ei saa Naton virallisia turvatakuita, toisin kuin Suomi. Ruotsin voi olla vaikeaa ylläpitää läheistä puolustusyhteistyötä Suomen kanssa. Ruotsilla on suurempi riski joutua Venäjän vaikutusoperaatioiden ja provokaatioiden kohteeksi, ja Ruotsi on aiempaa haavoittuvammassa asemassa, jos Itämerellä alkaisi konflikti.

Kaikki tämä ei ole niin vakavaa, jos tilanne pitkittyy vain joitakin viikkoja tai kuukauden, SVT kirjoittaa.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi aiemmin olevansa vakuuttunut, että Ruotsi pääsee Naton jäseneksi Vilnan heinäkuun huippukokoukseen mennessä. Tällä viikolla Billström kuitenkin sanoi, että prosessissa voi kestää kauemmin.

Ruotsi joutuu nyt toivomaan, että muut maat lisäävät painetta kokouksen alla. Myös Natolle olisi epäonnistuminen, jos Ruotsi ei pääse jäseneksi kokoukseen mennessä, toteaa SVT.

”Ruotsi tarvitsee vielä Suomenkin hyväksynnän”

Suomen Nato-tien etenemisestä seuraa, että Ruotsi tarvitsee vielä Suomenkin hyväksynnän jäsenyydelleen.

Näin kirjoittaa ruotsalaisen sanomalehti Dagens Nyheterin EU-kirjeenvaihtaja Pia Gripenberg.

Suomi arvatenkin tulee olemaan nopeampi omassa ratifioinnissaan kuin Unkari ja Turkki, Gripenberg jatkaa. Kun Suomen uusi eduskunta kokoontuu vaalien jälkeen, Ruotsin Nato-jäsenyys on todennäköisesti korkealla asialistalla.

Dagens Nyheter sanoo tämän viikon tapahtumien osoittavan, miten yksituumaisesti Turkin ja Unkarin johtajat toimivat.

Unkari erotti yhtäkkiä Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset toisistaan ja hyväksyi Suomen jäsenyyden. Vielä viime viikolla pääministeri Viktor Orbán vakuutti Ruotsille, että Unkari ei tule viivästyttämään sen jäsenyyttä. Mutta juuri sitä Unkari tekee, Dagens Nyheter toteaa.

Jos Unkari olisi hyväksynyt Ruotsin, presidentti Recep Tayyip Erdoğan olisi jäänyt yksin vastustuksensa kanssa. Orbán pitää ilmeisesti suhdetta Erdoğaniin niin tärkeänä, ettei hän piittaa siitä, että Unkarin uskottavuus lojaalina Nato-jäsenenä rapisee nopeasti, lehti kirjoittaa.

Suosittelemme sinulle