Hyppää sisältöön

Katso Ylen yhteishakukoneesta, mitkä opiskelupaikat kiinnostivat eniten tänä keväänä – näin Joonas Turku valitsi hakukohteensa

Abiturientti Joonas Turku haluaisi pysyä kotikaupungissaan Lappeenrannassa. Siksi hän on hakenut ensisijaisesti kotikaupunkinsa yliopiston uusiin koulutusohjelmiin.

LUT-yliopistossa alkavat ensi syksynä uudet viestintä- sekä yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmat. Joonas Turku kertoo, miksi ala kiinnostaa. Video: Mikko Savolainen
Elli Sormunen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korkeakoulujen opiskelupaikoista kilpailee liki 142 000 hakijaa. Kevään toisessa yhteishaussa hakijoita oli noin 4 000 enemmän kuin viime vuonna. Yhteishaku päättyi torstaina.

Eniten hakijoita pyrkii terveys- ja hyvinvointialoille, kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille sekä yhteiskunnallisille aloille.

Korkeakouluissa on yhteensä yli 51 000 aloituspaikkaa syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Opiskelupaikkoja on yhteensä lähes 1 600 kohteessa.

Uusi koulutusohjelma kiinnosti

Yksi yhteishaun hakijoista on abiturientti Joonas Turku, jonka ensimmäiset hakutoiveet olivat päästä opiskelemaan yhteiskunta- tai viestintätieteitä Lappeenrannan–Lahden teknilliseen yliopistoon eli LUT-yliopistoon. Yhteiskunta- ja viestintätieteiden koulutusohjelmat ovat nyt ensi kertaa tarjolla LUT-yliopistossa.

– Minua on aina kiinnostanut yksilöiden ja yhteisöjen välinen toiminta. Haluaisin olla myös muuttamassa ja tutkimassa meidän yhteiskuntamme erilaisia ongelmia, perustelee Turku valintaansa.

LUT-yliopistossa on perinteisesti opiskeltu teknisiä aloja. Hakeminen ensimmäisten joukossa uusiin humanistisiin koulutusohjelmiin ei arveluttanut Turkua.

– En pidä sitä riskinä. Olen oikein mielelläni rakentamassa uutta koulutuslinjaa ja prosessissa mukana, jos sitä pitää jotenkin muuttaa tai kehittää, kommentoi Turku.

Kotikaupunki vei voiton

LUT-yliopisto valikoitui ykköstoiveeksi, koska Joonas Turku haluaisi pysyä kotikaupungissaan Lappeenrannassa myös korkeakouluopintojensa ajan.

– Tykkään kotikaupungistani todella paljon. Lisäksi minulla on yliopistossa paljon kavereita, jotka opiskelevat tai ovat opiskelleet siellä. Heiltä olen kuullut koulusta paljon hyvää.

Lukiolainen Joonas Turku pelaa biljardia Kimpisen lukion aulassa Lappeenrannassa.
Lappeenrannassa Kimpisen lukiossa opiskeleva Joonas Turku haluaa jäädä kotikaupunkiinsa myös korkeakouluopintojensa ajaksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Grafiikka kuvaa kevään 2023 toisen korkeakoulujen yhteishaun hakijamäärää ja aloituspaikkojen määrää. Hakijoita oli yhteensä 141975 ja aloituspaikkoja 51156.
Grafiikka kuvaa kevään 2023 toisen korkeakoulujen yhteishaun hakijamäärää ja aloituspaikkojen määrää. Hakijoita oli yhteensä 141975 ja aloituspaikkoja 51156. Kuva: Venla Tirkkonen / Yle

LUT-yliopiston lisäksi Joonas Turku haki yliopistoihin Jyväskylään, Joensuuhun ja Tampereelle.

– Ei se maailmanloppu ole, jos en jää Lappeenrantaan ja joudun lähtemään vaikka Jyväskylään, toteaa Turku hymynkare huulillaan.

Jos Turulle lohkeaa opiskelupaikka yhteishausta, opiskelujen aloitus siirtyy tulevaisuuteen. Turku aikoo astua varusmiespalvelukseen Vekaranjärvelle tammikuussa ja vasta sen jälkeen alkaa opiskelu.

Grafiikassa on listattu top 10 kilpailluimmat korkea-asteen koulutukset kevään 2023 toisessa yhteishaussa. Ensimmäisellä sijalla on Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen koulutus, jossa yhtä aloituspaikkaa kohden on 63,5 hakijaa.
Grafiikassa on listattu top 10 kilpailluimmat korkea-asteen koulutukset kevään 2023 toisessa yhteishaussa. Kuva: Venla Tirkkonen / Yle

Lähes 10 000 aloituspaikkaa ylempiin korkeakoulututkintoihin

Hakijoista 46 prosenttia haki pelkästään ammattikorkeakouluihin ja 39 prosenttia yliopistoihin, 15 prosenttia haki molempiin. Kaikista aloituspaikoista 53 prosenttia on ammattikorkeakouluissa ja 47 prosenttia yliopistoissa.

Yhteishaun yli 51 000 aloituspaikasta valtaosa, noin 41 200 on suunnattu ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille.

Lisäksi yhteishaussa on mukana korkeakoulututkinnon suorittaneille maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Näihin on tarjolla yhteensä noin 9 750 aloituspaikkaa.

Todistusvalintojen tulokset varmistuvat toukokuun lopussa, valintakoevalintojen kesä–heinäkuussa. Koko yhteishaun tulokset varmistuvat viimeistään 7. heinäkuuta.

Suosittelemme sinulle