Hyppää sisältöön

MotoGP-kausi alkoi loukkaantumisilla ja ristiriitaisella sprinttikisalla – Mika Kallio uskoo uuteen kilpailumuotoon: ”Riskejä tietysti on aina”

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP:ssä kisataan tällä kaudella ensi kertaa sprinttikilpailuissa. Kilpauransa päättänyt Mika Kallio on seurannut alkanutta kautta lähietäisyydeltä ja pitää muutosta hyvänä.

Miguel Oliveira ja Marc Marquez kolaroivat MotoGP:ssä.
Miguel Oliveira ja Marc Marquez kolaroivat Portugalin osakilpailussa. Kuva: Steve Wobser / Getty Images
Riku Porvari

Ratamoottoripyöräilyn MM-kamppailu eli MotoGP starttasi ristiriitaisesti viime viikonloppuna Portugalissa. Kauden vedenjakaja vaikuttaisi olevan uusi sprinttikisa, joka on tällä kaudella osa jokaisen viikonlopun osakilpailuita.

Sprinttikisassa ajetaan noin puolet pääkilpailun ratakierroksista. Siitä yhdeksän parasta kuljettajaa saa pisteitä, kun varsinaisesta kisasta 15 parasta pääsevät pisteille. Sprinttikisan ja pitkän kisan lähtöjärjestys määräytyy aika-ajojen perusteella.

– Mielestäni kisamuodot ovat yhtä tärkeitä, vaikka sprintistä jaetaan vain puolet pisteistä verrattuna pitkään kisaan. Jokainen piste on äärimmäisen tärkeä (MM-kamppailussa), kilpauransa päättänyt Mika Kallio sanoo.

Tälle kaudelle mukaan tullut kisamuoto on saanut kahtiajakoisen vastaanoton. Osa tiimeistä ja kuljettajista hehkuttaa sprintin intensiteettiä, kun taas toiset varoittavat, että lyhyessä kisassa korostuvat riskinotot ja loukkaantumiset.

Itävaltalaisvalmistaja KTM:n kuskivalmentajana ja testikuskina työskentelevä Kallio on uuden kisamuodon kannalla ja toteaa, että katsojien näkökulmasta sprintti on varmasti hyvä lisä.

– Yleisöllehän tätä hommaa tehdään. Sprinttikisa on mielenkiintoinen, kun siinä tapahtuu alusta loppuun asti. Uskon, että muutos on hyvä, kun saadaan muutama kisa alle.

Hän sanoo ymmärtävänsä myös sen kannan, että lyhyessä kisassa otetaan enemmän riskejä.

– Riskejä tietysti on aina, vaikka ajetaan harjoituksia, aika-ajoja tai pitkää kisaa. Sprinttikisan osalta on selvää, että lähtöpaikka on tärkeämpi ja kierroksia on vähemmän.

– Kun kuljettaja tietää, että on lyhyt kisa ja vähän huono lähtöpaikka, kaikki pitää laittaa peliin, hakea ohituspaikkoja ja ottaa enemmän riskejä, Kallio summaa.

Kallio uskoo, että sprinttikisa on hyvä muutos viikonloppujen ohjelmaan
Marc Marquez kipsi kädessään
Espanjalaiskuski Marc Marquez kuvattiin kipsi kädessään Portugalin kisan jälkeen. Kuva: Jose Breton / Pics Action / NurPhoto / Getty Images

Useita kaatumisia ja loukkaantumisia

Viime viikonloppuna kauden avauksessa Portugalissa paalulle ajoi espanjalainen Marc Marquez. Hän kuitenkin kolaroi pääkisassa ja loukkaantui. Sprintissä ja pääkisassa voittoihin ajoi hallitseva mestari, italialainen Francesco Bagnaia.

Viikonloppuna loukkaantui myös kolme muuta kuljettajaa. Pol Espargaro loukkaantui harjoituksissa, Enea Bastianini sprinttikisassa ja Marc Marquezin kanssa kolaroinut Miguel Oliveira pääkisassa. He eivät kisaa tänä viikonloppuna Argentiinassa.

Portugalin avauskisassa kirjattiin jopa 56 kaatumista. Mitä Portimãon moottoriradalla tapahtui, kun neljä kuskia loukkaantui ja kaatumisia tuli poikkeuksellinen määrä?

– Yllättävän paljon tapahtumia ja ylipäätään aika paljon kaatumisia viikonlopun aikana. Ei siihen varsinaisesti syytä ole. Ehkä syynä oli kauden aloituksen innokkuus, kun yritetään ottaa kaikki irti – ja lisätään siihen vähän epäonnea. Sitä kautta nyt muutama kuljettaja sairaustuvalla, Kallio arvioi.

Hänen mukaansa kuluvan kauden voimasuhteet ovat verrattavissa edelliskauteen. Kuljettajista Bagnaia ja tiimeistä Ducati ovat ennakkosuosikkeja.

– Kauden alustavissa testeissä näytti siltä, että Ducati on vahva tälläkin kaudella. Erot eivät ole tietysti isoja, kun puhutaan ihan muutamien kymmenyksien eroista. Kaikki kuskit, tiimit ja tehtaat ovat todella lähellä toisiaan.

Kallio muistuttaa, että osakilpailuita on kuitenkin jäljellä vielä 20 ja olosuhteet sekä radat horjuttavat voimasuhteita. Ymmärrettävästi hän luottaa esimerkiksi edustamaansa valmistajaan eli KTM:ään.

Tulevana viikonloppuna yksi itävaltalaisvalmistajan kuskeista, loukkaantunut Pol Espargaro, on sivussa. Vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan espanjalaiskuski joutuu olemaan poissa. Argentiinassa tuuraajaksi lähtee joku KTM:n testikuljettajista.

– Toivotaan, että siihen löydetään jonkin muu ratkaisu kuin että Kallio nähdään radalla. Oma ura sen suhteen on pitkälti käsitelty, että ei ole sellaista paloa viivalle menemiseen. Mieluummin teen testityötä ja näin päin pois, Kallio sanoo.

Hänen mukaansa hyvän MotoGP-kauden kannalta kaikista tärkeintä on, että kuljettajat pysyvät terveinä ja saavat joka kisasta pisteitä.

– Pitkälti uskon, että samalla kaavalla mennään (kuin edelliskautena). Tiukkoja kisoja tulee, mutta Ducati-rintama pitää syrjäyttää.

Kallio toivoo, että häntä ei nähdä lähtöviivalla Argentiinassa

Kuljettajien pistetilanne

KuljettajaValmistajaTiimiPisteet
1. Francesco BagnaiaDucatiDucati37
2. Maverick VinalesApriliaAprilia25
3. Marco BezzecchiDucatiMooney16
4. Johann ZarcoDucatiPrima15
5. Jack MillerKTMRed Bull12
6. Alex MarquezDucatiGresini11
7. Aleix EspargaroApriliaAprilia10
8. Brad BinderKTMRed Bull9
9. Jorge MartinDucatiPrima8
10. Fabio QuartararoYamahaMonster Energy7

Valmistajien pistetilanne

ValmistajaPisteet
Ducati37
Aprilia25
KTM16
Honda13
Yamaha8

Suosittelemme sinulle