Hyppää sisältöön

Näiden asioiden pitää muuttua, että nuorten väkivalta vähenee – asiantuntijat listaavat tarvittavat teot

Alaikäisten väkivaltarikokset kohdistuvat yleensä toisiin alaikäisiin, useimmiten kouluissa tai julkisilla paikoilla. Kaksi asiantuntijaa näkee tähän useita syitä, mutta myös mahdollisia ratkaisuja.

Nyrkkirauta, pamppu, stiletti, etälamautin ja veitsi ovat esineitä, joiden ainoa käyttötarkoitus on toisen ihmisen vahingoittaminen.
Tälläisia esineitä Länsi-Uudenmaan poliisi on takavararikoinut alaikäisiltä. Esineitä on käytetty ryöstöissä tai pahoinpitelyissä. Kuva on vuodelta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle
Juha Hintsala

Nuori puukotti toista nuorta ylivieskalaisessa yläkoulussa. Helsingin koulupuukotuksesta epäilty 13-vuotias mietti tekoaan etukäteen. Alaikäisen epäillään lyöneen Oulussa toista alaikäistä teräaseella. Alle 15-vuotias puukotti toista alaikäistä hengenvaarallisesti Siilinjärvellä.

Nämä ovat otsikoita uutisista parin kuukauden ajalta. Ne kertovat karua kieltä nuorten alaikäisten väkivaltatapauksista, joihin liittyvät teräaseet.

Poliisin tilastojen mukaan alaikäisten väkivaltarikokset ovat lisääntyneet selvästi viime vuosien aikana.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan kehitys ei näytä hyvältä ja perinteinen viranomaisyhteistyö ei enää riitä ongelmien ratkaisemiseksi.

– Siinä vaiheessa kun nuori on niin sanotusti poliisin tuttu, peli on aika lailla pelattu.

Haastattelimme myös Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirtaa. Hänen mukaansa lasten ja nuorten väkivaltaisessa käytöksessä on kyse monisyisestä ilmiöstä. Ei ole olemassa vain yhtä syytä tai yhtä ratkaisua.

Syyt, osa 1: Kilpavarustelu ja some

Nuoret pitävät mukanaan teräaseita, koska he luulevat, että muillakin nuorilla on niitä mukanaan. Syntyy ketjureaktio.

Pekka Heikkisen mukaan nuorten teräaseiden mukana pito on tietynlaista kilpavarustelua.

– Nuoret eivät aina ymmärrä, kuinka vakava rikos teräaseella uhkaaminen tai lyöminen on. Omalla urallani olen nähnyt, että yksittäinen lyönti tai veitsenisku on johtanut kuolemaan.

Uutena ilmiönä on, että väkivaltatapaukset liittyvät vahvasti sosiaaliseen mediaan. Nyt haetaan tietoisesti tilanteita, joissa kiusaamisia ja väkivallantekoja kuvataan.

Syyt, osa 2: Turvaton koti, isot koulut ja luokkakoot

Usein väkivallantekoihin syyllistyneiden nuorten kotiolot eivät ole kunnossa. Perheissä voi olla mielenterveysongelmia, päihdeongelmia ja lähisuhdeväkivaltaa, ja ne liittyvät usein syrjäytymiseen ja toimeentulo-ongelmiin.

– Rikoksilla oireilevat nuoret ovat valitettavan usein enemmän psykiatrisen hoidon kuin rikosoikeudellisten seuraamusten tarpeessa, sanoo Pekka Heikkinen.

Hän nostaa esiin myös koulujen lakkauttamiset. Heikkisen mukaan koulut ovat nykyään yhä isompia yksiköitä ja yhtenäiskouluja, joissa opettajat eivät tunne enää kaikkia oppilaitaan.

Poliisiauto Vesalan peruskoululla, jossa tapahtui epäilty puukotus keskiviikkoaamuna 8.3.
Poliisiauto 900 oppilaan Vesalan peruskoululla Helsingissä 8.3.2023. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Korona-aikana koulut myös kadottivat oppilaita etäopiskelun myötä. Osa nuorista vietti päivänsä ostareilla ja liikenneasemilla hengaillen. Se loi Heikkisen mukaan mahdollisuuden jengien muodostumiselle.

– Myös vanhempien auktoriteetti on kadonnut. Erilaisissa yhteisöissä ei ole enää sellaista vanhempien auktoriteettia, mitä oli esimerkiksi vielä 1990-luvulla, Heikkinen kertoo.

Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirran mukaan kouluympäristöllä on tärkeä merkitys lasten ja nuorten kasvulle.

– Opettajan tueksi tarvitaan monenlaisia ammattilaisia. Esimerkiksi yhtä koulukuraattoria kohden voi olla käsittääkseni jopa tuhat oppilasta.

Annukka Paasivirta: Väkivaltaiselle käyttäytymiselle on monia riskitekijöitä

Ratkaisut: uudenlaista yhteistyötä

Suomessa on toiminut viranomaisten yhteistyöhön perustuva ankkuritoiminta koko maassa jo vuodesta 2014 lähtien.

Pekka Heikkisen mielestä nyt pitäisi luoda uusia johdettuja rakenteita, joissa eri viranomaiset pystyvät päivittäin tekemään rikoksentorjuntatyötä.

Annukka Paasivirran mukaan Suomessa on kehitteillä oikeusministeriön rahoittamia intensiivisemmän tuen muotoja. Niissä tehdään hyvin tiivistä yhteistyötä esimerkiksi lastensuojelun, rikosseuraamusviraston ja poliisin kanssa.

Näin yritetään katkaista nuorten rikoskierre niin, että vielä olisi jotain tehtävissä. Nyt viranomaisyhteistyö ei toimi aina toivotulla tavalla.

– Väkivaltaiselle käyttäytymiselle on olemassa monia riskitekijöitä, joita ammattilaiset pystyvät tunnistamaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Jos nämä pystytään havaitsemaan, niin silloin nuorta voidaan tukea hyvissä ajoin, sanoo Paasivirta.

Poliisi kaipaa Pekka Heikkisen mukaan rinnalleen myös sosiaalityöntekijöitä, psykiatrisia sairaanhoitajia ja koulujen opettajia.

– Vain näin voimme paneutua koulun ongelmiin jo hyvissä ajoin, eikä vasta sitten kun on pakko.

Mitä keinoja sinä keksi nuorten väkivallan ehkäisemikseksi? Voit keskustella aiheesta 12. huhtikuuta klo 23. saakka.

Suosittelemme