Eduskuntavaalien äänestys on alkanut vilkkaasti. Suomalaiset ovat äänestäneet ennakkoon tänä vuonna enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.
Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina.
Nuorimmat tänä vuonna vaaliuurnille ensimmäistä kertaa pääsevät suomalaiset ovat syntyneet alkuvuodesta 2005.
Kysyimme kolmelta ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa äänestävältä, mihin asioihin he haluavat vaikuttaa äänestämällä.
Siiri Ruokola, 18, tahtoo, että sodanaikaisiin tehtäviin kutsuttaisiin tasapuolisesti kaikki
Siiri Ruokola: ”Äänestämällä toivon voivani vaikuttaa siihen, että minulla ja sukupolvellani olisi hyvä ja kestävä tulevaisuus.
Mielenterveyspommi on sukupolveni ongelma, josta kannan huolta. Haluan vaikuttaa mielenterveyspalveluiden rahoitukseen ja psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuuteen.
Olen kyseenalaistanut sen, miksi vain miehet pakotetaan asepalvelukseen ja puolet ikäluokasta jää kouluttamatta sodanaikaisiin tehtäviin. Haluaisin, että kansalaispalvelukseen valittaisiin kykyjen ja motivaation perusteella, ei sukupuolen.
Sodan aikana tarvitaan myös muitakin kuin heitä, jotka ovat siellä rintamalla. Jos kutsunnat koskisivat kaikkia, ikäluokka saataisiin myös koottua yhteen ja voisimme saada syrjäytymisvaarassa olevia nuoria avun piiriin.
Kävin äänestämässä viime viikolla. Oli hienoa, että äänestyspaikalle oli jono! Se innosti. Otin äänestyskopissa kuvan muistoksi.”
Kustaa Mattsson, 19, on huolissaan valtion velkaantumisesta
Kustaa Mattsson: ”Koen olevani isänmaallinen. Minulle on tärkeintä, että päättäjät ottaisivat jokaisessa päätöksessä huomioon sen, miten päätös vaikuttaa tavalliseen suomalaiseen.
Suomen ja demokraattisen yhteiskuntamme turvaaminen ja puolustaminen ovat tärkeimmät asiat, mitä voimme tehdä. Olen sitä mieltä, että Suomen liittyminen Natoon on hyvä asia. Suomen pitäisi käyttää puolustusmenoihin kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Myös Ahvenanmaan demilitarisointi pitäisi muuttaa. Se on iso reikä Suomen puolustuksessa.
Kasvanut inflaatio huolettaa. Olen lukiossa ja asun vielä vanhempien luona, mutta kun menen tulevaisuudessa opiskelemaan yliopistoon, omatkin asumismenoni tulevat kasvamaan. Nytkin opiskelijoiden tuet painottuvat velanottoon. Pari vuotta sitten puhuttiin ilmaisesta rahasta. Nyt moni opiskelija on pulassa.
Myös valtion velanotto huolestuttaa minua paljon tulevana veronmaksajana. Se ei ole kestävää. Meillä nuorilla tulee olemaan niin paljon maksettavaa.
Vanhemmat ovat opettaneet, että äänestäminen on tärkeää. Haluan äänestää, jotta saan eduskuntaan ihmisen, joka edustaa ajatteluani ja arvojani.”
Matti Klemola, 20, haluaa ylläpitää maaseudun palvelut ja elinkeinot
Matti Klemola: ”Äidillä ja isällä on maitotila. Minäkin elin sadan asukkaan pikkukylässä Kokkolassa ennen kuin muutin opiskelemaan Ouluun.
Haluan vaikuttaa siihen, että maaseudulla voidaan harjoittaa elinkeinoja ja saada niistä kohtuullinen toimeentulo. Tällä hetkellä se on vaikeaa.
Tulot eivät tahdo riittää kustannuksiin, jotka ovat sodan myötä nousseet. Tuottajapalkkiot ja maataloustuet eivät kasvaneet samassa suhteessa.
Myös terveyspalvelut pitäisi saada sellaiselle tolalle, että kaikki voivat saada hyvää hoitoa sitä tarvitessaan. Kuitenkin paikallisten terveysasemien palveluita on supistettu.
Puolueen valitsin somen, lehdistön ja televisioesiintymisten perusteella. Yksittäisiä ehdokkaita vertailin vaalikonevastausten perusteella.
Kävin äänestämässä heti ennakkoäänestyksen alkaessa. Se on yksinkertaisin tapa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.”
Voit keskustella aiheesta 2.4. klo 23 asti.