Hyppää sisältöön

Ministeriöltä 327 000 euroa saamen kielten etäopetukseen ensi lukukaudelle – saamelaiskäräjien tavoitteena vakinaistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt saamen kielten etäopetushankkeelle jatkorahoituksen lukuvuodelle 2023–2024. Ministeriö on myös sitoutunut kolmen vuoden hankeaikaan.

Kuvassa on kuulokkeet ja saamen kielen oppikirja aukea, jossa näkyy lapsia Lapin maisemassa.
Saamen kieliä opiskelee etänä tällä hetkellä 150 oppilasta. Kuva: Arla Magga / saamelaiskäräjät
Jarno Tiihonen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt rahoitusta saamen kielten etäopetushankkeen jatkolle. Lukuvuodelle 2023–2024 on myönnetty 327 000 euroa. Ministeriö on myös sitoutunut hankkeeseen vuoteen 2026 asti.

Etäopetuksessa on tällä hetkellä 150 oppilasta.

Etäopetushanke järjestää Suomessa puhuttujen kolmen saamen kielen, eli inarin-, koltan- ja pohjoissaamen, opetusta saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella.

Tavoitteena etäopetuksen vakinaistaminen

Saamelaiskäräjien tavoitteena on etäopetuksen vakinaistaminen.

– Pilotti on ehdottomasti ansainnut vakinaistamisen. Toivonkin, että uusi hallitus ei unohda saamenkielisiä lapsia ja nuoria, ja että etäopetusmallin vakinaistamiseen pyritään viivyttelemättä, kommentoi tiedotteessa saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalilautakunnan puheenjohtaja Tauno Ljetoff.

Saamelaiskäräjät koordinoi hanketta ja Utsjoen kunta johtaa sitä.

– Uusi hankerahoitus ja ministeriön sitoutuminen hankkeeseen kolmeksi vuodeksi antaa hankkeelle ja lainsäätäjille lisäaikaa tehdä tarvittavat muutokset ja ratkaisut, joita saamen kielten etäopetuksen vakinaistaminen Suomessa edellyttää, kommentoi tiedotteessa projektipäällikkö Hanna Helander Utsjoen kunnasta.

120 ilmoittautunut tähän mennessä

Etäopetuksen ilmoittautumisaika päättyy perjantaina. Hankekoordinaattori Arla Magga kertoo, että tähän mennessä opetukseen on ilmoittautunut 120 oppilasta.

– Jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan, Magga sanoo.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle