Hyppää sisältöön

Danfoss kehittää vihreitä ratkaisuja teollisuuteen Business Finlandin 10 miljoonan euron tuen avulla

Yhtiön tavoitteena on kehittää ratkaisuja, joiden avulla teollisuus voisi siirtyä kannattavasti kohti fossiilivapaata toimintaa.

Danfossin Drives-liiketoiminnan toimitilat kuvattuna aurinkoisena päivänä Vaasan Runsorissa.
Danfossin Drives-liiketoiminnan toimitilat Vaasan Runsorissa. Kuva: Joni Kyheröinen / Yle
Juuso Kääriäinen

Taajuusmuuttajia Suomessa valmistavan Danfossin Drives-liiketoiminta on saanut 10 miljoonan euron avustuksen Business Finlandilta Fossiilivapaa tulevaisuus -ohjelmalleen.

Avustus on myönnetty tutkimusta ja tuotekehitystä varten seuraavan viiden vuoden ajaksi.

Danfossin Drives-liiketoiminnan globaali tutkimusjohtaja Janne Kuivalainen pitää yhtiön saamaa miljoona-avustusta merkittävänä.

– Tutkimustoiminta on pitkälle ihmisistä kiinni. Käytämme rahan tutkimushenkilöstön määrän lisäämiseen ja tutkimuksessa käytettävien materiaalien hankintoihin.

Kuivalainen arvioi karkeasti, että rahoituksella voidaan palkata lähivuosina kymmeniä lisähenkilöitä.

Kohti vihreämpää tulevaisuutta

Fossiilivapaa tulevaisuus -ohjelmassa Danfoss kehittää kumppaneidensa kanssa ratkaisuja muun muassa liikkuvien työkoneiden sähköistämiseen, energiavarastointiin ja vihreän vedyn kustannuskilpailukyvyn parantamiseen.

Tavoitteena on kehittää ratkaisuja, joiden avulla yritykset voivat kannattavasti siirtyä kohti fossiilivapaata teollisuutta ja liikennettä.

Tämä edellyttää Kuivalaisen mukaan sitä, että markkinoilla on tarjolla parempia teollisia ratkaisuja.

– Teollisuudessa on kova halu pyrkiä hiilineutraaliuteen. Yritykset katsovat, että sen pitäisi tapahtua kannattavasti. Näemme, että se on mahdollista, mutta ei nykytuotteidemme teknologialla.

Hän vertaa tilannetta tuulipuistojen rakentamiseen. Aikaisemmin valtio tuki niiden rakentamista, koska tuulivoimaloiden rakentaminen ei ollut taloudellisesti kannattavaa. Nyt tuulipuistojen rakentamisesta on tullut tuesta riippumatonta liiketoimintaa.

Yhtiön Drives-liiketoiminnan suurin yksikkö on Vaasassa, mutta sillä on myös tuotekehitystoimisto ja laboratorio Tampereella. Tuen investoinnit kohdistuvat pääosin näihin kahteen kaupunkiin.

– Sitä on vaikeaa arvioida, kuinka tuki jakautuu Vaasan ja Tampereen välillä.

Kuivalainen kertoo, että Danfoss tiedottaa hankkeen etenemisestä tarkemmin, kun se on alkamassa.

Suosittelemme sinulle