Hyppää sisältöön

Jääkäriprikaatissa otettiin Nato-uutinen ilolla vastaan – ”Paljon on vielä työtä edessä”, sanoo apulaiskomentaja

Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja Jukka Kotilehdolle Turkin parlamentin hyväksyntä Suomen Nato-jäsenyydelle tarkoittaa lisää kiireitä.

Jääkäriprikaatin varusmiehet harjoittelevat
Sodankylän Jääkäriprikaati on erikoistunut arktiseen koulutukseen. Kuva: Annu Passoja / Yle
Anni Tolppi

Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja Jukka Kotilehto kertoo olevansa tyytyväinen pian koittavaan Nato-jäsenyyteen.

– Natoon liittyminen tulee lisäämään Suomen turvallisuutta ja tämä on meille hyvä asia tämänhetkisessä maailmantilanteessa.

Nato-jäsenyys ei tule muuttamaan Jääkäriprikaatin arkea radikaalisti, mutta kansainvälisyys lisääntyy entisestään.

– Viime vuosina Lapissa on ollut useita kansainvälisiä sotaharjoituksia ja on varmaan jatkossakin. Uskon, että yhteisharjoituksia muiden maiden kanssa tulee lisää. Päätehtävämme on kuitenkin edelleen vastata oman maamme puolustuksesta.

Yhdysvaltalainen Boeing C-17 Globemaster III laskeutui Rovaniemen lentokentälle helmikuussa, kun noin 300 yhdysvaltalaissotilasta harjoitteli Lapissa pari viikkoa Jääkäriprikaatin kanssa.

Varushenkilöiden koulutuksessa saa myös tottua kansainvälisyyteen, sanoo Kotilehto.

– Meillähän on oma harjoituskalenteri ja ohjelma, joista osa voidaan avata muiden maiden asevoimille. Paljon on vielä työtä edessä kaikessa yhteensovittamisessa.

Naton kannalta Suomi on keskeinen sijaintimme vuoksi. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa on yli tuhat kilometriä.

– Lappi ja koko Suomi on Natolle tärkeä osa turvallisuuspolitiikkaa. Pohjoisiin alueisiin, johon koko Suomi kuuluu, kohdistuu Naton näkökulmasta kasvavaa kiinnostusta.

Naton arktisen toiminnan keskus Lappiin ei tule toteutumaan

Monet poliitikot ovat esittäneet Suomea paikaksi Naton arktiselle osaamis- ja koulutuskeskukselle. Kotilehto tyrmää nämä suunnitelmat.

– Arktinen osaamiskeskus on jo olemassa Norjassa ja sitä ei tänne voida perustaa, koska Natolla on vastaavia keskuksia vain yksi kullakin osaamisalueella ja nyt se sijaitsee Norjassa.

Kotilehdon mukaan Suomi voi silti osallistua osaamiskeskuksen toimintaan

– Yhteistyötä on jo valmisteltu ja tulevaisuutta mietitään verkostoitumisen kautta. Tässä niin kuin monessa muussakin asiassa on paljon tehtävää ja asiassa edetään askel kerrallaan.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle