Hyppää sisältöön

Englanti yleistyy korkeakoulujen opetuskielenä – avaako se uusia uria vai hidastaako opintoja? Kerro meille kokemuksesi, teemme juttua

Suuri osa opiskelijoista haluaisi opetusta omalla äidinkielellään. Helsingin yliopiston rehtori pitää monipuolista kielitaitoa tärkeänä tulevaisuuden työelämän kannalta.

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.
Helsingin yliopiston uuden rehtorin mukaan on tärkeää, että jokainen oppisi oman alansa termit omalla äidinkielellään sekä myös englanniksi. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Silja Viitala / Yle
Rosa Lehtokari

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin yliopiston vastavalittu rehtori Sari Lindblom katsoo, ettei englannin kielen yleistyminen korkeakouluopiskelussa uhkaa kotimaisten kielten asemaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että jokainen opiskelija oppii oman alansa keskeiset käsitteet suomeksi tai ruotsiksi äidinkielellään, mutta lisäksi myös englanniksi.

– Tulevaisuuden työelämä on todella kansainvälistä, ja monet varsinkin meidän yliopistomme opiskelijat haluavat pohtia ulkomaille muuttamista. Toivon, että [yliopistossa] ylläpidetään monipuolista kielitaitoa, Lindblom sanoi Radio Suomen haastattelussa perjantaiaamuna.

Viime vuosina englannin kielellä opiskelu on yleistynyt yliopistoissa.

Esimerkiksi Aalto-yliopistossa jo lähes kaikki maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä. Osa opiskelijoista pitää englanninkielisyyttä esimerkiksi oman urapolkunsa kannalta hyödyllisenä, mutta osa kokee sen silti hankalaksi ja opintoja hidastavaksi tekijäksi.

Rehtori Lindblomin mukaan suurin osa Helsingin yliopiston maisteritason kansainvälisistä koulutusohjelmista on todellisuudessa kaksikielisiä, eli opiskella voi sekä suomeksi että englanniksi.

Myös esimerkiksi tentit voi aina suorittaa omalla äidinkielellään, vaikka opetus järjestetään silloin tällöin englanniksi.

Osana tuoretta selvitystä lähes 2 000 yliopisto-opiskelijaa eri puolilta Suomea vastasi kyselyyn opetus- ja tutkintokielistä. Kyselyn mukaan 82 prosenttia suomenkielisistä opiskelijoista ilmoitti haluavansa kurssin suomeksi, jos valinnan voi tehdä suomen ja englannin välillä.

Millaiseksi olet kokenut englanninkielisen opetuksen laadun? Osaavatko luennoitsijat englantia tarpeeksi hyvin? Onko englanninkielinen opetus vastannut niitä odotuksia, joita sinulla oli, kun hait korkeakouluun? Vastaa kyselyymme, teemme juttua.

Suosittelemme sinulle