Hyppää sisältöön

Kallis cup-jahti kärsi joukkuepulasta – vastustajia murskannut KuPS käytti otteluihin huiman summan, mutta jäi ilman pokaalia

Viime kauden Suomen mestaruustaistossa hopealle jäänyt HJK sai KuPSista revanssin Kuopiossa, kun se nousi Kansallinen Cupin voittoon. Osa joukkueista jätti cupin väliin taloudellisista syistä.

Aino Kröger tuulettaa johtomaalia St. Pölteniä vastaan.
Kansallisen liigan maalitykki Aino Kröger pelasi Kansallisessa cupissa yllättäen topparina. Kuva: Tom Seiss/SPP/Shutterstock/All Over Press
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

HJK nappasi lauantaina kauden ensimmäisen ison voittonsa, kun se kaatoi historian ensimmäisen Kansallisen cupin finaalissa KuPSin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Vaan mikä ihme oli Kansallinen cup?

Tänä vuonna naisten jalkapallon pääsarjaa edelsi uusi kilpailu, jonka tarkoituksena oli tarjota joukkueille kilpailullisia otteluita jo talvikaudella.

Tavoite ei kuitenkaan toteutunut, sillä Yle Urheilun tietojen mukaan osa joukkueista jätti kilpailun väliin taloudellisten syiden takia.

Syy oli pätevä, sillä uusi kilpailu ei ollut joukkueille pakollinen.

Aiemmin liigajoukkueet aloittivat Naisten Suomen cupissa jo ennen liigakauden alkua, mutta nyt Suomen cup siirtyi korkeampien sarjatasojen joukkueiden osalta kesäkaudelle.

– Halusimme tarjota Kansallisen liigan ja Ykkösen seuroille kilpailullisia otteluita ja mahdollisuuden kohdata toisiaan sekä Ykkösen seuroille mahdollisuuden testata tasoaan liigajoukkueita vastaan. Miesten puolella Liigacup ja Ykköscup ovat olleet arvostettuja harjoituskilpailuja ja toivoimmekin näkevämme samanlaisen suhtautumisen myös tähän uuteen harjoituskilpailuun, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kommentoi.

KuPS murskasi vastustajansa

Ykkösen joukkueista kilpailussa mukana olivat FC Lahti, KTP ja VIFK, joista kaksi ensimmäiseksi mainittua olivat juuri KuPSin lohkossa.

KuPS voitti kaikki neljä otteluaan maalierolla 40–0. Fast Track -menettelyn kautta Naisten Ykkösestä paikan saaneen FC Lahden kuopiolaiset kukistivat kotonaan ensin 12–0 ja vieraissa 13–0.

Ykkösen joukkueista ei siis juuri ollut vastusta hallitsevalle mestarille, minkä lisäksi joukkue joutui matkustamaan Lahteen ja Kotkaan.

– Kilpailu on todella tervetullut talvikauteen. Kehitettävää on, että pitää saada kaikki Kansallisen liigan ja Ykkösen joukkueet mukaan ja lohkojako kaikille samanlaisesti. Myös pääkaupunkiseudulta on jouduttava matkustamaan eikä alueellisia lohkoja, niin kilpailusta tulee tasaisempi ja kilpailullisempi, KuPSin päävalmentaja Ojala kommentoi loppuottelun alla.

HJK pelasi puolestaan B-lohkossa HPS:n, PK-35:n ja Åland Unitedin kanssa. Se kohtasi saarelaiset vain kertaalleen, eikä joutunut matkustamaan itse Ahvenanmaalle.

Heidi Pihlaja sanookin ymmärtävänsä KuPSin kritiikin.

– Vähäisen osallistujamäärän vuoksi lohkoista tuli hieman vajaavaisia, Pihlaja myöntää ja toivoo näkevänsä jatkossa enemmän joukkueita kilpailussa mukana – jos Kansallinen cup jatkuu.

– Tulevia kausia ajatellen kuulemme seuroja ja heidän palautettaan ensimmäisestä Kansallinen cupista. Ei ole kiveen hakattua, että esimerkiksi Ykkösen joukkueet ovat mukana, ellei heillä itse ole kiinnostusta osallistua. Itse haluan uskoa, että tälläiselle harjoitusluontoiselle kilpailulle on talvikaudella jatkossa entistä enemmän tilausta.

Pidennetystä reissusta jättikulut

Puolivälierän HPS:ää vastaan KuPS sai pelata kotonaan ja voitti 5–2. Välierissä edessä oli taas pitkä matka, kun vastaan asettui Åland United.

Jo ennalta cupin kallein pelireissu venyi vielä vuorokaudella, kun lauantaiksi merkitty ottelu jouduttiin lumisateen vuoksi siirtämään sunnuntaille.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen mukaan Kansallinen cup maksoikin kuopiolaisille 50 000 euroa.

KuPS toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen
KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pitkäksi venynyt välieräreissu vaikutti myös loppuotteluun valmistautumiseen, sillä joukkue oli takaisin Kuopiossa vasta maanantaina.

– Kaikki meistä olivat todella väsyneitä sen jälkeen, joten tämä viikko on mennyt palautellessa. Valmistautuminen on vähän erilainen, mutta meillä on 12 viikon preseason alla. En usko, että kevennys vaikuttaa muuten kuin positiivisesti, Ollipekka Ojala jutteli.

Lopulta KuPS kaatoi välierissä Åland Unitedin 2–1. HJK kukisti puolestaan kotonaan 3–0 välieriin asti yltäneen, täksi kaudeksi takaisin Kansalliseen liigaan nousseen TPS:n. Puolivälierissä se murskasi puolestaan FC Lahden 14–0.

Maalitykki toisen pieksämäkeläisen jäljillä

Osa kuopiolaisista jalkapallofaneista hieraisi jo viime viikonloppuna silmiään, kun Åland Unitedia vastaan pelatussa välierässä toiseksi puoliajaksi topparin tontille marssi Aino Kröger.

Pieksämäen pommittaja on nähty viime vuosina Kansallisen liigan maalipörssin kärkikahinoissa, ja viime kaudellakin 12 osumaa oikeuttivat maalipörssin viidenteen sijaan.

Aino Kröger Kuopion palloseuran kotikentällä, keskuskentällä Kuopiossa.
Aino Kröger on lukeutunut vuosia Kansallisen liigan kovimpiin maalitykkeihin. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Päävalmentaja Ojala vahvistaa, ettei kokeilu jää kertaluontoiseksi.

– Aikulla oli loukkaantuminen, joka vei pitkän pätkän preseasonilta. Hän on todella hyvä pelaaja ja hyökkääjä. Ajattelimme kuitenkin, että uusi pelipaikka voisi avata ovia kovempiin ympyröihin ja maajoukkueeseen, joten päätimme sitten kokeilla häntä topparina, Ojala avaa.

– Hän on todella hyvä pelaamaan jalkapalloa ja sekin pelipaikka onnistuu. Meillä on nyt todella hyviä kokemuksia, toki vielä vähän, mutta aiomme nyt ajaa sitä, että Aikku pelaisi meidän puolustuslinjassamme.

Hieman vastaavia esimerkkejä löytyy naisten puolelta lähihistoriasta, heistä nimekkäimpänä Portland Thornsia edustava Natalia Kuikka ja toinen pieksämäkeläinen Anna Auvinen. Auvinen voitti hyökkääjänä pelatessaan liigan maalipörssin 2010 ja on sarjan parhaiden maalitekijöiden tilastossa kolmantena, mutta maajoukkueen ovet aukesivat vasta myöhäisiällä, topparina.

Auvinen kertoi viime kesän EM-kisojen jälkeen maajoukkueuransa päättymisestä, ja myös aktiivipeliura on ainakin toistaiseksi päättynyt.

Jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyy perjantaina 14.4. Yle näyttää jalkapallon Kansallista liigaa kanavillaan, ensimmäinen ottelu Honka–KuPS lauantaina 22.4.

Suosittelemme sinulle