Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen kommentoi maajoukkuekaverinsa ”kiilailua” – Ristomatti Hakola virnuili tilanteesta: ”Ei Iivo päässyt yrittämään”

Jämin Jänne voitti miesten 4x10 kilometrin SM-viestin ennen Imatran Urheilijoita ja Puijon Hiihtoseuraa. Naisten 3x5 kilometrin viestin ykkönen oli Vuokatti Ski Team Kainuu.

Miesten SM-viestissä nähtiin Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan välistä otatusta. Näin kaksikko kuvaili tapahtumia kisan jälkeen virne suupielessä.
Paavo Forsberg,
Laura Arffman

Miesten lauantaisen 4x10 kilometrin SM-viestin kannalta kenties ratkaiseva taistelu käytiin toisella perinteisen osuudella. Yli minuutin takamatkalta lähtenyt Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen otti kärkeen nousseen Jämin Jänteen Ristomatti Hakolan kiinni.

Hakola hiihti kuitenkin taktisesti viisaasti eikä antanut Niskaselle helppoja ohitustilaisuuksia.

– Tiesin, että Iivo ottaa jossain kohtaa kiinni. Koitin peittää riittävästi nousuihin. Tiesin, että jos hän haluaa ohi, hänen pitää kiihdyttää aika kovaa. Ei Iivo sitten oikeastaan päässyt kertaakaan yrittämään ohi. Tiesin, että jos minä siinä pysyn niin voitamme, Hakola sanoi.

Kovan nousun tehnyt Niskanen kertoi yrittäneensä pari kertaa Hakolasta ohi.

– Rise hyppi aina sopivasti kiilaillen siihen eteen. Hän oli syönytkin niin hyvin, että tuli liukkaasti alas lopussa. Ei saanut Jämiin eroa.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Hakola piti Niskasen nousuissa takanaan.

Jämin Jänteen Ristomatti Hakola ja Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen mittelivät SM-viestin toisella osuudella.

Hakola kilpaili aiemmin viikolla sotilaiden MM-kisoissa, josta hän siirtyi Inariin. Kisat eivät painaneet Hakolaa, joka kertoi olevansa parhaimmillaan kasarmimajoituksessa.

– On riittävän kapea punkka ja 15 jätkää samassa huoneessa. Siinä palautuu parhaiten. Tarvitsisin arvoikisoihinkin sen kasarmiolosuhteen. Riittävän särmää toimintaa, Hakola naureskeli.

Miesten viestin SM-kultaa voittaneessa Jämin Jänteen joukkueessa hiihtäneet Ristomatti Hakola ja Markus Vuorela saapuivat SM-laduille suoraan sotilaiden MM-kisoista.

Lauri Lepistö ankkuroi Jämin viestin voittoon. Lepistö lähti ankkuriosuudelle yhdessä Puijon Hiihtoseuran 18-vuotiaan ampumahiihtäjä Arttu Heikkisen kanssa ja karkasi toisella lenkillä omille teilleen. Imatran Urheilijoiden Miro Karppanen nosti lopulta Imatran hopealle.

Imatra jäi Jämistä 43 sekunnin ja Puijo minuutin ja 24 sekunnin päähän.

Imatran ankkuri yllättyi

Sotilaiden MM-kisoista 15 kilometrin kultaa voittanut Remi Lindholm ei ollut palautunut yhtä hyvin kuin Hakola.

– Ei ollut hirveän hyvä. Aika löysää hiihtoa. Semmoista matokuokkaa oli ylämäet. Yläkroppa heilui ja jalat liikkui johonkin suuntaan. Ei se hiihtoa ollut. Mutta olisin enemmänkin voinut jäädä, Imatran kolmannen osuuden hiihtänyt Lindholm sanoi.

Imatran ankkurin Miro Karppasen tavoitteena ei ollut ottaa Puijoa kiinni.

– Lähdin hiihtämään kolmossijasta ja varmistelemaan sitä. Kun huomasin että Puijo lähtestyi, ajattelin että on mahdollista kirkastaa pronssi hopeaksi. Sain sen otettua. Olen tyytyväinen.

Perttu Hyvärinen: ”Kausi päättyi tähän”

Iivo Niskasen mukaan Puijon viesti ei ratkennut, vaikka hän ei päässytkään Hakolasta ohi.

– Oli ok veto ja pystyin jonkinlaisen aseman ”Peralle” petaamaan.

Puijon Hiihtoseuran kolmososuuden hiihtäneen Perttu Hyvärisen mukaan viesti ratkesi hänen osuudellaan.

Hyvärinen ei saanut tehtyä eroa Jämin Markus Vuorelaan.

– Kaikki on loppu. Nyt nähtiin se musta päivä tälle talvelle. Eiköhön se ollut nyt tältä osin siinä. Kausi päättyi tähän.

Hyväristä ei siis nähdä huomenna 50 kilometrin kisassa.

Piippo velmuili ja siirsi katseet viesticupin voittoon

Vuokatti Ski Team Kainuu voitti naisten 3x5 kilometrin viestikultaa ennen Ikaalisten Urheilijoita ja Vantaan hiihtoseuraa.

Alusta loppuun kilpailua johtaneen Vuokatti Ski Team voittajajoukkueessa hiihtivät Vilma Nissinen, Eveliina Piippo ja Jasmin Kähärä. Kähärä ankkuroi joukkueensa selvään voittoon, sillä Ikaalisten Urheilijoiden ankkuri Krista Pärmäkoski tuli maaliin reilut 50 sekuntia Kähärän jälkeen.

Inarin viesti oli myös hiihdon Suomen cupin osakilpailu. Ennen Rovaniemen päätöskilpailua (10.4.) voitosta käydään tiukkaa taistelua.

– Viesticupin voitto on meille aika tärkeä juttu, sillä täällä lentää seurasta ulos, jos ei tule viesticupista kultaa, Piippo letkautti maalissa.

Ikaalisten Urheilijoiden joukkueessa kilpailivat Pärmäkosken lisäksi Hilla Niemelä ja Katariina Lonka. Pärmäkoski nosti päätösosuudella Ikaalisten Urheilijat kolmannelta sijalta toiseksi.

– Kiva oli hiihtää, mutta pahalta se tuntui. Tiesin, että kovaa pitää hiihtää. Kuolinkin siihen omaan vauhtiini, hyväntuulinen Pärmäkoski totesi maalissa.

Vantaan Hiihtoseuran riveissä pronssia saavuttivat Anni Kainulainen, Rebecca Immonen ja Jasmi Joensuu.

Kinkkisessä mutkassa kaatumisia ja ohituksia

Inarin SM-kisaladuilla on yksi kinkkinen mutka, joka on yllättänyt hiihtäjän jos toisenkin. Kaatumisia nähtiin niin naisten kuin miestenkin viestissä. Kaatumisten lisäksi mutkassa nähtiin myös yksi komea ohitus.

Jää nähtäväksi nähdäänkö vastaavia kevätjuhlaliikkeitä myös sunnuntaina, kun Inarissa hiihdetään naisten 30 kilometrin ja miesten 50 kilometrin kilpailut.

Suosittelemme sinulle