Hyppää sisältöön

Rasittunut tomaatti voi huutaa apua äänellä, joka muistuttaa popcornin poksahtelua – tosin sinä et sitä kuule

Kasveja on totuttu pitämään mykkinä, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne saattavat äännellä. Ääntelyllä on myös tarkoitus, arvelevat tutkijat.

Tomaatteja kasvihuoneella.
Huonosti kastellut tomaatit päästivät erilaisia ääniä kuin ne, joiden varsissa oli vaurioita. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle
Jaakko Mannermaa

Joillakin kasveilla vaikuttaa olevan kyky päästää korkeita ääniä. Ääntelyä tapahtuu erityisesti silloin, kun kasvit ovat rasittuneessa tilassa.

Häkellyttävät havainnot ilmenevät tuoreesta tutkimuksesta, josta vastasivat Tel Avivin yliopiston tutkijat.

Tutkijat asettivat mikrofoneja muun muassa tomaattien ja tupakkakasvien ympärille. Äänityksiä tehtiin sekä akustisessa kammiossa että kasvihuoneessa.

Mikrofonit tallensivat popcornin poksahtelua muistuttavia naksahduksia. Niiden voimakkuus oli samaa tasoa ihmisen puheen kanssa, mutta taajuus kohosi selvästi ihmisen kuuloaluetta korkeammalle.

Sen sijaan jotkin eläimet, kuten lepakot, hiiret ja hyönteiset, voivat kuulla kasvien lähettämät ultraäänet.

Tutkijoiden mukaan ääntelyä ilmenee varsinkin silloin, kun kasvit ovat jollakin tapaa rasittuneessa tilassa. Äänet vaihtelevat sen mukaan, miten kasvi on rasittunut: kokeissa oli kasveja, joita ei ollut kasteltu viiteen päivään, ja joidenkin varsia oli leikattu.

– Tallenteemme osoittivat, että kasvit ääntelivät 40–80 kilohertsin taajuudella. Rasittamattomat kasvit päästivät äänen keskimäärin harvemmin kuin kerran tunnissa, kun taas rasitetut päästivät kymmeniä ääniä tunnissa, kertoo tutkimusta johtanut professori Lilach Hadany tiedotteessa.

Tekoäly oppi yhdistämään äänet ja rasitustilat

Eri kasvit ääntelevät kullekin ominaisella tavalla. Tallenteiden analysointiin käytettiin tekoälyä, joka oppi tunnistamaan eri kasvien ääniä ja yhdistämään niitä tiettyihin rasitustiloihin.

Edelleen on hämärän peitossa, millä mekanismilla kasvit ääntelevät. Lisäksi tutkijoita kiinnostaa, reagoivatko toiset kasvit tai eläimet ääntelyyn.

Jo nyt saatujen löydösten perusteella professori Hadany olettaa, että eri eliöt voivat saada niille oleellista tietoa kasvien päästämistä äänistä.

– Uskomme, että myös ihmiset voivat hyödyntää tietoja oikeilla työkaluilla – kuten antureilla, jotka kertovat kasvattajille, milloin kasvit tarvitsevat kastelua.

Tutkijoiden julkaisemalla videolla ääniä on muokattu sellaisiksi, että ihminen erottaa ne. Voit kuunnella ääniä täällä (Youtube).

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Cell-lehdessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 2.4. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle