Hyppää sisältöön

Yli 50 vuotta vankeudessa elänyt miekkavalas aiotaan palauttaa kotivesilleen

6-metrinen Lolita on elänyt altaassa, joka on kooltaan vain 26 kertaa 11 metriä. Kriitikkojen mukaan se on valaalle aivan liian pieni.

Miekkavalas puhkoo merenpinnan ja nousee kohti taivasta.
Eläintensuojelijat ovat jo kauan vaatineet valaan vapauttamista. Kuvituskuva. Kuva: Yelena Vereshchaka/All Over Press
Yrjö Kokkonen

Miamin meriakvaario Floridassa aikoo vapauttaa vuodesta 1970 lähtien omistamansa miekkavalas Lolitan, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Eläintensuojelijat ovat jo kauan vaatineet valaan vapauttamista. 6-metrinen Lolita on elänyt altaassa, joka on kooltaan vain 26 kertaa 11 metriä. Kriitikkojen mukaan se on valaalle aivan liian pieni.

Lolitan ottivat kiinni ammattimaiset valaanpyydystäjät yhdessä paikallisten kalastajien kanssa Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa sijaitsevassa Pugetinsalmessa. He ansaitsivat rahaa pyydystämällä eläviä valaita ja myymällä niitä huvipuistoihin.

Lolitan taustaa tutkinut Victorian yliopiston professori Jason Colby kertoo BBC:lle, että pyydystäjien verkkoihin oli tarttunut jopa 90 valasta, mikä oli lähes koko Pugetinsalmen valaskanta. Eläintensuojelijat onnistuimaan rikkomaan verkkoja ja päästämään suurimman osan eläimistä irti, mutta muutamia valaita jäi pyydyksiin.

Lolita vapautettaneen Kanadan rannikolle, missä se eli nuoruutensa. Se ei kuitenkaan enää pitkän vankeuden jälkeen osaa ruokkia itseään, joten se päässee suljettuun merenlahteen, jossa sitä ruokitaan. Lolita tunnistaa silti kotivetensä ja voi kuulla muiden miekkavalaiden ääniä.

Katso myös Avara luonto -dokumenttisarjaa, jossa seurataan myös valaiden elämää:

Suosittelemme sinulle