Hyppää sisältöön

Pariisilaiset äänestävät sähköpotkulautojen kieltämisestä

Pariisin viranomaiset ovat tiukentaneet sähköpotkulautoja koskevia rajoituksia vähitellen ja rajanneet esimerkiksi potkulautojen maksiminopeutta ja operaattorien määrää.

Nuori mies ajelee sähköpotkulaudalla Pariisissa. Sillan takana näkyy Eiffel-torni.
Pariisi oli vuonna 2018 yksi ensimmäisistä sähköpotkulautojen vuokrauksen käyttöön ottaneista kaupungeista. Arkistokuva Pariisista marraskuun lopulta 2022. Kuva: Victor Joly / AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Pariisilaiset äänestävät tänään vuokrattavien sähköpotkulautojen kieltämisestä. Pariisin pormestari Anne Hidalgo ilmoitti kansanäänestyksestä tammikuussa.

Pariisin viranomaiset ovat tiukentaneet sähköpotkulautoja koskevia rajoituksia vähitellen ja rajanneet esimerkiksi potkulautojen maksiminopeutta ja operaattorien määrää. Tästä huolimatta jalankulkijat ovat valittaneet holtittomasta ajamisesta, ja potkulautojen käyttö on aiheuttanut Pariisissa useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.

Äänestyksen ympärillä on käyty keskustelua myös siitä, vähentääkö sähköpotkulautojen käyttö päästöjä. Sähköpotkulautojen akut kestävät kuitenkin vain noin kolme vuotta.

Pariisi oli vuonna 2018 yksi ensimmäisistä sähköpotkulautojen vuokrauksen käyttöön ottaneista kaupungeista.

Päätös kiinnostaa muissakin maissa

Ranskan liikenneministeri Clement Beaune odottaa äänestyksen johtavan sähköpotkulautojen kieltämiseen. Myös sähköpotkulautojen operaattorit pelkäävät heidän kannaltaan kielteistä tulosta, elleivät potkulautojen enimmäkseen nuoret käyttäjät ilmesty äänestyspaikoille.

– Monet kaupungit Ranskassa ja muualla maailmassa seuraavat äänestystä, Beaune kertoi Europe 1 -radiokanavalle.

Beaunen mukaan sähköpotkulaudat ovat tärkeä liikkumisen muoto. Hän sanoo sähköpotkulautojen korvanneen noin viidenneksen Pariisissa tehtävistä matkoista, joihin on aiemmin käytetty päästöjä aiheuttavaa kulkuneuvoa. Noin 200 ranskalaiskaupungissa ja -kunnassa tehdään joka päivä yhteensä noin 100 000 matkaa vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla.

Pariisin kaduilla sähköpotkulaudat herättävät keskustelua ja myös pelkoa.

– Sähköpotkulaudoista on tullut suurin viholliseni, Pariisissa asuva Suzon Lambert sanoo.

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö esitti maaliskuun alussa sähköpotkulautailulle promillerajaa. Samalla kiellettäisiin pysäköinti jalkakäytäville ja pyöräteille. Esitetyt lainmuutokset olisi mahdollista saada voimaan ensi vuoden kesäksi.

Lähde: AFP

Uutista korjattu 2.4. klo 16.09: Poistettu uutisesta tieto, että Pariisi olisi ensimmäinen suurkaupunki kieltämässä sähköpotkulautoja. Aiemmin ne on kielletty ainakin Montrealissa.

Uutista korjattu 2.4. klo 17.36: 100 000 päivittäistä matkaa tehdään sähköpotkulaudoilla noin 200 kaupungissa ja kunnassa, ei ainoastaan Pariisissa, kuten jutussa aiemmin luki. Lisäksi liikenneministeri Beaune on sanonut sähköpotkulautojen korvanneen Pariisissa viidesosan matkoista, joihin on ennen käytetty päästöjä aiheuttavaa kulkuneuvoa. Aiemmin jutussa luki, että viidesosa matkoista Pariisissa tehdään sähköpotkulaudoilla.

Suosittelemme sinulle