Hyppää sisältöön

Kiinan tai Taiwanin tukeminen jakaa myös Latinalaista Amerikkaa – taloudellinen ja poliittinen painoarvo houkuttavat siirtymään Kiinan taakse

Tutkija: USA:n Taiwan-politiikkana ”tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen”.

Taiwanin liput liehuvat jalankulkijoiden taustalla, kun he kävelevät Taipeissa lokakuussa 2022.
Kiina pitää Taiwania osana aluettaan, jonka se on ilmoittanut liittävänsä Kiinaan jonakin päivänä, tarvittaessa väkisin. Kuvassa jalankulkijoita Taipeissa lokakuussa 2022. Kuva: Ceng Shou Yi / All Over Press
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Taistelua Kiinan ja Taiwanin välisessä intensiivisessä diplomaattisodassa käydään myös Latinalaisessa Amerikassa. Väkiluvultaan 1,4 miljardin supervallan ja 24 miljoonan asukkaan saaren epäsuhta näkyy siinä, että yhä useampi maa myös Tyynenmeren vastarannalla on hylännyt Taiwanin ja siirtynyt Kiinan liittolaiseksi tai ainakin tukijaksi.

Maaliskuussa suhteet Taiwaniin katkaisi Honduras. Seuraavaksi lojaliteetti punnitaan Paraguayssa, joka järjestää presidentinvaalinsa huhtikuussa. Siellä opposition ehdokas Efrain Alegre on vannonut arvioivansa uudelleen suhteita Taiwaniin, jos hän voittaa.

Kiinan taustatukijoiksi ovat siirtyneet aiemmin Latinalaisessa Amerikassa esimerkiksi Panama, Costa Rica ja Nicaragua.

– Olemme kokemassa maailman geopoliittista uudelleenjärjestelyä. Sen myötä Kiina kilpailee myös Latinalaisen Amerikan tuesta, arvioi politiikan analyytikko Zoyla Madrid, joka jäi äskettäin eläkkeelle Hondurasin kansallisesta yliopistosta.

Hänen mukaansa Hondurasin päätös oli isku Yhdysvalloille.

– Yhdysvalloilla on Hondurasissa seitsemän sotilastukikohtaa, ja Washington on tähän asti aina luottanut Hondurasiin geopoliittisesti ja sotilaallisesti, Madrid muotoilee.

Yhdysvalloilla ei ole diplomaattisuhteita Taiwanin kanssa, mutta mailla on Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan ”vahva epävirallinen suhde”. Yhdysvallat onkin sen merkittävin liittolainen ja suurin asetoimittaja.

Ytimessä kaupankäynti?

Kiina pitää Taiwania osana aluettaan, jonka se on ilmoittanut liittävänsä Kiinaan jonakin päivänä, tarvittaessa väkisin. Yksi Kiina -politiikkansa mukaisesti se ei salli maiden tunnustaa sekä Kiinaa että Taiwania.

Hondurasin linjanmuutoksen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Washington on tarjonnut ”tukensa Taiwanin kansalle”, mutta samalla kannattanut yhden Kiinan politiikkaa.

Hondurasilainen sosiologi Pablo Carias arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Washingtonin kantana on ”tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen”.

– Yhdysvallat suosittelee, että emme luo suhteita Kiinaan, ja silti heillä itsellään sellaiset on.

Paraguayn entisen ulkoministerin Eladio Loizagan mielestä näyttää epätodennäköiseltä, että hänen maansa siirtää tukensa Pekingille ”vaikka ei voida jättää huomiotta, että siihen olisi erittäin suuri poliittinen paine”.

STT-AFP

Suosittelemme sinulle