Hyppää sisältöön

Huiviton iranilaisnainen sai päälleen jogurttia – video näyttää välikohtauksen kaupassa

Kaupassa asioinut huiviton iranilaisnainen ja hänen äitinsä saivat päälleen jogurttia Mashadissa. Iranin lain mukaan hijabin käyttö on pakollista, mutta monet naiset rikkovat sitä vanhentuneena sääntönä.

Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Iran on vaatinut naisilta hijabin eli hiukset ja kaulan peittävän huivin käyttöä. Siitä tuli Iranissa pakollista kaikille naisille vuonna 1983.

Konservatiivit haluavat edelleen pitää huivin käytön pakollisena, mutta uudistusmieliset haluaisivat poistaa lakisääteisen pakon ja jättää asian yksilön päätettäväksi.

Aiheesta on keskusteltu Iranin parlamentissa talven aikana.

Paikallisesti asenteet pukeutumiskoodin väljentämistä vastaan näyttävät kiristyvän.

Uutistoimisto Reutersin videolla näkyy, kuinka Mashhadissa kaupassa asioineet äiti ja tytär saavat päälleen jogurttia. Myymälässä samaan aikaan asioinut asiakas heittää jogurttia ensin huivittoman tyttären, sitten huivia käyttävän äidin päälle.

Iranin presidentti Ebrahim Farsi sanoo, että kurinpidollisiin toimiin saatetaan ryhtyä jo lähiaikoina.

– Jos ihmiset eivät jaa uskoamme hijabin pakolliseen käyttöön, tiede- ja kulttuurikeskuksissa ja kouluissa on paikkoja, joissa voidaan keskustella ja saada heidät vakuuttuneiksi asian tärkeydestä, presidentti sanoi.

Irania ovat ravistelleet mielenosoitukset, jotka puhkesivat sen jälkeen kun nuori kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä lokakuussa.

Reuters

Suosittelemme sinulle