Hyppää sisältöön
Kolmiosainen kuva Oulun vaalipiirin ääniharavista Sebastian Tynkkysestä (ps.), Tytti Tuppuraisesta (sd.) ja Jenna Simulasta (ps.).
Oulun vaalipiirin kolme eniten ääntä kerännyttä kansanedustajaa ovat Sebastian Tynkkynen, Tytti Tuppurainen ja Jenna Simula. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Historiallinen tulos: perussuomalaiset kiilasi keskustan edelle, vaalipiiriin kuusi uutta kansanedustajaa – Yle seurasi Oulun vaalipiirin vaali-iltaa

Tähän artikkeliin kokosimme kiinnostavimman tiedon Oulun vaalipiirin tapahtumista ja vaalien tuloksista pitkin vaalipäivää ja -iltaa.

Tekijät

Tässä ovat Oulun vaalipiirin uudet kansanedustajat – perussuomalaiset ohitti historiallisesti keskustan kannatuksessa

Kolmiosainen kuva Oulun vaalipiirin ääniharavista Sebastian Tynkkysestä (ps.), Tytti Tuppuraisesta (sd.) ja Jenna Simulasta (ps.).
Oulun vaalipiirin kolme eniten ääntä kerännyttä kansanedustajaa ovat Sebastian Tynkkynen, Tytti Tuppurainen ja Jenna Simula. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Oulun vaalipiirin uudet kansanedustajat on nyt valittu:

  • Sebastian Tynkkynen, Oulu (ps.)
  • Tytti Tuppurainen, Oulu (sd.)
  • Jenna Simula, Oulu (ps.)
  • Tuomas Kettunen, Kuhmo (kesk.)
  • Pekka Aittakumpu, Oulu (kesk.)
  • Hanna Sarkkinen, Oulu (vas.)
  • Janne Heikkinen, Oulu (kok.)
  • Hanna-Leena Mattila, Raahe (kesk.)
  • Mari-Leena Talvitie, Oulu (kok.)
  • Antti Kangas, Sievi (ps.) UUSI
  • Timo Mehtälä, Haapavesi (kesk.) UUSI
  • Merja Kyllönen, Suomussalmi (vas.)
  • Juha Hänninen, Oulu (kok.) UUSI
  • Olga Oinas-Panuma, Pudasjärvi (kesk.) UUSI
  • Ville Vähämäki, Oulu (ps.)
  • Mikko Polvinen, Kuhmo (ps.) UUSI
  • Jenni Pitko, Oulu (vihr.)
  • Pia Hiltunen, Oulu (sd.) UUSI

Perussuomalaiset kiilasi historiallisesti keskustan edelle kannatuksessa. Perussuomalaisten kannatus Oulun vaalipiirissä on 25,4 prosenttia, keskustan 25,0.

Perussuomalaisten kannatus nousi viime eduskuntavaaleihin verrattuna 5,0 prosenttiyksikköä ja keskustan puolestaan laski 5,4 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset sai viisi paikkaa, yhden enemmän kuin viime vaaleissa. Keskusta sai myös viisi paikkaa, yhden vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Kokoomus sai kolme edustajaa, yhden viime eduskuntavaaleja enemmän. SDP sai kaksi edustajaa ja vihreät yhden: paikkamäärät pysyivät ennallaan.

Vasemmistoliitto sai kaksi paikkaa, eli menetti yhden kansanedustajan.

Kainuu sai näissä eduskuntavaaleissa yhteensä kolme kansanedustajaa: kaksi Kuhmoon ja yhden Suomussalmelle. Loput 15 kansanedustajaa ovat Pohjois-Pohjanmaalta.

Tynkkynen keräsi hurjan äänipotin

Oulun vaalipiirin ylivoimainen ääniharava oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen. Tynkkynen keräsi 17 381 ääntä. Määrä on suurempi kuin ex-pääministerin, keskustan Juha Sipilän viime vaalien äänisaldo, mikä oli 16 688.

Toiseksi eniten ääniä keräsi SDP:n Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Tuppuraisen äänisaldo oli 12 140.

Kolmanneksi suurimman potin eli 9 484 ääntä keräsi perussuomalaisten Jenna Simula.

Kolmen istuvan kansanedustajan äänimäärä ei riittänyt edustajapaikan uusimiseen. Heitä olivat perussuomalaisten Olli Immonen, Katja Hänninen (vas.) ja Mikko Kinnunen (kesk.).

Läpi menneistä kansanedustajista puolet on miehiä ja puolet naisia. Edustajien keski-ikä on 41 vuotta.

Oulun vaalipiirin äänetysprosentti oli 70,0.

Päivitetty kello 23.48: keskustan kannatus 24,9 prosentista 25,0 prosenttiin.

Anna Polo

Keskusta edelleen suurin monella paikkakunnalla

Vaikka Oulun vaalipiirissä kokonaisuudessaan eniten kannatusta sai perussuomalaiset, suurimmassa osassa vaalipiirin paikkakuntia äänestettiin eniten keskustaa. Perussuomalaiset oli isoin puolue Iissä, Oulussa, Kempeleessä, Muhoksella, Vaalassa, Kajaanissa, Raahessa, Oulaisissa ja Sievissä. Muualla suurin puolue oli keskusta.

Korkein äänestysprosentti oli Limingassa: 76,3. Heikoin se oli Hyrynsalmella: 61,6.

Kirsi Karppinen

Perussuomalaisten Antti Kangas nousi eduskuntaan Sievistä: "Paikalliset yrittäjät tekivät käsittämättömän kovan työn"

Sieviläinen Antti Kangas eduskuntavaalien ehdokaskuvassaan.
Antti Kangas on yksi Oulun vaalipiirin viidestä perussuomalaisesta kansanedustajasta. Kuva: Antti Kangas

Sieviläinen 36-vuotias maatalousyrittäjä Antti Kangas nousi perussuomalaisten listoilta uutena eduskuntaan Oulun vaalipiirissä. Kangas keräsi 5 562 ääntä.

Hänen mukaansa suurin kiitos hänen valituksi tulemisestaan kuuluu paikallisille talkootyöläisille.

– Kyllähän meillä paikalliset yrittäjät tekivät käsittämättömän kovan työn, keräsivät rahaa ja tekivät talkoilla mainoksia. Käytettyyn rahaan nähden saimme aika ison kampanjan tehtyä sen takia, että paikalliset ihmiset lähtivät niin vahvasti mukaan.

Kankaan vaalibudjetti oli 13 000 euroa.

Antti Kangas kuvailee olleensa suuresti yllättynyt, kun hänen nimensä ilmestyi läpimenevien listalle.

Hän arvioi saaneensa ääniä laajasti vaalipiirin alueelta ja uskoo, että hänen vahva maaseutupuolen osaamisensa edesauttoi hyvän vaalituloksen saavuttamisessa.

Antti Kangas uskoo, että ihmisten tyytymättömyys keskustaan heijastui perussuomalaisten vaalitulokseen Oulun vaalipiirissä.

Perussuomalaiset sai yhden uuden kansanedustajan eduskuntaan, keskusta puolestaan menetti yhden.

Anna Polo

Oulun vaalipiirissä yli tuhat hylättyä ääntä

Vaaliuurnaan menevä äänestyslippu.
Ääni voi päätyä hylätyksi monista syistä. Kuva: Paulus Markkula

Oulun vaalipiirissä hylättiin 1 064 ääntä. Hyväksyttyjä ääniä annettiin 262 395.

Anna Polo

Viimeisenä läpi meni Merja Kyllönen

Merja Kyllönen (vas.) kommentoi vaalitulosta kesken tuloslaskennan.

Kiista viimeisestä paikasta käytiin vasemmistoliiton ja SDP:n kesken, ja se päätyi vasemmistoliiton hyväksi.

Viimeisenä Oulun vaalipiiristä läpi pääsi Merja Kyllönen (vas.) 5 293 äänellä ja vertausluvulla 12 315. Vertausluvun perusteella lähimmäs kansanedustajapaikkaa pääsi SDP:n Miina-Anniina Heiskanen, jonka vertausluku oli 11 999.

Toiseksi viimeisenä paikka jäi saamatta Merja Rasinkankaalta (ps.), jonka vertausluku oli 11 105.

Suurimmalla äänimäärällä rannalle jäi keskustan Lauri Nikula, joka sai 4760 ääntä. Valituista kansanedustajista tätä vähemmän ääniä saivat Jenni Pitko (vihr.), Mikko Polvinen (ps.), Pia Hiltunen (sd.), jonka äänimäärä oli pienin vaalipiiristä eduskuntaan päässeistä: 3423 ääntä.

Taneli Kärki

Pohjois-Suomen meppipaikka jäi reilun 670 äänen päähän

Eduskuntavaalien sivujuonteena Pohjois-Suomi oli lähellä saada edustajan Euroopan parlamenttiin.

Helsingissä ehdolla ollut vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä jäi lopulta varakansanedustajaksi 5 123 äänellä. Jos Alametsä olisi päässyt kansanedustajaksi, hänen tilalleen europarlamenttiin olisi noussut Hanna Halmeenpää Kalajoelta.

Ennakkoäänten tultua tilanne näyttikin tovin siltä, että Kalajoen kaupunginvaltuutettu, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Halmeenpää olisi noussut eduskuntaan. Alametsän olisi lopulta pitänyt saada noin 670 ääntä enemmän noustakseen eduskuntaan, joten Pohjois-Suomen meppipaikka jäi sittenkin saamatta.

Johanna Laakkonen

Ympäristöteemat jäivät näissä vaaleissa muiden asioiden jalkoihin, arvioi vihreiden Jenni Pitko

Jenni Pitko katsoo hymyillen kameraan vihreän seinän edessä.
Vihreiden Jenni Pitko vietti vaali-iltaa ravintola Tubassa Oulussa. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Jenni Pitko (vihr.) jatkaa työtään eduskunnassa toiselle kaudelle: hän meni läpi reilulla 3600 äänellä. Vaikka oma äänimäärä on hyvä, vihreiden valtakunnallinen tulos on Pitkolle karvas pettymys. Vihreät on menettämässä kaikkinensa seitsemän paikkaa eduskunnassa.

– Valtakunnallinen tulos on suoraan sanottuna kamala.

Pitko ajattelee, että ilmasto- ja ympäristökysymykset olivat näissä vaaleissa vähemmän esillä.

– Tässä maailmantilanteessa on paljon erilaisia kysymyksiä, jotka ovat nousseet taloudesta ja energiasta. Olemme yrittäneet tuoda vihreitä vaihtoehtoja ja vihreitä ratkaisua, mutta tällä kertaa ne eivät tavoittaneet ihmisiä.

Vihreät tavoitteli kahta kansanedustajapaikkaa Oulussa, mutta joutui tyytymään yhteen.

– Toisessa tilanteessa toinen paikka olisi voinut olla mahdollinen. Se on jatkossa meidän tavoite, ja sitä kohti ollaan menossa. Ollaan tyytyväisiä, että ei olla menetetty yhtään paikkaa, Pitko sanoo.

Taneli Kärki

Sebastian Tynkkynen kerännyt enemmän ääniä kuin Juha Sipilä edellisvaaleissa

Oulun vaalipiirin äänikuningas, perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen on ääntenlaskennan tässä vaiheessa ohittanut edellisvaalien ääniharavan Juha Sipilän keräämän äänimäärän.

Keskustan silloinen puheenjohtaja Sipilä keräsi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa yhteensä 16 688 ääntä. Kun äänistä on nyt laskettu 97,6 prosenttia, Tynkkysen äänimäärä on 17 196. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Sipilä keräsi yhteensä 30 758 ääntä.

Johanna Laakkonen

Tytti Tuppurainen on Oulun vaalipiirin äänikuningatar lähes 12 000 äänellä

Tytti Tuppurainen seurasi illan tuloslaskennan etenemistä ravintola Voimalassa Oulun keskustassa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on kerännyt liki 12 000 ääntä, eli toiseksi eniten Oulun vaalipiirissä. Lähes kaikki äänet on tässä vaiheessa iltaa laskettu, eli Tuppurainen siis jatkaa eduskunnassa. Hän pitää isoa äänisaalistaan vahvana valtakirjana.

– Raskaan ministerivastuun näkökulmasta tuntuu hyvältä, että ihmiset antavat luottamusta ja arvostusta.

Vaikka SDP ei saanut toivottua kolmatta eduskuntapaikkaa, Tuppurainen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että puolue kasvatti suosiotaan edellisistä vaaleista.

Kirsi Karppinen

Perussuomalaiset kiilannut kannatuksessa keskustan edelle

Perussuomalaisten kannatus Oulun vaalipiirissä on ääntenlaskennan tässä vaiheessa 25,3 prosenttia. Puolue on näin ollen kiilannut kannatuksessa keskustan edelle. Keskustan kannatus on 25,1 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus on noussut viime eduskuntavaaleihin verrattuna 4,9 prosenttiyksikköä ja keskustan puolestaan laskenut 5,3 prosenttiyksikköä.

Äänistä on tässä vaiheessa laskettu 98 prosenttia.

Suosittelemme sinulle