Näin äänestettiin Varsinais-Suomessa:
Kokoomus kärkeen Varsinais-Suomessa, Perussuomalaiset ja SDP kannoilla | Markku Jokisipilän 3 pääpointtia vaaleista
Yle Turku seurasi jännittävän vaali-illan käänteitä.
Tässä ovat Varsinais-Suomen 17 kansanedustajaa – 4 heistä on uutta
Kokoomus: Pauli Aalto-Setälä (uusi), Milla Lahdenperä (uusi), Petteri Orpo, Saara-Sofia Sirén ja Ville Valkonen.
Perussuomalaiset: Ritva "Kike" Elomaa, Vilhelm Junnila, Mikko Lundén ja Ville Tavio.
SDP: Eeva-Johanna Eloranta, Aki Lindén ja Saku Nikkanen (uusi).
Vasemmistoliitto: Li Andersson ja Timo Furuholm (uusi).
Keskusta: Annika Saarikko
Vihreät: Sofia Virta
RKP: Sandra Bergqvist
Yllätysnimi Taivassalosta eduskuntaan
49-vuotias Milla Lahdenperä (kok.) oli Varsinais-Suomen vaalipiirin suurin yllättäjä. Hän sai jopa noin 200 ääntä enemmän kuin eduskunnasta nyt putoava kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.
Lahdenperä oli itsekin yllättynyt valinnastaan. Ääniä hänellä oli 4 491, kun ääniä oli laskettu lähes 99 prosenttia.
– En olisi jaksanut uskoa, että Taivassalosta pääse eduskuntaan.
Sen verran lähellä Lokalahti on Taivassaloa, että herää kysymys, päätyikö entisiä Ilkka Kanervan äänestäjiä Lahdenperän taakse. Kanervahan oli syntynyt Lokalahdella, ja hän piti aina kotiseutuaan esillä.
Lahdenperä ei jaksa uskoa valintaansa täysin varmaksi ennen kuin tarkastuslaskennat on tehty.
– Aion ajaa Arkadianmäellä koulutuksen, terveydenhuollon ja yrittäjyyden asiaa.
Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jäivät vaille edustajaa
Kevään 2023 eduskuntavaaleissa kaikkiaan seitsemän puoluetta sai ehdokkaansa läpi Varsinais-Suomessa. Yrittäjiä oli kuitenkin paljon enemmän.
Nykyisen eduskunnan puolueista kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jäivät vaille edustajaa Varsinais-Suomesta. KD sai 2,8 prosenttia äänistä, kun taas Liike Nytin tunsi omakseen 2,4 prosenttia vaalipiirin äänestäjistä.
Pienimmistä puolueista suosituimpia olivat Vapauden liitto ja Liberaalipuolue. Muiden ehdokasasettajien äänisaalis jäi joihinkin satoihin.
Saarikko jäämässä yksin Varsinais-Suomessa
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko oli ääniharavia omassa vaalipiirissään Varsinais-Suomessa. Kun äänistä oli laskematta enää 5 prosenttia, Saarikolla oli potissaan yli 8300 ääntä.
Kaiken kaikkiaan keskusta oli kuitenkin menettämässä toisen paikkansa vaalipiirissä. Luopujan eli Esko Kivirannan paikka näytti menevän toiselle puolueelle.
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Saarikko ei onnistunut tekemään sellaista tulosta, jolla kaksi paikkaa varmuudella säilyisivät. Puolueen kannattajat saattoivat pitää punavihreän blokin apupuolueena hääräilyä virheenä, tutkija analysoi.
Jokisipilä arvioi monien hallituspuolueiden kärsineen niin sanotusta taktisesta äänestämisestä.
– Pääministeripuolue nostaa kannatustaan, mutta muille tulee lunta tupaan ja jäitä porstuaan, Jokisipilä totesi Ylen vaalistudiossa.
Jos tulos jää voimaan, Varsinais-Suomessa on kolme yhden kansanedustajan puoluetta. RKP:n edustajana oli jatkamassa Sandra Bergqvist ja vihreiden kansanedustajana Sofia Virta, joka tosin kävi tiukkaa kisaa haastajan Elisa Aaltolan kanssa.
Jalkapalloilija Timo Furuholm nousemassa eduskuntaan
Jalkapalloilijana uransa päättänyt Timo Furuholm (vas.) on kevään mittaan nähty samoissa vaalikuvissa vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kanssa. Vaaleissa kaksikon syöttöpeli näytti kantavan eduskuntaan saakka.
Timo Furuholm piti äänisaalistaan hyvänä. Toisaalta Furuholmin menestys todennäköisesti tarkoittaa istuvan kansanedustajan Johannes Yrttiahon putoamista eduskunnasta.
Timo Furuholm nousi ensimmäisellä yrittämällä Turun valtuustoon 2021 ja aluevaltuustoon 2022. Kun vielä eduskuntapaikkakin lohjennee ensiyrittämällä, odottavatko seuraavaksi presidentinvaalit?
– Ehkä siihen meillä on kovempia hevosia taustalla, Furuholm nauraa.
Perussuomalaisten kiriherkkyys tallella
Ravintola Hiivarissa perussuomalaisten Vilhelm Junnila seurasi tietokoneelta ääntenlaskun etenemistä pää kylmänä. Junnilan itsensä lisäksi varmoilta läpimenijöitä näyttivät Ville Tavio ja Kike Elomaa, mutta neljäs paikka oli hilkulla.
Junnila muistutti, että viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset nosti äääniosuuttaan useita prosenttiyksikköjä varsinaisena vaalipäivänä.
– On mahdollisuus kiriä kakkoseksi tai ykköstilaan. Erityisesti keskisuuret kaupungit ovat yhä laskematta.
Junnilan ennuste alkoi toteutua tulospalvelussa varsin pian. Noin kello 21.30 näytti siltä, että perussuomalaiset saa kuin saakin neljä paikkaa. Neljännessä paikassa oli kiinni salolainen Mikko Lundén.
SDP sen sijaan oli vaarassa jäädä kolmen edustajan puolueeksi Varsinais-Suomessa.
Aki Lindén luottaa SDP:n menestykseen
SDP:n vaalivalvojaisissa Turun Saaristobaarissa ennakkoäänten tulos ilahdutti. Saku Nikkanen Salosta ja Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho olivat kiinni kansanedustajanpaikoissa uusina nousijoina.
Varmimmalta näytti istuvien kansanedustajien Eeva-Johanna Elorannan ja Aki Lindénin läpimeno.
– Näyttää siltä, että nykyisen hallituksen sisällä muut ovat menettämässä ja SDP etenemässä, Lindén analysoi koko maan tulosta.
Aki Lindénin mukaan vaalitulos näytti jo alkuillasta siltä, ettei se käänny tappioksi. Ero kokoomuksen oli pieni.
Iltayhdeksän jälkeen laskenta olikin Varsinais-Suomen vaalipiirissä kehittynyt niin tasaiseksi, että sekä kokoomus, demarit että perussuomalaiset olivat saamassa läpi neljä edustajaa.
Kokoomuksen Pauli Aalto-Setälä perimässä Ilkka Kanervan ääniä
Varsinais-Suomen kokoomuslaiset juhlivat Uudenmaantullissa ennakkoäänten selvittyä. Journalistina tunnetuksi tullut Pauli Aalto-Setälä oli menossa uutena ehdokkaana läpi, kun äänistä oli laskettu noin 45 prosenttia.
Aalto-Setälä ei uskaltanut vielä tuulettaa, mutta kiitteli tukiryhmää.
– Se on ihan valtava ryhmä, ja kyllä muutos nyt tulee.
Muita kokoomuksen läpimenijöitä olivat laskennan tuossa vaiheessa Petteri Orpo, Ville Valkonen, Saara-Sofia Sirén ja viidentenä Anne-Mari Virolainen.
Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että valtakunnallinen tunnettuus antaa etulyöntiaseman. Aalto-Setälä saattoi hänen arvionsa mukaan saada ääniä edesmenneen Ilkka Kanervan kannattajilta.
– Jos Ilkka Kanerva olisi ollut elossa, hän olisi käynyt juuri niissä paikoissa ja tavannut juuri niitä ihmisiä, joita Pauli Aalto-Setälä tapasi, Jokisipilä uskoo.
Varsinais-Suomen puheenjohtajakolmikon ennakkoäänet selvillä
Varsinais-Suomen vaalipiirin tuloksia jännittää kolme puolueensa puheenjohtajaa. Kolmikosta eniten ennakkoääniä sai kokoon vasemmistoliiton Li Andersson, jota äänesti ennen varsinaista vaalipäivää 8968 äänioikeutettua.
Kokoomuksen Petteri Orpo ei jäänyt kovin kauas 8008 ennakkoäänellään. Keskustan Annika Saarikkoa äänesti ennakkoon 3060 äänioikeutettua.
Alustava järjestys on odotettu siltä kannalta, että myös vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Li Andersson sai vaalipiirin suurimman äänipotin.
Eniten pelissä on Petteri Orpolla, sillä viides paikka kokoomukselle vahvistaisi puolueen asemia koko maassa. Ennakkoäänten perusteella se näytti mahdolliselta.
– Pitkä ilta tulee, mutta erittäin hyvä alku, Orpo kommentoi koko maan ennakkoääniä.
Varsinais-Suomessa ennakkoon antoi äänensä 38,8 prosenttia äänioikeutetuista.