Hyppää sisältöön

Nyt se on varmaa: Suomesta tulee tiistaina Naton jäsen

Presidentti Niinistö matkustaa tiistaina Brysseliin liittymisseremoniaan. Suomen lippu nostetaan salkoon liehumaan Naton päämajassa.

Naton pääsihteeri vahvisti tänään, että Suomen jäsenyys toteutuu jo tiistaina.
Sakari Nuuttila,
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL / HELSINKI Suomesta tulee sotilasliitto Naton jäsen huomenna tiistaina, vahvistaa tasavallan presidentin kanslia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Brysseliin ja osallistuu Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tallettaa Suomen liittymisasiakirjat Yhdysvaltain hallitukselle Brysselissä ennen Naton ulkoministerikokouksen alkua. Niinistön ja Haaviston lisäksi Suomen jäsenyyttä juhlistavaan lipunnostoseremoniaan Naton päämajassa osallistuu puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Asian vahvisti myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan. Hän kutsui Suomen tervetulleeksi Naton 31. jäsenmaaksi ja korosti, että kyseessä oli Naton historian nopein liittymisprosessi.

Stoltenberg lisäsi myös olevansa varma, että Naton eteiseen jäänyt Ruotsikin saadaan liiton jäseneksi. Suomen jäsenyys vahvistaa sillä välin myös Ruotsin turvallisuutta ja lähentymistä Naton kanssa, pääsihteeri sanoi.

– Ruotsia ei jätetä yksin, Stoltenberg vakuutti.

Haavisto: Tärkeintä on Naton tuki Ukrainalle

Juhlallisuuksien lisäksi ulkoministeri Haavisto edustaa Suomea samana päivänä alkavassa Naton ulkoministerikokouksessa.

– Suomelle tärkeintä kokouksessa on korostaa Naton tukea Ukrainalle Venäjän jatkaessa laitonta hyökkäyssotaansa. Haluamme edistää vakautta ja turvallisuutta koko euroatlanttisella alueella, Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan yksi ulkoministerikokouksen keskeisimmistä aiheista on Naton tuki Ukrainalle. Kokousta kuvataan tärkeäksi etapiksi heinäkuun Vilnan huippukokouksen valmisteluissa.

Juttua päivitetty kello 16.57 Nato-päivän aikataululla.

Suosittelemme