Hyppää sisältöön

Biojätteen keräysvelvoite laajenee syksyllä – Pirkanmaalla biokimppaan voi etsiä kaveria uudesta karttapalvelusta

Keräysvelvoite koskee omakotitaloja, pieniä taloyhtiöitä ja mökkejä Jos haluaisi yhteisen bioastian naapurin kanssa, kannattaa kokeilla Pirkanmaan jätehuollon kimppakarttaa.

Frukt- och grönsaksrester i ett litet sopkärl.
Jos on jo aiemmin kompostoinut keittiössä syntyvän biojätteen tai aikoo aloittaa sen, ei tarvitse liittyä biojätteen erilliskeräyksen. Tällöin kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Kuva: Alamy/All Over Press
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Biojätteen keräysvelvoite alkaa syyskuun alussa kaikissa yli 10 000 asukkaan keskustaajamissa. Pirkanmaalla velvoite koskee Tamperetta, Kangasalaa, Lempäälää, Nokiaa, Pirkkalaa ja Ylöjärveä.

Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse pihalleen omaa bioastiaa, sillä pöntön ja tyhjennyskulut voi jakaa yhdessä naapureiden kanssa biokimpassa. Nyt kavereita siihen voi etsiä Pirkanmaan jätehuollon kimppakartalta.

– Kun jättää kartan kautta yhteystiedot, asiakaspalvelumme käsittelee ne tietoturvan mukaisesti. Jos saamme ilmoituksen, että lähellä olisi mahdollinen kimppakaveri, otamme henkilöihin yhteyttä. Asiakaspalvelijamme toimivat siis eräänlaisina bio-amoreina, luonnehtii asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund palvelun toimintatapaa tiedotteessa.

Kartan käyttämisen luvataan olevan helppoa ja nopeaa. Palvelussa voi valita, etsiikö jo olemassa olevaa kimppaa, johon liittyä vai haluaisiko perustaa uuden kimpan.

Kimpassa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Jätehuollon mukaan järjestely sopii niin omakotiasujille kuin kesämökkiläisillekin, jotka voivat sopia tyhjennyksen vaikka vain kesäajaksi.

Yhteisestä biojäteastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus, ja jokainen osallistuja saa oman laskun. Pirkanmaan jätehuolto toimittaa maksutta jäteastian sovitulle paikalle.

Biokimppakartta löytyy Pirkanmaan jätehuollon nettisivulta.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle