Hyppää sisältöön

Nammon patruunatehtaan tilauskirjat on myyty täyteen vuodeksi eteenpäin – Nato-maat ovat jo tuttuja asiakkaita

Tilauksia on niin paljon sisällä, ettei kaikkia uusia pystytä ottamaan vastaan. Tehdas lisää jatkuvasti kapasiteettiaan, vuoden sisällä on palkattu 40 henkilöä ja tulossa on lisää hylsylinjoja.

Nammo Lapuan tehtaanjohtaja Pekka Himanka tehtaan edessä Lapualla.
Nammon tehtaalla on lisääntyneen kysynnän myötä siirrytty kolmivuorotyöhön. Henkilökuntaa palkataan myös jatkuvasti lisää. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Kati Ala-Renko

Lapuan patruunatehdas Nammossa hylsykoneet jauhavat täysillä 100-vuotisjuhlavuonna.

Tilauskirjat ovat täynnä yli vuodeksi eteenpäin, kertoo tehtaanjohtaja Pekka Himanka.

– Niin paljon teemme nyt kuin vain pystymme. Toimitusajat menevät pitkälle ja olemme joutuneet kieltäytymäänkin toimituksista. Etusijalle priorisoimme Suomen Puolustusvoimat.

Välittömiä vaikutuksia tilausmääriin Himanka ei Suomen Nato-jäsenyyden myötä odota. Eikä tehtaalla tällä hetkellä olisi kapasiteettiakaan.

– Pitkällä tähtäimellä voi tulla lisää toimitettavaa ja yhteishankkeita. Natolla on oma hankintaorganisaatio, joka on myös tilannut meiltä.

Tehtaasta toimitetaan tuotteita yli 60 maahan ja esimerkiksi kaikki Nato-maat ovat asiakkaina jo tuttuja. Suuren tilausmäärän takia osalle Nato-maitakin on jouduttu myymään nyt ei-oota.

Myös harrastajat, kuten metsästäjät ja urheiluampujat joutuvat odottelemaan.

Lisää investointeja tiedossa

Nammo on vastannut lisääntyneeseen kysyntään investoinneilla ja rekrytoinneilla.

– Viime vuoden aikana tehtaalle on rekrytoitu 40 henkilöä lisää ja rekrytoinnit jatkuvat. Työvuoroja on myös lisätty, ja töitä tehdään nyt kahdessa tai kolmessa vuorossa.

Tällä hetkellä tehdas työllistää 220 henkilöä.

Hylsyjä Nammo Lapuan tehtaalla Lapualla.
Nammon tehtaalla on nyt kuusi hylsylinjastoa, kesän jälkeen tulossa on kaksi lisää. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Tehtaalla on tiedossa tuleville vuosille 10 miljoonan euron investoinnit.

– Kesän jälkeen komponenttitehdas laajenee kahdella uudella hylsylinjastolla. Tavoitteemme on kasvattaa hylsytuotantoa tänä vuonna 40 prosentilla.

Kasvaneeseen kysyntään on syynä erityisesti Ukrainan sodan aiheuttama varautuminen Euroopassa.

Nallien saannissa ollut haasteita

Tehtaanjohtaja Pekka Himanka kertoo, että vaikka teollisuuden komponenttien saaminen tuntuu välillä taistelulta, on suurimmilta hankaluuksilta säästytty.

– Messinkikuppi on pääraaka-aineemme hylsyjen ja luotien vaippojen teossa. Ne tulevat omalta tehtaaltamme Saksasta ja toimitukset pyörivät. Vihtavuoren ruutitehtaaltamme tulee ruuti.

Nallitehdasta Nammolla ei kuitenkaan vielä ole ja nallien saamisessa onkin ollut haasteita.

– Investointipäätös nallitehtaan rakentamisesta Vihtavuoreen on tehty ja nallitehtaan on tarkoitus aloittaa tuotanto 2025.

Yhtiön omistavat Norjan valtio ja Patria.

Lisää: Nammo Lapuan koneet pyörivät täysillä, mutta patruunatuotantoa joudutaan silti priorisoimaan – isänmaan tarpeet menevät nyt metsästäjien edelle

Suosittelemme