Hyppää sisältöön

Natoa enemmän yritysten vientinäkymiin vaikuttaa maailmanpoliittinen tilanne, sanoo oululainen viennin asiantuntija

Suomen liittyminen Natoon ei asiantuntijan mukaan vaikuta suoraan kaupankäyntiin, vaikka toisaalta siitä ei ulkomaankauppaa käyville yritykselle haittaakaan ole.

Kiimingin yrityspuiston kyltti, jossa vaaleansinisellä merkitty tontit, joita Kiimingin kunta tarjosi aikanaan Ideaparkille.
Suomen liittyminen Natoon ei juuri näy yrityksissä. Vientiyritystenkään kilpailussa Nato-jäsenyydellä tai sen puuttumisella ei pääsääntöisesti ole tähänkään saakka ollut vaikutusta. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Suomen liittyminen läntiseen puolustusliittoon Natoon näkyy vain vähän.

– Ei varmaan ainakaan negatiivisia vaikutuksia, mutta varmaankin vaikutukset ovat aika välillisiä ja laimeita vientiteollisuudessa, sanoo Business Oulun kansainvälisten asioiden ohjelmapäällikkö Petri Karinen.

Hänen mukaansa suurimmat vaikutukset voivat näkyä puolustus- ja sotilastarvikkeita valmistavissa yrityksissä. Niiden vientinäkymät voivat parantua, jos yrityksille avautuu uusia markkinoita, mutta niille pääseminen vaatii kuitenkin aikaa ja paljon työtä.

– Alan kaupat tehdään kuitenkin suoraan eri maiden puolustusvoimien kanssa eikä Nato suoraan tee tilauksia, sanoo Petri Karinen.

Natoon liittymistä enemmän ulkomaankauppaa käyviin yrityksiin vaikuttaa yleinen maailmanpoliittinen tilanne.

– USA:n merkitys varmaan kasvaa, mutta ei niinkään Naton takia vaan ylipäänsä polarisoituneen kauppapoliittisen tilanteen takia, Karinen sanoo.

Karisen mukaan Nato asemoi Suomen entistä selkeämmin läntiseen liittoutumaan ja sillä voi olla vaikutuksia Kiinan kauppaan.

– On varmasti EU:n tasolla syytä pohtia tarkemmin, miten kauppapolitiikkaa siihen suuntaan toteutuu, hän sanoo.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme