Hyppää sisältöön

HSL:n verkkosivut toimivat tällä hetkellä – joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi

HSL:n verkkosivut kaatuivat tiistai-iltana ja olivat keskiviikkonakin poissa käytöstä. Ongelmaa ei ole välttämättä vielä saatu täysin korjattua.

Kuvassa on matkalippu HSL:n sovelluksessa Helsingissä syyskuussa 2020.
HSL-sovellus toimii, mutta verkkosivut ovat alhaalla. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin seudun liikenteen HSL:n verkkosivut toimivat tällä hetkellä. Sivut joutuivat tiistaina illalla palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

Verkkosivut saatiin toimimaan keskiviikkona puolenpäivän jälkeen, mutta tilannetta selvitetään yhä ja saattaa olla, että sivuilla esiintyy vieläkin ongelmia.

HSL:n sovellus puolestaan toimii normaalisti, eli sillä voi ostaa lippuja ja katsoa reittejä. Selaimessa reittiopas on käytettävissä osoitteessa reittiopas.hsl.fi/etusivu.

Venäläinen hakkeriryhmä NoName 057(16) on ilmoittanut viestipalvelu Telegramissa olevansa HSL:n sivujen kaatumisen takana.

Viimeksi joulukuussa 2022 HSL:n verkkosivut kaatuivat palvelunestohyökkäyksen vuoksi.

Tiistaina havaittiin useita häiriöitä verkkosivustoilla

Yle uutisoi tänään aiemmin useista mahdollisista palvelunestohyökkäyksistä, esimerkiksi eduskunnan verkkosivuilla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Max Mäkinen ei sulje pois mahdollisuutta, että
myös HSL:n sivujen kaatumisen taustalla voi olla palvelunestohyökkäys

Mäkinen tunnistaa Telegram-viestipalvelussa esiintyneen NoName 057(16)-ryhmän, ja huomauttaa, että kyseinen ryhmä on ilmoittanut sivuillaan aktiivisesti useista palvelunestohyökkäyksiä ympäri maailmaa viimeisten kuukausien ajan.

Mäkisen mielestä erilaiset hakkeriryhmien palvelunestohyökkäykset ovat enimmäkseen kiusantekoa ja huomion hakemista.

HSL:n mahdollisessa palvelunestohyökkäyksessä Mäkinen pohtii sitä, että hakkeriryhmät harvemmin ymmärtävät, että millaisesta palvelusta käytännössä on kyse.

Ryhmät hakevat pääasiassa julkisuutta viestimällä eri viestipalveluissa.

– Halutaan mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja julkista haittaa, sanoo Mäkinen.

Juttua päivitetty 5.4. kello 7.17: HSL:n verkkosivut ovat yhä alhaalla ja kello 9.07 tiedolla, että kyseessä on HSL:n mukaan palvelunestohyökkäys, sekä kello 12.40 tiedolla siitä, että HSL:n sivut toimivat tällä hetkellä.

Suosittelemme sinulle