Hyppää sisältöön

SDP:n puoluehallituksen jäsen yllättyi Marinin eroilmoituksesta: ”Isot korkokengät tai lenkkitossut täytettäväksi”

Sanna Marin jättää SDP:n puheenjohtajuuden. SDP:n Satakunnan-piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen Harri Lehtonen pitää ilmoitusta yllätyksenä, joka tuottaa demareille suuren haasteen.

Mies katsoo kohti kameraa. Miehellä on silmälasit.
Harri Lehtonen (sd.) Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin ilmoitus puheenjohtajuuden jättämisestä oli iso yllätys Satakunnan demaripiirin pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Harri Lehtoselle. Lehtonen istuu myös SDP:n puoluehallituksessa.

Lehtonen sanoo ymmärtävänsä Marinin ratkaisua, koska puheenjohtajuus ja pääministeriys osuivat erittäin raskaaseen aikaan, koronakriisin ja Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen keskelle.

Katso Marinin eroilmoitus alta.

Kuka seuraajaksi?

Piirijohtaja Harri Lehtonen pitää selvänä, että Marinin seuraajalla on iso työ tehtävänään. Hän ei lähde pohtimaan mahdollisen seuraajan nimeä.

– Kukaan ei ole korvaamaton, mutta isot korkokengät – tai lenkkitossut – tässä on täytettävänä. Spekulointi seuraajasta varmasti alkaa. Myös puoluesihteeri Anton Rönnholm jättää paikkansa. Kyllä SDP kokee nyt jonkinlaisen muutoksen.

Satakunta on eräs SDP:n vahvimmista piireistä. Huhtikuun vaaleissa puolue keräsi Satakunnasta 24,6 prosenttia äänistä. Vain Sanna Marinin omassa vaalipiirissä Pirkanmaalla kannatus oli kovempi.

Satakunnassa hallitusvastuu kiinnostaa

Harri Lehtonen pohtii, että Marinin ilmoitus saattaa vaikuttaa myös mahdollisuuksiin muodostaa hallitusta kokoomuksen kanssa, jos hallitustunnusteluissa päästään eteenpäin. Lehtonen katsoo, että SDP:n pitää pyrkiä hallitukseen, kunhan ohjelmasta saadaan sovittua.

Sanna Marinin henkilökohtainen suosio on ollut poikkeuksellinen ilmiö sekä SDP:ssä että koko Suomessa.

– Puolueen kannatuksen pitäminen yhtä korkealla kuin Sanna Marinin johdolla on haaste, mutta kukaan ei ole korvaamaton. Meidän pitää saada Marinin kaltaisia nuoria mukaan ja kasvattaa näihin rooleihin, Harri Lehtonen sanoo.

Suosittelemme sinulle