Hyppää sisältöön

Sade- ja sulamisvedet rehevöittävät Kangasalan pieniä järviä, kaupunki haluaa tilanteen viimein hallintaan

Kangasalan asutus sijaitsee suureksi osaksi vesistöjen keskellä. Roineen kaltaiset isot järvet eivät pienistä valumista hetkahda, mutta vähäisemmät vesistöt ovat rehevöitymisvaarassa.

Sadevesikaivot tulvivat Tampereella.
Kuva: Miia Roivainen / Yle
Jouni Tanninen

Kangasala haluaa sade- ja sulamisvedet hallintaan. Tätä nykyä kokonaisuudesta ei vastaa kukaan, vaan hulevesijärjestelmiä on rakennettu osa kerrallaan.

Vesien mukana kuitenkin huuhtoutuu ravinteita ja saasteita järviin. Keskustaajaman sade- ja sulamisvedet valuvat paljolti Kirkkojärveen, joka onkin rehevöitymisestään tunnettu. Siitä eteenpäin vedet jatkavat Roineeseen. Järvi on suuri, mutta se on myös Tampereen raakavesilähde.

Lähellä Tampereen rajaa hulevesiä virtaa Kaukajärveen. Puhdistamismahdollisuuksia ja kulujen kattamista joudutaan miettimään. Rahoitukseen on kaksi päävaihtoehtoa: suoraan verovaroista tai erillinen hulevesimaksu.

Myös Ruutanan ja Sahalahden hulevedet selvitettiin. Niissä asukasmäärä ja samalla kuormitus on pienempi kuin keskustaajamassa, mutta järviä on molempien lähellä. Vastuu sadevesien johtamisesta ja puhdistamisesta on menossa Kangasalan teknisen keskuksen rakennuspuolelle.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle