Pietarissa tapahtunut kahvilaisku on sekava vyyhti, jonka tekijästä ei ole varmuutta. Tämä tapauksesta tiedetään.
Kahvilaiskusta pidettiin ensimmäinen oikeudenkäynti keskiviikkona, jossa 26-vuotias Darja Trepova sai terrorismisyytteet Venäjän sotapropagandaa levittäneen bloggaajan Maksim Fominin surmasta. Trepovaa uhkaa 20 vuoden vankeusrangaistus. Venäjän mukaan hän on feministi-aktivisti.
Viime päivinä sosiaalisessa mediassa levisi uusia videoita räjähdystilanteesta, joissa Trepova tuo patsaan Fominille ja Fominin pyynnöstä istuutuu tästä parin metrin päähän ennen räjähdystä. Tilanteessa Fomin kutsuu Trepovaa ”Nastjaksi”. Istuttuaan nainen toppuuttelee nostamalla kätensä ylös. Videosta on vaikea päätellä, tiesikö nainen patsaassa olevasta räjähteestä.
Kansallinen tasavaltalaisarmeija ja sen Pietarin osasto puolestaan väitti tehneensä iskun pietarilaiseen kahvilaan. Ryhmä kertoi asiasta Rospartizan-nimisellä Telegram-kanavalla eilen. Kohteena olivat Venäjän hallinnon sotaa kannattavat ihmiset sekä Wagner-joukkojen johtajan Jevgeni Prigozhinin omistama kahvila.
– Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet tämän iskun itsenäisesti, eikä meillä ole mitään yhteyksiä emmekä ole saaneet apua ulkomailta ja varsinkaan tiedustelupalveluilta, kirjoittaa ryhmä Telegramissa.
Ryhmä ei ole esittänyt todisteita väitteilleen, eikä Yle ole pystynyt varmistamaan sitä muista lähteistä.
Venäjän hallinto on aiemmin väittänyt, että iskun taustalla Ukrainan tiedustelupalvelu, jota auttoi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin liike.
Ylelle aiemmin asiaa kommentoineen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jussi Lassilan mukaan aktivistinaisen syyllisyys on mahdollisesti lavastettu, sillä Venäjän johto haluaa mustamaalata sodan vastustajat tai hiljentää sotabloggareiden kritiikin sodan huonoista tuloksista.
Feministit ovat hämillään
Yle tavoitti Pietarissa toimineen feministijärjestön Rebra Evi -järjestön edustajan kommentoimaan pommi-iskua. Järjestössä toimineista aktivisteista useat ovat poistuneet Venäjältä. Feministiliike Venäjällä koostuu monista ryhmistä, mutta aktivistit yleensä tuntevat toisensa.
Järjestön kuraattorin Leda Garinan mukaan pommi-iskusta syytetty nainen ei ole tuttu.
– Emme ole koskaan kuulleet hänestä, vastaa Garina viestillä.
BBC:n mukaan nainen oli otettu kiinni kymmeneksi päiväksi hänen vastustettuaan poliisin käskyä mielenosoituksessa viime vuoden helmikuussa. Sodanvastainen protesti järjestettiin 24. helmikuuta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Garinan mukaan on vaikea arvioida kuka todella on iskun takana, mutta ”terrori-iskujen” jälkeen kansalaisyhteiskuntaa kuritetaan.
– Yleensä FSB:n tekemiä ”terrori-iskuja” seuraavat tiukennukset poliittisessa yhteiskunnassa. Volgodonskin kerrostalojen räjähdyksillä annettiin syy toiseen Tshetshenian sotaan, kertoo Garina.
Järjestön edustaja arvioi, että nainen tullaan tuomitsemaan maksimituomioon eli 25 vuodeksi vankilaan, kuten aiemminkin on tapahtunut Venäjällä tämänkaltaisten iskujen jälkeen.
Yllättäen feministit pitävät mahdollisena, että sotaa kannattavat bloggaajat ovat iskun jälkeen hieman varovaisempia.
– Emme voi puhua kaikkien feministien puolesta. Silti meistä tämä oli hyvä uutinen. Ihmiset, jotka muuttavat oikeaa tietoa propagandaksi voivat joutua myös vastuuseen siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa.
Garinan mukaan heille on epäselvää, onko Kansallista tasavaltalaisarmeijaa olemassa.
Venäjä maalaa uhkakuvia omiin tarkoituksiinsa
Margarita Simonjan, joka on Venäjän yksi tunnetuista tv-kasvoista ja tärkeimmistä Kreml-mielisistä toimittajista, on ollut sitä mieltä, että Venäjällä alkoi kahvilaiskun takia ”uusi poliittisen terrorismin” aikakausi.
Samaa mieltä oli entinen presidentti Dmitri Medvedev, joka Twitterissä syytti iskusta Venäjän oppositiota, jota länsi tukee.
– Terroristien kanssa ei neuvotella, heidät tuhotaan kuin raivotautiset koirat, kirjoitti Medvedev viestissään.
Rebra Evi-järjestön mukaan ”poliittisen terrorismin aika” tarkoittaa kaikille aktivisteille ja feministeille sitä, että ruohonjuuritason projektit yritetään kitkeä pois lopullisesti.