Äidit vastaan tyttäret.
Siltä Naisleijonien MM-avaus Ranskaa vastaan Kanadan Bramptonissa näytti.
Kolmen erän jälkeen ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisojen tasolohko B:ssä pelaava Naisleijonat poistui kaukalosta murskaavan 14–1-voiton kera.
– Kokeneet pelaajat ovat pelanneet kovia pelejä ja tietävät, millä tasolla siellä mennään, mutta nuorempi osasto tarvitsee hyökkäysharjoitusta ja maalintekoharjoitusta. Jälkipolville jäävät kerrottavaksi ainakin tilastot. Kaikki ymmärtävät, että itseluottamus kohenee, kun saa tehtyä tulosta, Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen summasi Suomen MM-avauksen antia.
Maalinteko- ja hyökkäysharjoitusta Naisleijonat todellakin sai. Pisteille Suomen joukkueesta pääsi kaikkiaan 16 pelaajaa, heistä tehokkaimpina Petra Nieminen ja Viivi Vainikka (2+2), Nelli Laitinen (1+3) ja hattutempussa onnistunut Jenniina Nylund.
Päävalmentaja Juuso Toivola iloitsi neljästätoista osumasta.
– Hieno oli nähdä, että onnistumisia tuli joka kentälle. Se oli tärkeää turnauksen alkuun. Avausottelu on aina jännittävä ja nyt se on menestyksekkäästi takana. Tavoitteemme on toteuttaa pelitapaamme ja hakea peli kerrallaan voitto kotiin. Tämä oli hyvä aloitus, tästä on hyvä jatkaa, Toivola kommentoi.
Etenkin Nylundin johtama kolmosketju oli ottelussa iskussa. Emilia Vesa iski tehot 2+0 ja Sofianna Sundelin säesti kahdella syöttöpisteellään.
– Pelasimme hyvin ketjun kanssa yhteen, löytyy hyvää kemiaa. Pidimme oman tason korkealla koko pelin ajan, vaikka lukemat olivat, mitä olivat, Nylund kuittasi.
Joukkueiden väliset tasoerot tulivat selville jo avauserässä, minkä Suomi vei 6–0. Kokemus oli monelle pelaajalle uusi, ainakin kansainvälisellä tasolla.
– Kansainvälisellä tasolla Suomi ei ole päässyt tällaisia otteluita juuri pelaamaan. On uusi kokemus olla näin ylivoimaisia. Sanoisin, että kyse on yksilökohtaisesta henkisen puolen valmistautumisesta, että pystyy pelaamaan tempokiekkoa maksimitasolla, ettei mene kikkailuksi tai liukumiseksi. Siinä joutuu kuin tukistamaan itseään koko ajan, Lehkonen näki.
– Naisleijonat ei nyt voi sille mitään, että he pelaavat B-lohkossa. Pelit on pelattava ja otettava niistä kaikki irti. Ainakin saa paljon toistoja.
Suomen maalilla debytoineelle Sanni Aholalle, 22, ottelu ei ollut helpoimmasta päästä, vaikka töitä ei juuri ollutkaan – tai juuri siksi. Yhdysvaltojen yliopistosarjassa pelaava Ahola venyi kiekon tielle 11 kertaa, mutta joutui antautumaan kertaalleen, kun Estelle Duvin kavensi pelin 1–6:een toisen erän alussa.
Ahola kuvaili ottelua uransa vaikeimmaksi.
Lehkosen mukaan Ahola selvisi kuitenkin MM-debyytistään kunnialla.
– Suomen ykkösvahti on maailman paras, mutta valmennus tiesi, millainen haaste on tulossa. Siksi oli fiksua antaa nuorelle maalivahdille MM-kisakokemus. Mielestäni hän selvisi tästä erittäin hyvin, Lehkonen jutteli.
Syksyn 2021 MM-kisojen parhaana maalivahtina palkittu Anni Keisala saapui Kanadaan hieman muuta joukkuetta myöhemmin sairastumisen vuoksi. Hän toimi MM-avauksessa Suomen varavahtina.
Pelit jatkuvat perjantaina
Suomi putosi viime syksyn MM-pettymyksen jälkeen ensimmäistä kertaa heikompaan tasolohkoon. Naisleijonat kohtaa alkulohkossa vielä Saksan, Ruotsin ja Unkarin. B-lohkon kolme parasta pääsevät jatkopeleihin, kun taas A-lohkosta kaikki etenevät puolivälieriin.
– Painepeli tulee ennemmin tai myöhemmin, ensin on varmaan Ruotsi vastassa. Ruotsi on pumpannut SHL-joukkueiden kautta omaa sarjaansa lähelle ammattilaisuutta ja Ruotsi on kova haaste. A-lohkoon kannattaa nousta tänä vuonna, koska ensi vuonna se voi olla hankalaa, Lehkonen ennustaa.
Seuraavaksi Naisleijonat kohtaa perjantaina Saksan, joka säilytti MM-kisapaikkansa edellisistä karkeloista vain vaivoin. Lehkonen ei usko, että perjantaina nähdään keskiviikon kaltaista maali-ilottelua. Murskavoitosta huolimatta Lehkonen löysi Naisleijonien esityksestä myös parannettavaa.
– Tämä oli nyt ensimmäinen startti. Lisää vain tempoa, kovempia syöttöjä, haltuunotot ei vuoda, yksilötaidon haastamista ja kulmapelistä suoraviivaisesti kiekkoa maalille. Tempoa pitää vaan pitää yllä, Lehkonen linjasi.