Hyppää sisältöön

Liina Räty, 16, otti haastavalla hetkellä passarin paikan vastaan Puijo Wolleyn riveissä: ”Olihan se kunnia, kun kysyttiin auttamaan”

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa pelataan torstai-iltana finaalipaikasta. Puijo Wolley ja Hämeenlinnan Lentopallokerho lähtevät otteluun tasatilanteessa 2–2.

Liina Räty, Puijo Wolley
Liina Räty on kuopiolaisseuran oma kasvatti. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Anna Ronkainen

Nuori lentopalloilija Liina Räty, 16, joutui muutama viikko sitten jännittävän paikan eteen.

Puijo Wolleyn naisten joukkueen ykköspassari Oksana Rusnatshenko oli loukkaantunut ja hänen tilalleen tarvittiin korvaaja.

Nuoresta iästään huolimatta Räty oli päävalmentaja Pekka Seppäsen mukaan ensimmäinen nimi, keneltä kysyttäisiin. Räty innostui ja loppu onkin historiaa.

183-senttinen Räty joutui hyppäämään passarin rooliin finaalipaikan ratkaisevan välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa.

– Olihan se tietenkin kunnia, kun minua kysyttiin auttamaan. Kyllä se jännitti tosi paljon, mutta oli kiva lähteä, Räty muistelee hymyillen.

Räty siirtyi joukkueeseen Kuortaneen valmennuskeskuksesta poikkeuksellisen siirto-oikeuden turvin.

Kuortaneella pelit olivat jo päättyneet, joten valmennuskeskuksen pelaajalla oli mahdollisuus jatkaa kautta omassa tai toisessa seurassa viimeisen siirtopäivän jälkeen. Taustalla on Suomen Lentopalloliiton mainitut erityismääräykset, jotka koskevat Kuortaneella pelaavia pelaajia.

– Alkuun oli kysymysmerkki, että onko ylipäätään mahdollista saada korvaajaa siinä tilanteessa. Onneksi sääntöjen mukaan oli. Liina oli meidän kesäharjoituksissa jo viime kesänä mukana, Seppänen kertoo.

Päävalmentaja: Ei ole helppo paikka liigadebyytille

Nyt välieräsarjan pelejä Hämeenlinnan Lentopallokerhoa vastaan on takana jo neljä ja Räty on onnistunut ottamaan paikkansa joukkueessa erinomaisella, jopa pelejä ratkaisevalla tavalla.

Passarilla on iso vastuu ja rooli, ja Räty on vakuuttanut otteillaan ensimmäisissä peleissään.

– Liina on ottanut haasteen vastaan erittäin kypsästi ja hän on suoriutunut siitä hyvin. Ei ole helppo paikka tehdä liigadebyyttiä välierissä. Senkin hän on pystynyt käsittelemään, Seppänen kehuu.

Puijo Wolleyn päävalmentaja Pekka Seppänen
Puijo Wolleyn naisten joukkueen päävalmentaja Pekka Seppänen pitää Liina Rätyä huippulahjakkaana pelaajana, jonka tulevaisuus on kirkas. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Seppänen olisi odottanut passarin vaihtumiselta isompaa merkitystä, mutta pelillisesti vaikutus ei ole ollut suurta.

– Totta kai tietyt asiat näkyvät ja se, että emme ole paljon hänen kanssaan harjoitelleet. Iso kuva on kuitenkin ollut hyvä, päävalmentaja pohtii.

Rädylle itselleen passarin rooli naisten joukkueessa toi pieniä paineita ja jännitystä.

– Tulihan siitä sellainen olo, että tekemisenkin pitäisi olla hyvää. Tosi paljon auttoi, kun joukkuekaverit olivat ympärillä tukena ja tsemppaamassa. Ei tarvinnut tehdä yksin tuommoista hyppyä, Räty kiittelee.

Myös Seppänen näkee, että Räty on otettu koko joukkueessa hyvällä asenteella vastaan. Samaa sanoo kapteeni Hilkka Hujanen.

Runkopelaajan vaihtuminen kesken kauden näkyy Hujasen mukaan luonnollisesti jonkin verran, mutta isoa merkitystä muutoksella ei lopulta ole ollut.

– Oksi (Rusnatshenko) on ollut tällä kaudella tosi isossa roolissa, mutta Liina on paikannut hyvin. Tosi paljon propseja siitä, Hujanen kehuu.

Hujanen arvelee, että Räty on kasvanut henkisesti paljon jo ensimmäisten neljän pelin aikana.

– Toivottavasti Liina ei ota paineita, me vanhemmat voidaan kantaa niitä tässä tilanteessa, hän nauraa.

Hilkka Hujanen, Puijo WOlley
Joukkueen kapteeni Hilkka Hujanen odottaa iloisella ja rohkealla mielellä torstai-illan ratkaisevaa peliä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Liina Räty uskoo kotihallin ja yleisön voimaan

Puijo Wolley ja Hämeenlinnan Lentopallokerho kohtaavat torstai-iltana naisten Mestaruusliigan viimeisessä välieräottelussa. Peliin lähdettäessä otteluvoitot ovat tasan 2–2.

Neljän pelin jälkeen Räty on valmistautunut viimeiseen otteluun lepäämällä sekä katsomalla aikaisempien pelien suorituksiaan ja ratkaisujaan.

– Kyllähän siinä on vähän enemmän painetta, koska tämä on viimeinen peli. Koetan ajatella, että se on samaa peliä. Kun on tuttu kotihalli ja yleisöä kannustamassa, niin hyvin se menee, Räty uskoo.

Illan voittaja selviytyy naisten Mestaruusliigan finaalipeleihin.

Suosittelemme