Hyppää sisältöön
Lulu Ranne.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Lulu Ranne. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Antti Lindtman jatkaa SDP:n ryhmäjohtajana, perussuomalaisten ryhmää johtaa Lulu Ranne

SDP:n ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät valitsivat uudet ryhmäjohtajat ja hallitusneuvottelijat.

Tekijät
  • SDP:n ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät kokoontuivat torstaina valitsemaan uudet ryhmäjohtajat ja hallitusneuvottelijat.
  • SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi on valittu uudestaan Antti Lindtman. Varapuheenjohtajiksi valittiin Johanna Ojala-Niemelä ja Kim Berg.
  • Perussuomalaiset on valinnut eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi Lulu Ranteen ja varapuheenjohtajiksi Vilhelm Junnilan ja Mari Rantasen.
  • SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri jatkaa kautensa loppuun EU-parlamentissa ja palaan vuoden päästä eduskuntaan. Hänen tilalleen nousee Helena Marttila.
Marica Paukkeri

Uusi kansanedustaja Miko Bergbom (ps.): "Hienoa päästä työskentelemään omien esikuvien kanssa"

Perussuomalaisten ryhmäkokoukseen osallistuivat myös puolueen uudet kansanedustajat. Yli 10 000 ääntä kerännyt 27-vuotias Miko Bergbom kertoo päällimmäisen tunteen olevan kiitollisuus.

– Jännittää myös. On hienoa päästä työskentelemään omien esikuvien kanssa, kokouksen jälkeen tavoitettu Bergbom sanoo.

 Miko Bergbom.
Miko Bergbomin (ps.) tärkein tavoite kansanedustajana on saada perussuomalaisten ohjelmatavoitteet vietyä osaksi suomalaista lainsäädäntöä. –Suomi ja suomalaiset tulevat ensin, Bergbom sanoo. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Paikalla on myös toinen perussuomalaisten uusi kansanedustaja, 26-vuotias Joakim Vigelius. Sekä Bergbom että Vigelius ovat tulleet tutuiksi etenkin TikTokista.

Vigelius kertoo odottavansa yhteistyötä niin pitempään politiikassa olleiden kuin uusienkin puoluetovereiden kanssa.

Vigelius toivoo, että perussuomalaiset pääsisi edistämään tavoitteitaan hallituksessa.

–Se edellyttäisi kuitenkin sitä, että muut puolueet on valmiita tekemään myönnytyksiä meidän suuntaamme. Ja jos ei, niin sitten olemme oppositiossa ja puhumme kovaan ääneen näiden asioiden puolesta.

Joakim Vigelius.
Joakim Vigelius (ps.) kertoo kansanedustajana haluavansa edistää tervettä taloudenpidoa, peruspalveluiden priorisointia ja maahanmuuttopolitiikan tiukentamista. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Marica Paukkeri

Eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) näkee perussuomalaisten paikan olevan hallituksessa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin toisen kauden kansanedustaja Lulu Ranne. Ranne on kotoisin Hämeenlinnasta.

Puheenjohtajasta äänestettiin. Ranteen mukaan ehdokkaita oli kaksi. Hän ei kuitenkaan kommentoi, kuka vastaehdokas oli. Kokoukset ovat suljettuja.

Ranne kertoo lähtevänsä johtamaan eduskuntaryhmää toiveikkain mielin. Ranne kertoo panostavansa eduskuntaryhmän puheenjohtajakaudella etenkin ryhmän sisäiseen viestintään.

Ranne luottaa, että puolueen paikka on alkavalla kaudella hallituksessa.

– Väitän, että saamme tehtyä Suomen kannalta hyvää politiikkaa. Olemme sitten hallituksessa tai hallituksen ulkopuolella. Mutta hallitukseenhan me olemme menossa.

Ranne painottaa, että puheenjohtaja Riikka Purra johtaa puoluetta ja linjaa kynnyskysymyksistä. Ranteen mukaan eduskuntaryhmä ei tehnyt virallista päätöstä hallitustunnustelijasta, mutta työnjako on selvä.

– Hallitusneuvotteluihin lähdetään Purran johdolla.

Ranne ei ota kantaa siihen, tavoitteleeko hän ministerisalkkua, mikäli perussuomalaiset päätyy hallitukseen.

– Me edetään nyt askel kerrallaan kohti hallitusneuvotteluja ja sellaista hallitusohjelmaa, joka on Suomelle hyväksi. Sitten katsotaan, millaisia salkkuja meille tulee. Tässä ei lähdetä keulimaan.

Marica Paukkeri

Perussuomalaisten Purra: Perussuomalaisilla ei ole mitään yhtäkään puoluetta vastaan

Perussuomalaisten uuden eduskuntaryhmän järjestäytymiskokous on päättynyt.

Ylen toimittaja Päivi Happonen kysyi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralta, miten puolue suhtautuu yhteistyöhön RKP:n kanssa. Purran mukaan perussuomalaisilla ei ole mitään yhtäkään puoluetta vastaan.

–Varmasti RKP:n kanssakin maahanmuuttopoliittinen linjamme tulee olemaan suurin ongelma.

Purran mukaan puolue on valmis kompromisseihin myös maahanmuuttopolitiikassa.

– Meillä on laaja maahanmuuttopoliittinen ohjelma. En tietenkään usko, että saamme niitä kaikkia läpi.

Terhi Toivonen

Lindtman sai jatkokauden SDP:n ryhmäjohtajana

Kim Berg (vas), Antti Lindtman ja Johanna Ojala-Niemelä.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajisto, Kim Berg, Antti Lindtman ja Johanna Ojala-Niemelä, tapasivat mediaa eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksen jälkeen Pikkuparlamentissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Antti Lindtman jatkaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän on johtanut ryhmää vuodesta 2015.

Lindtman iloitsee siitä, että sosiaalidemokraatit sai eduskuntaryhmäänsä paljon nuoria uusia kykyjä ja erilaista osaamista.

– Siellä kokoontui tulevaisuusjoukkue. Sosiaalidemokraattien tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä.

Lindtman kuvailee tiedotustilaisuudessa, ettei ryhmäkokouksesta puuttunut tunteita, viitaten Sanna Marinin päätökseen luopua puheenjohtajan paikasta.

– Hänen työtään kohtaan on kova arvostus. Kansanedustajamme kunnioittavat Sannan päätöstä, koska tiedämme etteivät nämä vuodet ole olleet keveitä hänelle tai läheisille. Tunteiltakaan ei vältytty.

Marin ei ollut paikalla uuden ryhmäjohdon tiedotustilaisuudessa.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Johanna Ojala-Niemelä ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Kim Berg.

Eduskuntaryhmä valitsi hallitusohjelmaneuvotteluiden toimikunnan puheenjohtajaksi Sanna Marinin. Lindtman korostaa, että Marinilla on puolueen ja ryhmän täysi valtakirja neuvotteluihin.

Toimikunnan jäseniksi valittiin Sirpa Paatero, Ville Skinnari, Matias Mäkynen, Antti Lindtman, Johanna Ojala-Niemelä, Kim Berg, Krista Kiuru ja Antton Rönnholm.

Lindtman mukaan demarit tarjoaa hallitusneuvotteluihin omaa linjaansa ja jää odottamaan hallitustunnustelija Petteri Orpon seuraavaa liikettä ja hänen kysymyksiään.

Sekä Lindtman että Ojala-Niemelä painottavat, että SDP:n ohjelmalle haettiin vaaleissa mandaatti ja siltä pohjalta lähdetään mahdollisiin neuvotteluihin.

– Me olemme erittäin vakavissamme ja osallistumme vakavalla mielellä ja vastuullisella tavalla hallitusneuvotteluihin. Korostan, että se tehdään sillä ohjelmalla, jolle haimme vaaleissa valtakirjan, Lindtman sanoo.

Puolueen ehdokas eduskunnan 2. varapuhemieheksi on Tarja Filatov.

Tarja Filatov.
Tarja Filatov on SDP:n ehdokas eduskunnan puhemiehistöön. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Marica Paukkeri

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi Lulu Ranne

Mari Rantanen, Lulu Ranne ja  Vilhelm Junnila.
Mari Rantanen, Lulu Ranne ja Vilhelm Junnila. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valinnut itselleen uuden johdon.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Lulu Ranne. Viime kaudella Ranne toimi eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana.

Uuden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin Vilhelm Junnila ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Mari Rantanen.

Kaikki valitut ovat toisen kauden kansanedustajia.

Varpu Kiviranta

Purran näkemys: Maahanmuuttokysymys erottaa perussuomalaisia eniten muista puolueista

Maahanmuuttokysymys erottaa perussuomalaisia eniten muista puolueista, kuvailee perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Ylen haastattelussa.

Kynnyskysymyksiä on Purran mukaan myös ilmasto- ja energiapolitiikassa.

Purran mukaan perussuomalaiset vaatii humanitaarisen maahanmuuton kiristämistä.

– Matalapalkkasektoreille saapuvaa maahanmuuttoa on kiristettävä, Purra sanoi.

– Perussuomalaisten mielestä maahan sopii tulla asumaan ja työskentelemään, tulemaan omalla palkallaan toimeen, Purra kuvaili.

Riikka Purra.
Riikka Purra haluaa, että Suomessa siirrytään maahanmuuttopolitiikassa yleispohjoismaalaiselle linjalle. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Purran mukaan perussuomalaisten linja ei ole radikaali, vaan sellainen, jota Tanskassa noudatetaan, jota Ruotsin uusi oikeistohallitus aikoo toteuttaa.

– Haluamme, että maahanmuuttopolitiikassa siirrytään yleispohjoismaalaiselle linjalle, Purra sanoi.

Terhi Toivonen

Tuppurainen ja Harakka: SDP:n oltava hallitusneuvotteluissa mukana

Tytti Tuppurainen, Jani Kokko ja Lauri Lyly ennen SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokousta eduskunnassa.
Tytti Tuppurainen aikoo miettiä SDP:n puheenjohtajaehdokkuutta huolella. Vieressä Jani Kokko ja Lauri Lyly eduskunnan Pikkuparlamentissa torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo ennen ryhmäkokousta, että sosiaalidemokraatit saa Sanna Marinin jäljeltä hyvässä kunnossa olevan puolueen.

– Marin on kansainvälisesti tunnustettu johtaja ja aivan omaa luokkaansa kriisioloissa. Marinin johtaminen on nostanut sekä Suomen että SDP:n profiilia maailmalla. Hänen seuraajalta täytyy löytyä kyvykkyyksiä laaja-alaisesti, Tuppurainen kehuu.

Tuppurainen sanoo, ettei Marinin vetäytyminen ollut valtava uutispommi, Marin kun ei ole mikään valtaan takertuva tyyppi.

Tuppurainen toteaa, että hänen pitää tuumata mahdollista puheenjohtajaehdokkuuttaan huolella.

– Vielä en käynnistä minkäänlaista harkinta-aikaa.

Tuppuraisen mukaan SDP kuuluu ehdottomasti niiden puolueiden joukkoon, joiden pitää hakeutua hallitukseen, koska puolue sai lisäpaikkoja eli osaltaan voitti vaalit.

– Otamme hallitustunnustelut hyvin vakavasti. Kokoomuksen Petteri Orpon pitää nyt tehdä lähiviikkoina suuri valinta SDP:n ja perussuomalaisten linjojen välillä. Ja millaisia kompromissejä kokoomus on valmis tekemään.

 Maria Guzenina ja Elisa Gebhard ennen SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokousta eduskunnassa.
Maria Guzenina ja Elisa Gebhard SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksessa eduskunnassa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Toinen SDP:n kansanedustaja Timo Harakka kuvailee Marinin ratkaisua odottamattomaksi ja takaiskuksi sekä puolueelle että Suomelle.

– Nyt kun tätä on ehditty hieman pureksia, niin on siinä oma logiikkansa. Se osoittaa, millaisesta poikkeuksellisesta johtajasta on kyse. Vaikka hän on johtanut Suomen kriisien läpi, tilanteessa jossa on toisten vuoro, hän vetäytyy.

Harakka toteaa, ettei hän ole ehtinyt miettiä vielä omaan ehdokkuuttaan puolueen johtoon.

Marin luopuminen ei Harakan mukaan vaikuta muodollisesti hallitustunnusteluihin tai -neuvotteluihin, jos sinne asti päästään. Puheenjohtajana Marin hoitaa yhä normaalisti näitä asioita.

Myös Harakan mukaan SDP:n pitää olla mukana hallitusneuvotteluissa ajamassa sille tärkeitä asioita.

Sekä Tuppurainen että Harakka ovat olleet esillä spekulaatioissa Marinin seuraajaksi.

Sanna Marin ei antanut medialle haastatteluja Pikkuparlamentissa ennen ryhmäkokousta.

Ville Merinen, Miapetra Kumpula-Natri, Sanna Marin, Antti Lindtman ja Helena Marttila ennen SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokousta eduskunnassa.
Ville Merinen, Miapetra Kumpula-Natri, Sanna Marin, Antti Lindtman ja Helena Marttila ottavat yhteiskuvaa ennen SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokousta eduskunnassa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Terhi Toivonen

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri jatkaa europarlamentissa

SDP:n tuleva kansanedustaja Helena Marttila (vas.) ja SDP:n europarlamentaarikko ja kansanedustajaksi valittu Miapetra Kumpula-Natri tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 6. huhtikuuta 2023
SDP:n tuleva kansanedustaja Helena Marttila (vas.) ja SDP:n europarlamentaarikko ja kansanedustajaksi valittu Miapetra Kumpula-Natri tiedotustilaisuudessa eduskunnassa torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n europarlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri aikoo jatkaa kautensa loppuun EU-parlamentissa. Hän kertoo palaavansa vuoden päästä Suomen eduskuntaan.

Kumpula-Natri valittiin myös eduskuntaan, joten hänen piti tehdä valinta.

Kun Kumpula-Natri päätti nyt lykätä kansanedustajaksi tuloa vuodella, eduskuntaan nousee Uudenmaan vaalipiiristä SDP:n listalla varasijalle sijoittunut Helena Marttila Espoosta.

Marttila on kaupunginvaltuutettu Espoossa sekä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu.

Kumpula-Natri kertoo myös, ettei hän aio hakea SDP:n puheenjohtajaksi. Hän ei näe mahdolliseksi yhdistää europarlamentaarikon ja puheenjohtajan tehtäviä.

Kumpula-Natri sanoo, että Sanna Marinin yllättävä lähtö puheenjohtajan paikalta on iso menetys puolueelle.

– Hän jättää isot saappaat täytettäväksi. Hän on ollut kansainvälinen esikuva erityisesti nuorille naisille.

Kumpula-Natri on kuitenkin valmis ministeriksi, jos sosiaalidemokraatit päätyy uuteen hallitukseen.

SDP:n europarlamentaarikko ja kansanedustajaksi valittu Miapetra Kumpula-Natri kertomassa jatkoaikeistaan eduskunnassa Helsingissä 6. huhtikuuta 2023.
SDP:n europarlamentaarikko ja kansanedustajaksi valittu Miapetra Kumpula-Natri kertoi jatkoaikeistaan eduskunnassa torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Varamies loikkasi Liike Nytiin

EU-parlamenttiin vuonna 2019 valitulla Kumpula-Natrilla on kautta jäljellä vielä yksi vuosi ennen seuraavia europarlamenttivaaleja.

Jos Kumpula-Natri olisi ottanut vastaan kansanedustajan paikan Suomen eduskunnassa, europarlamenttiin olisi noussut hänen henkilökohtainen varamiehensä Satu Taavitsainen, joka loikkasi Liike Nytin jäseneksi.

Taavitsainen oli myös Liike Nytin ehdokas eduskuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Taavitsainen on ajautunut kotikaupungissaan Mikkelissä riitoihin paikallisten sosiaalidemokraattien kanssa, joten hänen nousunsa europarlamenttiin olisi huono vaihtoehto SDP:lle.

Terhi Toivonen

SDP:n ja PS:n eduskuntaryhmät järjestäytyvät

Nazima Razmyar, Pinja Perholehto ja Piritta Rantanen (oik.) ennen SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokousta eduskunnassa .
Nazima Razmyar, Pinja Perholehto ja Piritta Rantanen (oik.) SDP:n eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksessa Pikkuparlamentissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät ovat koolla torstaina valitsemassa ryhmilleen uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat.

Ryhmät nimeävät myös työvaliokunnan, hallitusohjelmaneuvottelijan ja ehdokkaansa puhemiesvaaliin.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin SDP:n väistyvään puheenjohtajaan Sanna Mariniin, joka ilmoitti keskiviikkona, ettei hae jatkokautta puolueen johdossa syyskuun puoluekokouksessa.

Mitä demareiden kansanedustajat ajattelevat Marinin luopumisesta? Marinin päätös tuli täytenä yllätyksenä myös hänen lähimmille työkavereilleen SDP:ssä.

Antti Lindtman ja Krista Kiuru ovat jo kertoneet harkitsevansa lähtemistä puheenjohtajakisaan.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi aamupäivällä Marinin johtamalle hallitukselle eron, ja se jatkaa toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti.

Perussuomalaisten viime kauden ryhmäjohtaja Ville Tavio on ilmoittanut, ettei hän hae tehtävään jatkokautta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa otettiin selfietä.
Perussuomalaisten uuden eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksessa torstaina otettiin selfietä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Lue lisää:

Nouseeko joku heistä Sanna Marinin seuraajaksi SDP:n johtoon? Tässä ovat todennäköisimmät vaihtoehdot

Suomen Uutiset: Perussuomalaiset palaa vanhaan ryhmäänsä europarlamentissa

Suosittelemme