Hyppää sisältöön

Suurin osa kaakon uusista kansanedustajista: Saimaannorppaa suojellaan nyt riittävästi

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valituista edustajista neljä on sitä mieltä, ettei saimaannorpan suojelu ole tällä hetkellä riittävää.

Venla-niminen saimaannorppa köllöttelee kivellä.
Saimaannorppakanta on elpynyt viime vuosina. Niitä on tällä hetkellä noin 440. Kuva: WWF Suomi / Ismo Marttinen
Antti-Jussi Korhonen

Valtaosa kaakon uusista kansanedustajista on sitä mieltä, että saimaannorppaa suojellaan tällä hetkellä tarpeeksi hyvin.

Tuoreista kansanedustajista yksitoista viidestätoista on jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että saimaannorpan suojelu on nykyisellään riittävällä tasolla. Tämä käy ilmi Ylen vaalikonevastauksista.

Kokoomuksen Antti Häkkänen ja Ville Kaunisto sekä perussuomalaisten Juho Eerola, Sheikki Laakso ja Jani Mäkelä ovat jokseenkin samaa mieltä siitä, että saimaannorpan tämän hetkinen suojelu on riittävää.

Samalla linjalla ovat keskustan Vesa Kallio ja Hanna Kosonen sekä demarien Anna-Kristiina Mikkonen.

Täysin samaa mieltä nykyisen suojelun riittävyydestä ovat demarien Suna Kymäläinen sekä kokoomuksen Jukka Kopra ja Oskari Valtola.

Norpan uhkana ilmastonmuutos ja verkkokalastus

Saimaannorppaa uhkaa ilmaston lämpeneminen. Se vaikeuttaa norpan pesimistä, sillä pesäntekoon vaadittavaa lumikinosta ei välttämättä synny. Norppien määrää on rokottanut myös verkkokalastus.

Norppakantaa on elvytetty muun muassa vapaaehtoisvoimin jäälle kolattujen keinopesien avulla.

Saimaannorppakanta on kasvanut tasaisesti vuodesta 2010, jolloin kannan kooksi arvioitiin noin 270 norppaa. Nykyisellään norppia on arvioiden mukaan jopa 440 yksilöä.

Holopainen: ”Tarvitaan määrätietoisempia ponnisteluja”

Kaakkois-Suomessa vihreät koki eduskuntavaaleissa tappion ja menetti toisen kansanedustajapaikan vaalipiirissä. Puolueen arvoihin on vahvasti kuulunut luonnon- ja eläinsuojelutyön puolesta puhuminen.

Eduskuntaan päässyt vihreiden Hanna Holopainen on täysin eri mieltä siitä, että saimaannorpan suojelu on nykyisellään riittävää.

– Uutena uhkana verkkokalastuksen lisäksi on ilmaston lämpeneminen ja pesintää haittaavat vähälumiset talvet. Tarvitaan yhä määrätietoisempia ponnisteluja norppakannan turvaamiseksi, Holopainen sanoo.

Kaakon vastavalituista ehdokkaista myös Niina Malm (sd.), Paula Werning (sd.) ja Jaana Strandman (ps.) ovat sitä mieltä, että norpan suojelutyö ei nykyisellään ole riittävällä tasolla.

Suosittelemme